Oprit sneeuwvrij maken met Loxone

In het kort: uw oprit sneeuwvrij maken met Loxone

Wanneer de eerste sneeuwvlokken en ijzel met de winter verschijnen, neemt het gevaar van valincidenten toe op opritten, trottoirs, terrassen, huisingangen en trappen.

Als huiseigenaar bent u dan verplicht om ervoor te zorgen dat u aan niemand schade kan berokkenen door sneeuw of ijs. Veel mensen reiken ’s morgens vroeg naar de sneeuwschep. Maar er is een andere manier. Met een verwarmingssysteem kunt u de oprit, de paden, het terras en zelfs de regengoten of het dak ontdooien.

Eenvoudige verwarmingssystemen moeten handmatig worden geactiveerd en gedeactiveerd. Modernere systemen hebben geïntegreerde thermostaten en werken volgens de vraag. Ze verwarmen de oprit en de paden alleen als er daadwerkelijk sneeuw ligt. Deze functie is meestal duur voor de fabrikanten.

De oprit verwarming wordt normaal gesproken pas geactiveerd als de sneeuw er al ligt en het eigenlijk al te laat is. En hoewel deze verwarmingssystemen zogenaamde directe verwarmingssystemen zijn, duurt het een tijdje voordat de grond is opgewarmd en de sneeuw daadwerkelijk smelt.

Met het gebruik van Loxone kunnen niet alleen alle oprit verwarmingssystemen worden geautomatiseerd en aangestuurd op basis van de vraag, rekening houdend met de weersvoorspelling kan de verwarming al voor de eerste sneeuwval worden geactiveerd.

Oplossing & Configuratie: oprit sneeuwvrij maken met automatische oprit verwarming

Het hart van de geautomatiseerde oprit verwarming is een combinatie van verwarmingsmatten, temperatuur- & vochtigheidssensoren en de weersvoorspelling van de weerdienst.

Het verwarmingssysteem wordt onder de volgende voorwaarden geactiveerd:

  • de buitentemperatuur is lager dan 3° C en luchtvochtigheid wordt gedetecteerd
  • de buitentemperatuur is lager dan 3° C en er wordt binnen 30 minuten regen of sneeuwval voorspeld

Natuurlijk kan het systeem ook handmatig worden geactiveerd, bijvoorbeeld via een app.

Na activering worden zowel de luchtvochtigheid als de temperatuur verder bewaakt en wordt het systeem uitgeschakeld zodra de temperatuur boven de 3° C stijgt, er geen vochtigheid meer wordt gedetecteerd en er geen regen of sneeuw meer wordt voorspeld.

Als het systeem handmatig is geactiveerd, wordt het na 12 uur automatisch weer uitgeschakeld. Dit voorkomt onnodig hoge energiekosten als het systeem per ongeluk wordt geactiveerd.

Opmerking: De temperatuur- en vochtigheidssensor moet zo dicht mogelijk bij de grond worden geplaatst en aan de elementen worden blootgesteld.

Hardware:

Configuratie:


Oprit sneeuwvrij maken

Download de voorbeeld configuratie:

Waarom u en uw klant moeten overwegen om de oprit sneeuwvrij te maken?

Bedrijven en huiseigenaren hebben de luxe dat ze zich niet langer zorgen hoeven te maken over sneeuw verwijderen of de bijbehorende kosten. U kunt het systeem laten installeren om tijdrovend en vaak pijnlijk scheppen te elimineren. Uw oprit sneeuwvrij maken, volledig automatisch.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks