AAL: Zorgwoning: bewoner vergeet deur te sluiten

In het kort: een zorgwoning met Loxone waarschuwt bewoner wanneer hij de deur vergeet te sluiten

Het beheren en identificeren van potentiële risico’s in het kader van ambient assisted living biedt een grotere mate van bescherming van oudere bewoners. Diverse Loxone componenten zorgen voor meer veiligheid in een zorgwoning.

Deze componenten controleren volautomatisch of ramen en deuren na zonsondergang nog open zijn, of bepaalde apparaten zoals het koffiezetapparaat of het strijkijzer nog ingeschakeld zijn terwijl er enige tijd geen beweging in de kamer is waargenomen, of dat een bewoner bijvoorbeeld de kraan is vergeten uit te zetten bij het vullen van de badkuip.

In dit voorbeeld richten we ons op het scenario waarin de bewoner is vergeten de voordeur te sluiten. Een bericht kan worden verstuurd als het bijvoorbeeld donker wordt en de deur nog open is in de zorgwoning.

Als u zich wilt identificeren en gewaarschuwd wilt worden voor bepaalde openstaande toegangspunten in de woning, lees dan verder om te zien hoe dit geïntegreerd kan worden dankzij de Loxone Config en Loxone Hardware.

Oplossing & Configuratie: Loxone integreert het beheer van potentiële risico’s in de zorgwoning

In het kader van de identificatie van potentiële risico’s zijn verschillende voorbeelden mogelijk zoals hierboven vermeld. We gebruiken hier het voorbeeld van de bewoner die de voordeur van zijn zorgwoning vergat te sluiten. Voor dit scenario hebben we naast de Miniserver een Raam- en Deurconact en de detectie van helderheid nodig. Voor deze detectie gebruiken we de geolocatie van de Miniserver. Deze geocoördinaten worden door de Miniserver zelf bepaald of kunnen handmatig worden gewijzigd. Aan de hand van de geolocatie bepalen we of er daglicht (dageraad – schemering) is. Als de oudere bewoner vergeten is de voordeur te sluiten en het wordt buiten donker, dan zal het Deur & Raamcontact dit doorgeven aan de Miniserver. Het systeem weet dat het donker wordt en de Miniserver stuurt een pushmelding naar de bewoner om hem op de hoogte te brengen van de openstaande deur. Zo zorgt de zorgwoning voor een bescherming van de oudere bewoner.

Een extra optie die nuttig kan zijn, is de integratie van de Loxone Caller Service, naast pushmeldingen krijgt de bewoner ook een telefonische oproep. 

Hardware:

Configuratie:


Zorgwoning - openstaande voordeur

Download de voorbeeld configuratie:

Identify Potential Risks (AAL)

Config 10.3.11.27

Waarom u en uw klant het beheer van potentiële risico’s moeten overwegen in de zorgwoning?

De Europese samenleving vergrijst en met de jaren neemt het aantal ouderen toe. Home- and building automation kan ertoe bijdragen dat ouderen langer thuis blijven in zogenaamde zorgwoningen.

Het doel van Ambient Assisted Living is om met behulp van ICT-oplossingen de levenskwaliteit van ouderen te verbeteren en hen in staat te stellen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, zelfs als ze een fysieke en/of mentale handicap hebben. De behoeften en wensen van de ouderen en hun verzorgers zijn het uitgangspunt waarop bepaalde oplossingen worden geïntegreerd.

Vooral voor de vergeetachtige ouderen kan het in kaart brengen van potentiële risico’s en de daarmee samenhangende actie de oplossing zijn om het leven thuis veiliger te maken en dus een bescherming te bieden van de oudere. Deze mensen vergeten vaak een raam of deur te sluiten. Om schade, gevaar en inbraak te voorkomen in de zorgwoning, kan het Loxone systeem hierop inspelen.

Het identificeren van het potentiële risico en een adequate actie zijn slechts een deel van de functionaliteiten die het Loxone systeem biedt voor ambient assisted living. Dankzij de verregaande automatisering kan passieve controle worden gerealiseerd, kunnen visuele en/of akoestische boodschappen worden verstrekt, kan valbeveiliging verder worden ontwikkeld en kan lifestyle monitoring worden geïntegreerd. Bovendien gebeurt alles automatisch, zodat de oudere bewoner niets hoeft te doen.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks