“Niet storen” modus eenvoudig implementeren

In het kort: niet storen aub

Het kan vervelend zijn wanneer er een meeting aan de gang is en iemand per ongeluk de deur opent om te zien of er iemand binnen is. Of wanneer in een groot gebouw, waar het toilet vrij ver kan zijn, u helemaal tot aan de deur moet wandelen om te zien of het toilet bezet is of niet. In eender welke ruimte kan het nuttig zijn om op een eenvoudige manier aan te tonen dat u niet mag storen. Met Loxone kunnen we dit implementeren met een ‘niet storen’ modus. Voor kantoren waar vaak een meeting plaatsvindt, betekent dit een nieuwe vorm van slim vergaderen.

We kunnen verschillende voorbeelden geven waar we van buitenaf kunnen aangeven of een ruimte al dan niet bezet is. Een eenvoudige manier om een ‘niet storen’ modus te realiseren is dankzij het gebruik van de verlichting. Hiervoor kunnen we de universele betekenis van de kleuren groen en rood gebruiken, waarbij groen ‘vrij’ betekent en rood ‘bezet’. 

Oplossing & Configuratie: integreer eenvoudig de ‘niet storen’ modus in elk project

De Miniserver Gen 2 beschikt over een Tree module waaraan u de Bewegingsmelder Tree kan koppelen, het licht kan u koppelen aan de relaisuitgangen van de MiniserverAls de ruimte leeg is, zal het licht buiten groen schijnen en wanneer de sensor iemand detecteert, zal het rood worden, wat aangeeft dat u niet mag storen. We kunnen de timing van de laatste aanwezigheidsdetectie aanpassen om het systeem te laten weten wanneer de kleur weer van rood naar groen moet worden omgeschakeld.

Wanneer in een Loxone project al bewegingsmelders en een lichtsturing geïntegreerd zijn, dan is dit slechts een kleine toevoeging in de configuratie die echt nuttig kan zijn voor de gebruiker. In een bedrijf kunnen de werknemers dan eenvoudig slim vergaderen of in een particuliere woning kan snel en eenvoudig aangegeven worden of het toilet bezet is. Als u nog niet over een Miniserver beschikt, dan kan dit ook eenvoudig via de draadloze Air technologie gerealiseerd worden. Deze zit al geïntegreerd in de Miniserver Go en dan is het mogelijk dat u alleen de Bewegingsmelder(s) Air en de Nano IO Air nodig heeft voor het licht (er kan ook een variant zijn om een licht open of dicht te gebruiken om te weten of er iemand is). De configuratie van een ‘niet storen’ modus in de Loxone Config is hetzelfde voor elke technologie.

Tip: U moet zeker zijn van de plaats waar u de bewegingsmelders installeert. Dit is echt belangrijk aangezien het de aanwezige persoon moet detecteren vanuit elke hoek van de kamer. Afhankelijk van de grootte en de vorm van de ruimte kan het zijn dat u meer dan één bewegingsmelder nodig hebt.

Hardware:

Configuratie:


Niet storen modus

Download de voorbeeld configuratie:

Customise Lights based on Occupancy

Config 10.3.11.27

Waarom u en uw klant een ‘niet storen’ modus moeten overwegen?

De ‘niet storen’ modus om slim te vergaderen, om aan te geven dat het toilet bezet is of voor eender welke andere reden is een zeer eenvoudige en nuttige functie die de Loxone Partner aan een klant kan bieden bij interesse. De configuratie kan in een paar minuten worden uitgevoerd in een project waarin de basisuitrusting al te vinden is. Slim vergaderen met een ‘niet storen’ functie kan in veel kantoren nuttig zijn. 

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks