Aansturing van verticale jaloezieën

In het kort: stuur uw verticale jaloezieën aan met Loxone

Zonwering zoals verticale jaloezieën, lamellen of rolluiken worden vooral gebruikt in grote gebouwen. Denk hierbij aan scholen, openbare instellingen, bedrijfsgebouwen… Kunnen we deze verticale zonwering automatiseren? Kunnen we intelligentie toevoegen en het handmatig bedienen met een knop achterwege laten? Kunnen we ze laten werken volgens de behoeften van de gebruikers?

Een belangrijk punt bij dit soort gebouwen is naast het comfort ook de energie-efficiëntie. Wanneer de verticale jaloezieën geautomatiseerd kunnen worden, kunnen ze helpen om in de winter de ruimtes op te warmen met gratis zonneschijn en ze kunnen in de zomer zorgen voor een passieve koeling. Zo helpen we de energiefactuur verlagen, wat altijd goed is voor de portemonnee.

Oplossing & Configuratie: verticale jaloezieën geautomatiseerd

Automatisering van de verticale zonwering is een van de sterke eigenschappen van Loxone. De Miniserver zelf slaat de GPS-coördinaten van het gebouw en de oriëntatie van de ramen op. Met deze informatie weet het systeem waar en wanneer de zon opkomt en ondergaat. Zo kunnen de verticale jaloezieën of de verticale lamellen aangestuurd worden volgens de doelen die vooropgesteld worden.

In de zomer helpt de verticale zonwering ons bij het weren van de zon binnenshuis. Zo voorkomt u oververhitting van de ruimtes. Bij horizontale zonwering, wordt de configuratie uitgevoerd afhankelijk van de hoogte van de zon. Maar wanneer we verticale zonwering gebruiken, moet deze aangestuurd worden afhankelijk van de richting van de zon. Hiervoor dienen we de openingsgraad van de zonwering te kennen. De aansturing zal plaatsvinden van gesloten naar de maximale openingsgraad, dat kan bijvoorbeeld 120º zijn.

Deze oplossing kan draadloos zijn dankzij de Loxone Air technologie en de Nano IO Air. Of bedraad dankzij Loxone Tree, met behulp van twee uitgangsrelais van de Miniserver van de Nano 2 Relay Tree.

Hardware:

Loxone Air (draadloos):

Loxone Tree (bekabeld):

Configuratie:


Verticale jaloezieën

Download de voorbeeld configuratie:

Vertical Shades Control

Config 10.3.11.27

Waarom u en uw klant verticale jaloezieën moeten overwegen?

Zonwering is belangrijk in elk type gebouw. Het comfort, de energie-efficiëntie en de bescherming zijn waardevol voor iedereen.

De Loxone oplossing is de meest waardevolle oplossing om verticale jaloezieën te automatiseren. Het helpt niet alleen de zonwering automatisch aan te sturen, maar er kunnen bovendien meerdere functies geïntegreerd worden. Verwarming en koeling zijn bijvoorbeeld een van de duurste kosten voor eigenaars. Wanneer de verticale zonwering wordt geautomatiseerd, helpt dat om de energiekosten te laten dalen.

De flexibiliteit van Loxone helpt om de oplossing aan te passen aan elk type gebouw en aan elke projectbehoefte.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks