De groei van planten en bloemen optimaliseren

In het kort: de groei van planten en bloemen stimuleren

De groei van planten en bloemen is gevoelig aan verschillende factoren. De ideale condities kunnen per plant verschillen. Als het bereik buiten het bereik valt dat nodig is voor de behoeften van een plant, kan dit het risico op schade of ziekte aan het wortelstelsel van de plant, bladeren en meer verhogen.

Licht

De groei van planten is vooral gevoelig aan lichtniveaus. Deze factor is binnen veel gemakkelijker te controleren dan buiten.

Temperatuur & vochtigheid

Afhankelijk van het type plant zal deze binnen een bepaald temperatuurbereik moeten groeien.

Water

Verschillende planten kunnen ook verschillende eisen stellen aan een optimaal waterniveau.

pH

Voor de meeste planten ligt de optimale pH-waarde tussen 5,5-7, wat van invloed is op de beschikbaarheid van voedingsstoffen, de kwaliteit en de structuur van de bodem en nog veel meer. 

Oplossing & Configuratie: automatische stimulatie van de ideale groeicondities

We gebruiken drempelcontrole om de groeiomgeving te controleren en zo ideale omstandigheden te creëren voor de groei van planten en bloemen binnen, in een serre bijvoorbeeld.  

Voor dit project gaan we uit van een enkel bed van sierplanten gekweekt in een serre met ventilatoren, RGBW en aparte kweekverlichting, gemotoriseerde lichtkoepels, en een irrigatiesysteem bestaande uit een watertank, een vloeibare meststoftank en -klep, en eventueel additieftanks. Een Ruimteklimaat Sensor Tree wordt gebruikt als een enkele monitor van temperatuur, vochtigheid en CO2, terwijl 1-wire sensoren de temperatuur en pH van de bodem en de watertoevoer meten.

Verlichting

De automatische bewaking van het lichtniveau zorgt voor natuurlijk licht in de ruimte en de LED-verlichting reageert door precies de juiste hoeveelheid licht te produceren die nodig is.

Kweeklampen worden gebruikt wanneer de zonnestraling niet genoeg natuurlijk licht geeft en gekleurde verlichting wordt gebruikt om verlichting te geven zonder de groeicyclus van de gewassen te beïnvloeden.  

Temperatuur & vochtigheid

Met de Ruimteklimaat Sensor + Miniserver worden de temperatuurniveaus automatisch geregeld, zodat het HVAC-systeem precies werkt zoals het nodig is. De CO2-bewaking via de Ruimteklimaat Sensor kan ook worden gebruikt met het ventilatiesysteem om de ideale groei van planten en bloemen te garanderen.

Water

De irrigatie wordt geregeld met gemotoriseerde Stelventielen om de watertoevoer aan en uit te zetten, en de pH wordt zowel in de bodem als in de watertoevoer gemeten. Als de pH-waarde niet meer in balans is, kan via extra Stelventielen de irrigatietoevoer worden aangevuld met meststoffen en zuren.

pH

Het integreren van een door Loxone gecontroleerde pH-sensor zal de pH-waarde bewaken en de teler helpen om te bepalen welke actie nodig is om de pH-waarde aan te passen. Een geautomatiseerd bemestingsproces zal voedingsstoffen aan de bodem toevoegen wanneer de pH-waarde laag is.

Hardware:

Configuratie:


Groei planten en bloemen

Download de voorbeeld configuratie:

Waarom u en uw klant de groei van planten moeten overwegen?

Het is mogelijk om met weinig tot geen manuele inspanning een volledig gecontroleerde omgeving te creëren ter stimulatie van de groei van planten en bloemen. Watergeven op schema om een consistent waterpeil te garanderen als dat nodig is. Met een reeks sensoren die binnenshuis worden gebruikt, is het gemakkelijker om negatieve invloeden zoals ruw weer, dieren, insecten, enz. te vermijden. Dit betekent dat er geen pesticiden nodig zijn zodat u gezondere planten kunt krijgen.

Met een gecontroleerde omgeving op elk moment van het jaar, kunt u uw groeiseizoen verlengen. Voor een bedrijf betekent dit dat u meer winst kunt maken door meer planten te verkopen.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks