Experimentele integratie van de Matter-standaard

Kim Vennekens
september 7, 2023 in Know HowVoor Partners
We zijn verheugd jou te kunnen meedelen dat Loxone een officieel lid is geworden van de Connectivity Standards Alliance. Deze stap markeert het begin van onze reis naar de integratie van de Matter-standaard, een universele open standaard waarmee alle apparaten veilig kunnen verbinden en communiceren.

Experimentele integratie in Loxone Config 14.4 Beta 2 (14.4.8.22)

Terwijl we op deze spannende reis gaan, willen we benadrukken dat de Matter-integratie in de Loxone Beta-versie 14.4.8.22 nog experimenteel is. We willen je echter niet weerhouden van deze ontwikkeling en nodigen je uit om te experimenteren met de huidige implementatie.

Houd er rekening mee dat de Matter-standaard, ondanks de hoge media-aandacht, nog in de beginfase van ontwikkeling verkeert en we het gebruik in productieklantomgevingen niet aanbevelen. In onze testinstallaties heeft Matter herhaaldelijk geleid tot een hoge netwerkbelasting. Dit heeft momenteel invloed op alle fabrikanten van Matter-compatibele hardware.

Daarom bieden we geen ondersteuning voor de Matter-integratie.

 

Huidige status van de implementatie:
Een Matter-compatibele controller, zoals Amazon Alexa, Apple HomeKit of Google, is vereist om de functionaliteiten van Loxone via Matter aan te sturen

Ondersteunende functiebouwstenen Loxone Matter Apparaattype
Schakelaar / Drukknop Aan / Uit schakelaar
Jaloezieën Raambekleding
Verlichting Aan / Uit verlichting
Ventilatie Ventilator
Raam Raambekleding
Poort Deurslot
IRC (Intelligent Room Controller) Thermostaat

Hiermee kan je experimenteren met Matter

Stappen in de Loxone Config:

Voeg het “Matter” plug-in toe in het netwerkperiferie. Sla vervolgens op in de Miniserver.

Op dit moment kan de inbedrijfstelling met een Matter-controller alleen via een (permanente) systeemmelding worden uitgevoerd, die alleen voor beheerdersgebruikers wordt weergegeven.

Wanneer de plug-in start, wordt de melding “Matter gereed” weergegeven, met een actie om de inbedrijfstelling te starten:

Zodra de inbedrijfstelling is begonnen, kun je de Miniserver koppelen met een Matter-controller. Gebruik bijvoorbeeld de mobiele app van de fabrikant (Google Home, Apple Home, Amazon Alexa, enzovoort.) en start het proces “Apparaat toevoegen”. Als je door de app wordt gevraagd, scan je ofwel de QR-code (die wordt weergegeven door te klikken op de systeemberichtactie) of voer je de 11-cijferige code uit het systeembericht handmatig in.

Integratie via Alexa:

Start de Alexa-app op je apparaat. Tik op “Apparaten” om alle verbonden apparaten weer te geven. Tik op het plusteken om een nieuw apparaat toe te voegen. Tik vervolgens op “Apparaat toevoegen”. Scroll helemaal naar beneden en kies “Overig” uit de lijst. Tik op “Matter” om de installatie van een Matter-apparaat te starten. Er verschijnt een pop-up. Kies vervolgens “Ja” om te bevestigen dat het om een Matter-apparaat gaat.

Voer de installatiecode in of gebruik een QR-code:
Je wordt gevraagd om een 11-cijferige installatiecode in te voeren of je kunt een QR-code scannen met de Amazon Alexa-app. Je vindt de codes zoals hierboven beschreven in de Loxone Config of ook in de Loxone App.

Nu moet jouw Matter-apparaat succesvol verbonden zijn met Alexa en de Loxone apparaten worden automatisch herkend in de app.

We willen echter benadrukken dat de integratie nog niet voldoet aan de gebruikelijke kwaliteitsnormen van Loxone en dat we hard werken aan een stabiele verbinding. Er zijn nog steeds tijdelijke beperkingen. Als je wilt controleren welke functiebouwstenen in het Matter-netwerk wordt weergegeven, moet je een aparte gebruiker aanmaken die alleen toegang heeft tot de gewenste functieblokken en wijs deze gebruiker toe in de plug-in instellingen. Zorg ervoor dat je het aantal Miniserver Controls tijdens de test beperkt.

Integratie van Google

Om Matter te integreren via Google, is momenteel nog een Developer Account vereist. Vervolgens moeten de volgende stappen worden genomen:

  • Maak een nieuw project aan op https://console.home.google.com/projects.
  • Voeg Matter-integratie toe aan het project.
    • VendorID: 0xFFF1
    • ProductID: 0x8001
  • Na het opslaan van het testproject kan het even duren voordat het beschikbaar is in het Google-systeem. Je kunt ook proberen de Google Hub opnieuw op te starten om accountgegevens bij te werken.

Veel plezier met experimenteren!

 

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten