Stroomverbruik meten om fouten op te sporen

In het kort: het stroomverbruik meten helpt om blokkades op te sporen

Veel apparaten kunnen worden geautomatiseerd. Zo kunt u een apparaat automatisch activeren, afhankelijk van een aantal vooraf gedefinieerde voorwaarden. Maar wat als het apparaat niet aanstaat, zoals u zou verwachten? Het stroomverbruik meten per apparaat kan hierbij heel handig zijn.

U heeft bijvoorbeeld een waterpomp in een watertank. De pomp wordt automatisch geactiveerd afhankelijk van de activering van het irrigatiesysteem. Als de pomp niet werkt, maar het irrigatiesysteem wel wordt geactiveerd, komt er geen water door. En dit kan problemen veroorzaken.

Een ander voorbeeld is het ventilatiesysteem in een gebouw. Onder vooraf bepaalde omstandigheden, zoals temperatuur of vochtigheid, wordt het ventilatiesysteem automatisch geactiveerd. Na verloop van tijd kan het gebeuren dat de ventilatie-uitgang wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld vuil of stof. Er is dus een hogere weerstand die een probleem kan veroorzaken voor het ventilatiesysteem.

Om dat te voorkomen en om zo snel mogelijk te kunnen reageren, is het belangrijk om het elektriciteitsverbruik te meten en te worden gewaarschuwd in geval van een noodsituatie. Dit alles kan gerealiseerd worden met Loxone.

Oplossing & Configuratie: elektriciteitsverbruik meten met Loxone

Ons praktijkvoorbeeld is gebaseerd op een gecentraliseerd ventilatiesysteem. Twee ventilatoren zijn via een Nano 2 Relay Tree verbonden met de Loxone Miniserver. Het voordeel van de Nano 2 Relay Tree is dat dit product een actor is en het kan herkennen of er een stroomstoot is. 

Als er een blokkade is bij de ventilatoruitlaat, is er een hogere weerstand. Het ventilatiesysteem heeft dus meer vermogen nodig om zijn werk te doen. Het systeem zal het stroomverbruik meten waarbij de hogere behoefte aan stroom wordt herkend door de Nano 2 Relay Tree. Als het stroomverbruik hoger is dan 4 Ampère, wordt het ventilatiesysteem automatisch uitgeschakeld. Bovendien wordt de eigenaar van het gebouw op de hoogte gebracht door een pushmelding: “Uitschakeling van het centrale ventilatiesysteem door hoge stroomsterkte! Controleer uw centrale ventilatiesysteem op storingen!”

In Loxone Config leveren de ingangen van de Nano 2 Relay Tree informatie aan de schakelbouwsteen. Deze bouwsteen schakelt de twee ventilatoren aan of uit op basis van de stroominformatie van de Nano 2 Relay Tree.

Hardware:

Configuratie:
Stroomverbruik meten

Download de voorbeeld configuratie:

Current Flow Detection

Config 10.3.11.27

Waarom u en uw klant het stroomverbruik meten moeten overwegen?

Als u een probleem met een apparaat te laat herkent, kan dit leiden tot kosten of schade aan de apparaten. Daarom is het belangrijk om apparaten zoals pompen of ventilatiesystemen in de gaten te houden om zo snel mogelijk te kunnen reageren. U helpt uw klanten om tijd en geld te besparen. Het stroomverbruik meten per apparaat kan daarbij helpen.

Deze functie is een grote hulp voor huiseigenaren, maar ook belangrijk in commerciële gebouwen. Vooral in grote gebouwen zou het lang duren om defecte apparaten te herkennen. Daarom is het belangrijk om ze in de gaten te houden tijdens hun werking.

De Nano 2 Relay Tree kan gebruikt worden voor verschillende praktijkvoorbeelden. Als u de Nano 2 Relay Tree gebruikt voor het automatiseren van de zonwering, wordt de reistijd automatisch berekend. Er moet een stroomverbruik zijn van >50W.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks