Ideale werkomgeving voor productieve werknemers

In het kort: hoeveel invloed heeft de werkomgeving?

Het welzijn en de productiviteit van werknemers hangt niet alleen af van hun eigen persoonlijkheid en natuurlijke bioritme, maar ook van bepaalde omgevingsfactoren. De kantoorinrichting draagt in belangrijke mate bij aan de gezondheid van de medewerkers. Maar alle acties ter bescherming van de veiligheid en gezondheid hebben geen zin als de kantoorverlichting en het binnenklimaat van het kantoor niet voldoen aan de behoeften van de werkplek. De verlichtingssterkte, de temperatuur en de luchtvochtigheid in het kantoor zijn afhankelijk van de professionele activiteit. Ook het CO2-gehalte in de lucht kan een sterke invloed hebben op het welzijn. Een CO2-gehalte van meer dan 1000 ppm kan leiden tot klachten zoals slaperigheid, onoplettendheid, verminderd concentratievermogen en hoofdpijn.

Oplossing & Configuratie: Hoe creëert u de ideale werkomgeving

Met Loxone is het mogelijk om de kantoorverlichting en het binnenklimaat van het kantoor eenvoudig aan te passen aan de activiteit. Dit heeft een positief effect op het welzijn en de productiviteit van de medewerkers.

Ruimteklimaat kantoor

Het binnenklimaat van het kantoor heeft een grote invloed op ons welzijn en onze prestaties. De AUVA adviseert een kamertemperatuur van 19 tot 25°C voor zittend werk met weinig fysieke inspanning. De relatieve luchtvochtigheid op de werkplek moet 40 tot 70 procent zijn. De Loxone ruimteklimaatsturing leert en weet wanneer het verwarmingscommando moet worden gegeven, zodat de gevraagde kamertemperatuur op het gewenste tijdstip wordt bereikt.

Verse lucht

De toevoer van verse lucht draagt ook aanzienlijk bij aan het binnenklimaat van het kantoor. Als het CO2-gehalte op de werkplek te hoog is (> 1000 ppm), kunnen symptomen als vermoeidheid, hoofdpijn en een afname van de concentratie optreden. Volgens de EU-norm staat een CO2-gehalte van minder dan 800 voor een hoge kwaliteit van de binnenlucht.

De ruimteklimaatsensor Tree meet nauwkeurig de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte en geeft de informatie door aan de Miniserver. Deze stuurt vervolgens de ventilatie aan om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit optimaal is. De ruimteklimaatsensor Air, de Touch en de Touch Pure kunnen ook de temperatuur en luchtvochtigheid op de werkplek meten.

Basis ventilatie

Voor een optimaal klimaat in het kantoor is het ook aan te raden om de basisventilatie in het kantoor te verhogen. De Loxone Miniserver doet dit automatisch: Wanneer aanwezigheid in het kantoor wordt gedetecteerd (met behulp van een bewegingsmelder), wordt de ventilatie overeenkomstig geregeld.

Kantoorverlichting

Werkplekken moeten voldoende lichtsterkte en goede lichtomstandigheden hebben. Grote raamoppervlakken zijn hier een voordeel. Wij combineren meestal natuurlijk licht en kunstlicht om voor voldoende verlichting in het kantoor te zorgen. Deskundigen adviseren een verlichtingssterkte van minstens 500 lux voor kantoorwerkplekken (gemeten op tafelhoogte, varieert afhankelijk van de activiteit).

Constante lichtregeling

Dankzij de helderheidssensoren die in onze bewegingsmelders zijn ingebouwd, kunt u de verlichtingssterkte meten en zo kunstlicht inschakelen of dimmen als het te donker is. Technisch gezien wordt dit constante lichtregeling genoemd. Deze kan met enige logica in de Loxone Config worden geconfigureerd.

Kleurtemperatuur

Armaturen die de kleurtemperatuur kunnen veranderen zijn erg duur wordt nauwelijks gebruikt in kantoren en woningen. Met de Loxone RGBW LED Spots of de LED plafondverlichting RGBW kunt u vergelijkbare effecten creëren door warm wit licht en gekleurd licht te mengen, zonder de kosten voor de lampen op te drijven. Onze app biedt een eigen daglichtspectrum waarmee u de lichtkleur kunt selecteren van blauwachtig tot geel/roodachtig daglicht en kleursequenties kunt definiëren

Hardware:

Waarom u en uw klant de ideale werkomgeving moeten overwegen?

Afhankelijk van het type activiteit worden verschillende waarden op de werkplek aanbevolen voor een optimaal ruimteklimaat en voldoende verlichting.
Temperatuur: 21-22°C
Vochtigheid: 40-60%
CO2-gehalte: < 1000 ppm
Verlichting: 500 lux

Dankzij de automatisering met Loxone herkent de Miniserver automatisch de waarden van de werkplek die in de Loxone Config zijn opgeslagen en geeft de Miniserver de nodige acties door aan de afzonderlijke bedieningselementen zoals de kantoorverlichting, zonwering, ventilatie en verwarming. Loxone zorgt niet alleen voor een perfect klimaat/verlichting, maar heeft ook een positief effect op de gezondheid van de medewerkers – en dit alles zo milieuvriendelijk en energiezuinig mogelijk.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks