Loxone Air technologie – meer informatie

Met Loxone Air kunt u eindelijk uw huis aanpassen aan een slimme woning. De ontwikkelde draadloze Loxone-technologie is het interne antwoord op alle vragen over het achteraf inbouwen in uw eigen huis.

VIDEO: DE LOXONE AIR-TECHNOLOGIE

Met Loxone Air hebben we onze eigen radiotechnologie ontwikkeld. Hoe werkt dit? Dit komt u te weten in onze video.

LOXONE AIR-TECHNOLOGIE

Loxone Air is de door Loxone zelf ontwikkelde draadloze technologie. Ze werd speciaal ontwikkeld voor gebruik in een Smart Home en is perfect geschikt voor renovatietoepassingen. Dankzij de mesh-technologie zijn grote transmissiebereiken mogelijk, want elk vast stroomvoorziene Air-apparaat kan als repeater functioneren.
Voor de integratie van Air-apparaten is de Air Base Extension vereist (of de Miniserver Go, waarin een volwaardige Air Base Extension geïntegreerd is).
De Loxone Air-communicatie is gecodeerd door middel van IPSec. Elke Loxone-installatie heeft haar eigen codering, zodat naastliggende installaties niet kunnen storen.

UPDATE

Alle Air componenten worden automatisch in de achtergrond ge-update. Dit tast de functionaliteit van de component niet aan. Als de update wordt onderbroken, zal het automatisch terug opnieuw opstarten.
Een update kan tot 1 uur in beslag nemen.
De apparaat versie kan gecontroleerd worden bij de “apparaat status”. Als de firmware level in groen staat aangeduid, gebruikt de component de huidige frimware.

 

AIr component - status

REPEATER

Alle Air-apparaten met vaste stroomvoorziening kunnen ook als repeater worden gebruikt. Dit betekent dat de draadloze signalen van Air-apparaten met slechte verbinding worden versterkt door Air-apparaten met permanente stroomvoorziening en worden doorgestuurd naar de Air Base Extension. Daardoor is een groter bereik verzekerd.
Merk op dat de communicatie via repeaters tot vertraging leidt. Als een Air-apparaat meer dan twee repeaters achter elkaar nodig heeft, is het aan te bevelen een bijkomende Air Extension in de buurt van het signaalarme apparaat te plaatsen. Het aantal sprongen (aantal repeaters tot aan de Air Base Extension) kunt u controleren in de Air Monitor in de kolom “Repeater”.

 

FREQUENTIEWIJZIGING

Wanneer meerdere apparaten op dezelfde frequentie werken, kan dit een negatieve invloed hebben op de verbindingskwaliteit. Of het door u gebruikte kanaal vrij dan wel bezet is, kunt u nagaan in de apparaatstatus van Loxone Config.

Open de apparaatstatus
Door rechts te klikken op de Air Base en vervolgens de gedetailleerde apparaatinformatie te selecteren, wordt de channel check opgeroepen.

controle apparaat status

 

Het resultaat wordt opgeslagen in het bestand Report.txt.

 

report

Als het actuele kanaal bezet is, kan de frequentie van de Air Base Extension worden gewijzigd.
Klik daartoe in de randapparatuurlijst met de rechter muisknop op de Air Base Extension en vervolgens op “Frequentie wijziging”.

Frequentie wijzigen

 

Rechtsonder kunt u nu de nieuwe frequentie selecteren. Door op “Frequentie wisselen” te klikken, worden alle Air-apparaten die momenteel online zijn, op de hoogte gebracht van de wijziging.

 

Frequentie wisselen

 

Als alle Air-apparaten met succes werden omgeschakeld naar de nieuwe frequentie, wordt dit aangegeven met de status “Online en gewijzigd”.
Vervolgens wordt het programma in de Miniserver geactualiseerd door op de knop “In Miniserver opslaan” te klikken.

APPARAAT AANLEREN

Details over het leren van de afzonderlijke apparaten zijn te vinden in de betreffende productdocumentatie.
Aanvullende informatie voor batterijapparaten:
Batterijapparatuur kan niet oneindig wakker blijven om energiebesparingsredenen.
Zorg er tijdens het inleerproces voor dat het apparaat zo snel mogelijk na het inleren wordt opgeslagen in de Miniserver.
Anders kan het gebeuren dat deze apparaten als offline worden weergegeven.

ONLINE STATUS VAN AIR COMPONENTEN

 

Bij alle Air componenten kan u in de eigenschappen de diagnose ingangen activeren. Hier vindt u de online status die de huidige status van uw Air componenten weergeeft.

Miniserver

Er zijn twee redenen waarom een Air component uit zichzelf offline gaat.

1.Geen antwoord van het Air component

Loxone Air componenten moeten elk datapakket dat wordt verzonden vanaf de mini-server bevestigen (bijv. Een digitale uitgang van een multi extension air moet worden geschakeld). De airbase extensie herhaalt de transmissie 3 maal met vertraging van ongeveer 1 seconde, indien nodig. Na een totaal van vier mislukte pogingen, wordt het apparaat onmiddellijk offline gehaald.

2. Tijdoverschrijding van de verbinding

De meeste Loxone Air componenten zenden regelmatig een “keep alive” signaal naar de Miniserver om hun aanwezigheid te melden en data over te dragen. De Miniserver plaatst een toestel offline wanneer zij geen gegevens meer heeft ontvangen voor een bepaalde periode. Deze time-out hangt af van het type Air component:

  • voor componenten die sensorgegevens regelmatig verzenden: 6x overdrachtscyclus + 5min
  • voor net-gevoede componenten: 24u
  • voor batterij-gevoede componenten: 52u
  • voor de remote Air: nooit

De Air componenten gaan vervolgens weer online wanneer de Miniserver enige data ontvangt. Dit geldt ook wanneer ze reageren op een commando verzonden door de Miniserver. Zo kan een Offline component omgeschakeld worden naar online door – als men het wenst – een commando te versturen naar het toestel waardoor de Miniserver data verzendt.
Merk op dat de Miniserver niet regelmatig een verbinding probeert te herstellen met een offline-component – dit moet vanuit de component zelf geïnitieerd worden. ( zie volgende paragraaf )

Air Componenten

Houdt er rekening mee dat de LED status indicator op de componenten kan afwijken van deze weergegeven in de Miniserver. Dit komt omdat de component offline wordt getoond ( geel knipperen ) wanneer de Minserver de gegevens niet erkend.
Zo kan een component naar offline-modus wisselen wanneer men op een drukknop drukt en de Miniserver niet bereikbaar is. De Miniserver kan echter enkele uren geleden nog communicatie hebben gehad met deze component en deze vervolgens nog online aangeven. ( De Miniserver weet niet dat de component iets heeft wensen te versturen, en de Time-out van deze component is nog niet bereikt )
Natuurlijk schakelt de component ook in offline-mode wanneer de Miniserver – na meermaals te proberen – niet antwoord op hun bericht.

Componenten die offline zijn, proberen de Miniserver regelmatig te bereiken om zo de verbinding terug te openen. Om overbelasting op het Air kanaal te vermijden en de batterij te besparen, verhoogt de vertraging tussen de herhaling van enkele seconden naar 24 uur. Zo kan het tot 24 uur duren dat een Air apparaat terug online komt. Wanneer een actie ( bv touch of digitale ingang) vraagt voor een data-overdracht, zal de component uiteraard onmiddellijk proberen online te gaan.