Lichtsterkte op de werkvloer optimaliseren

In het kort: lichtsterkte heeft een grote invloed op de productiviteit

In de meeste Europese landen zijn de eisen voor geschikte werkplekverlichting vastgelegd in Europese richtlijnen. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de lichtsterkte. Voor een VDU-werkplek wordt bijvoorbeeld de lichtsterkte gedefinieerd als minimaal 500 lux. 

Om ervoor te zorgen dat het vereiste luxniveau zo constant mogelijk is, wordt met name in bedrijfsruimten en kantoren een constante lichtregeling toegepast. Als er voldoende daglicht in een ruimte binnenkomt, wordt er weinig of geen kunstlicht toegevoegd. Wanneer er weinig of geen daglicht in een ruimte binnenkomt, zorgt de aanwezige verlichting voor een adequaat lichtniveau. Dit is een zogenaamde biodynamische verlichting. Een constante lichtregeling is bv. de daglichtafhankelijke regeling van lichtbronnen met als doel een constante lichtsterkte te behouden. 

Sinds december 2018 heeft de Goede Doelen Loterijen haar hoofdkantoor in een gerenoveerd industrieel gebouw in het zuiden van Amsterdam. Het gebouw is een prijswinnend voorbeeld van duurzame renovatie van gebouwen in Nederland en een mooi voorbeeld van de integratie van biodynamische verlichting.

Oplossing & Configuratie: Loxone zorgt voor een optimale lichtsterkte

Sinds december 2018 is het hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen gevestigd in een gerenoveerd industrieel gebouw in het zuiden van Amsterdam. Het gebouw is een prijswinnend voorbeeld van duurzame gebouwrenovatie in Nederland.

De verlichting van de circa 600 werkplekken wordt geregeld door een constante lichtregeling. Dit zorgt voor een constante lichtsterkte van 500 lux op de hoogte van het werkoppervlak (ca. 75 cm). Hiervoor meten tal van Loxone Bewegingsmelders eerst de huidige lichtcondities. Aangestuurd door de Loxone Miniserver en afhankelijk van de op dat moment geldende lux-waarden nemen een goede 40 DALI Extensions de aansturing van de geïnstalleerde verlichting over. Het verschil in lichtsterkte tussen de installatiehoogte van de bewegingsmelders en de werkhoogte wordt aangepast met een specifieke correctiefactor. Zo wordt er een geavanceerde biodynamische verlichting geïmplementeerd. Wanneer dit met dynamische led verlichting gebeurt, betekent dat bovendien een optimale energie-efficiëntie.

Om te voorkomen dat de verlichting te onstandvastig wordt (zelfs flikkerend), wordt de lichtsterkte van de lampen met tussenpozen van XY minuten aangepast. De aanpassing wordt uitgevoerd door de lichtsterkte zo aangenaam en discreet mogelijk te wijzigen

Hardware:

Configuratie:


Biodynamische verlichting

Download de voorbeeld configuratie:

Constant Light Control

Config 10.3.11.27

Waarom u en uw klant een optimale lichtsterkte moeten overwegen?

Licht beïnvloedt vele facetten van ons leven. Vooral op de werkplek is passende verlichting essentieel. Daar beïnvloedt het niet alleen onze eigenlijke visie, maar ook onze activiteit en productiviteit, een aantal fysiologische processen en het heeft invloed op onze psyche. Onvoldoende lichtsterkte kan leiden tot vermoeidheidsverschijnselen, gebrek aan concentratie, hoofdpijn en dergelijke, die contraproductief zijn. 

Biodynamische verlichting creëert niet alleen ideale werkomstandigheden. Omdat alleen de werkelijk benodigde hoeveelheid kunstlicht wordt toegevoegd, helpt een constante lichtsturing ook om energie te besparen.

Het behoud van een constante lichtsterkte op het werk heeft veel voordelen voor uw werknemers en hun productiviteit.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks