Overtollige zonne-energie gebruiken met de Wallbox en elektrische voertuigen goedkoper opladen

Introductie: Overtollige zonne-energie gebruiken met de Wallbox en elektrische voertuigen goedkoper opladen

Elektrische voertuigen nemen snel het voortouw in de wereldwijde verschuiving in transport. Gedreven door bezorgdheid over klimaatverandering, technologische vooruitgang en ondersteunend beleid, versnelt het gebruik van elektrische voertuigen in een ongekend tempo. Klanten onderzoeken en kopen actief milieuvriendelijke alternatieven om bij te dragen aan de groene beweging voor een duurzame toekomst. Nu ook de brandstofprijzen stijgen, zijn velen overgestapt op elektrische auto’s in de hoop op lange termijn te kunnen besparen op reiskosten.

Dat gezegd hebbende, zijn de elektriciteitskosten nog steeds een grote zorg. De energiekosten op de spotmarkt zijn meestal het hoogst tussen 16u00 en 19u00. De meeste mensen komen rond deze tijd thuis van hun werk en beginnen met de avondactiviteiten, zoals het opladen van hun elektrische auto, wat dit proces erg duur maakt. Door dit tijdstip te vermijden en stroom te gebruiken wanneer de groothandelsprijs op de spotmarkt lager is, kun je dag na dag aanzienlijk besparen. Dit goedkope moment valt normaal gesproken tussen 2u00 en 5u00 ’s ochtends – een ongelegen moment om je auto in het stopcontact te steken.

Bereikangst is een grote factor voor veel bestuurders van elektrische wagens. Er wordt geadviseerd om de accu van je auto tussen 20-80% opgeladen te houden, maar veel bestuurders willen er misschien voor zorgen dat hun auto elke dag wordt bijgetankt. Als je bedenkt dat het dagelijkse woon-werkverkeer gemiddeld rond de 20km ligt, is het niet waarschijnlijk dat het nodig is om elke dag de stekker in het stopcontact te steken.

In één scenario laden bestuurders die dit doen hun auto misschien maar een uur of twee per dag op, wat waarschijnlijk begint als ze om 18u00 thuiskomen, wat betekent dat ze waarschijnlijk een hoger tarief per eenheid elektriciteit betalen omdat dit piekuren zijn. In een ander scenario zullen mensen met een grotere actieradius of mensen die minder angstig zijn, misschien alleen op vrijdagavond opladen, omdat ze in het weekend meer rijden dan doordeweeks, en dus de accu willen vullen. In het tweede scenario is het nog steeds zo dat als je om 18u00 thuiskomt en de stekker in het stopcontact steekt, je waarschijnlijk het hogere tarief per eenheid betaalt voor 5-8 uur.

Laten we met dit alles in gedachten een derde hypothetische berekening introduceren. De gemiddelde batterij van een elektrische auto op de markt is ongeveer 40kWh. Laten we zeggen dat 3 ritten 75% van deze capaciteit zullen opgebruiken, waardoor er ongeveer 8kWh overblijft en moet worden opgeladen. Als het doel is om 80% (32kWh) van 40kWh te behouden, dan zal het opladen 24kWh aan energie verbruiken om dit doel te bereiken. Dit kost €2,40 per dag als de energie overdag tegen een hoger tarief wordt afgenomen (€0,30/kWh), bijvoorbeeld vanaf 18u00 na het werk. Als je dit om de 3 dagen doet, kost het €7,20 per week. Door een ander tijdstip van de dag te kiezen, of in dit geval ’s nachts, om het eigenlijke opladen te starten, kan dit worden verminderd. Als jouw klant zonnepanelen heeft, of een commercieel pand heeft, kunnen we ook kijken naar het voordeel van het gebruik van overtollige zonne-energie om de kosten van het opladen nog meer te beperken.

Klik om afbeeldingen te vergroten

Oplossing: Leid overtollige zonne-energie naar de Wallbox of gebruik Loxone om het opladen te automatiseren met de goedkoopste tarieven ’s nachts

De Loxone Wallbox werkt in harmonie met andere functies binnen de Loxone-installatie, zoals het PV-systeem, om het herbruikbare energieverbruik te maximaliseren. De Loxone Wallbox biedt variabele oplaadsnelheden (zo laag als 1,38kW), dus er kan een drempelwaarde voor het overschot aan zonne-energie worden ingesteld (bijvoorbeeld meer dan 1,4kW) die het systeem activeert om de Wallbox op te laden met de opgewekte zonne-energie. Het Loxone gebouwbeheersysteem leidt dit automatisch rechtstreeks naar de auto, waardoor een duurzaam en gratis alternatief wordt geboden voor het exporteren van elektriciteit naar het elektriciteitsnet. Als de geëxporteerde stroom elke 60 seconden blijft toenemen, zal de Energiemanager de Wallbox vertellen om de laadsnelheid te verhogen om het eigen verbruik te maximaliseren. Deze gratis methode minimaliseert de kosten door het zelfverbruik te maximaliseren.

Ja, een elektrisch voertuig opladen met een overschot aan zonne-energie is geweldig, maar er zijn momenten dat jouw klant met maximaal vermogen moet opladen, of dat er niet genoeg zonne-energie is (laat staan een overschot), dus met Loxone is er altijd de optie om het laadprofiel aan te passen – die flexibiliteit is er voor jouw klanten.

Als je klant geen zonne-energie heeft, of alleen ’s avonds de stekker in het stopcontact steekt wanneer er waarschijnlijk geen overschot is, dan kan de Loxone Wallbox automatisch beginnen met opladen op het meest geschikte moment op basis van de energietarieven op de spotmarkt (als ze dit hebben ingesteld bij hun elektriciteitsleverancier). Zo kan je ’s nachts profiteren van een lager tarief.

Dit biedt het ultieme gemak, wat betekent dat eigenaren hun auto kunnen aansluiten wanneer ze thuiskomen om 18u00 en niet hoeven te onthouden om een app te openen om het opladen later die avond te activeren of wanneer ze naar bed gaan in een poging om alleen de goedkopere tarieven te gebruiken … Loxone activeert dit automatisch op het goedkoopste moment voor jouw klant.

Hardware:

Configuratie:

Klik om afbeeldingen te vergroten

Download het voorbeeldconfiguratiebestand:

Using excess solar with the Wallbox and charging EVs at a cheaper rate

14.4.9.25

Ga voor deze specifieke configuratie naar de pagina ‘Energie’ in het voorbeeldbestand.

Video:

Plaatselijke voorschriften en normen moeten worden nageleefd. De inhoud van deze pagina gaat uit van bepaalde aannames met betrekking tot installatie. De informatie hierin vervangt niet de contextuele kennis van een Loxone Partner. Raadpleeg een Loxone Partner als professioneel geïnstalleerde oplossing om één van de functionaliteiten in deze Use Case te realiseren.