Casa Sophia: Automatisering van de meest duurzame woning in Spanje

Kim Vennekens
december 19, 2023 in Case Studies
Welkom bij Casa Sophia, een plaats waar de betekenis van de naam “wijsheid” tot leven komt. Deze constructie is het resultaat van twee jaar werk, ontwerpen en ontwikkelen van het idee van dit project tot het bereiken van de meest duurzame woning in Spanje en Europa, na het verkrijgen van het VERDE GBCe Certificaat uitgereikt door de Green Building Council Spanje (GBCe) met 5 bladeren en een score van 92%, met als doel de hoogst mogelijke energie-efficiëntie te bereiken, evenals het gezondheidsaspect en respect voor het milieu. 

Doelstellingen van het project

Bij Casa Sophia is vanaf het ontwerp tot aan de bouw prioriteit gegeven aan gezondheid en duurzaamheid als de belangrijkste pijlers van het project. Als een “Passivhaus Premium” woning omvat het alle belangrijke technische criteria van deze aanpak.

De automatisering met Loxone maakt autonome werking van het gebouw mogelijk en leidt tot aanzienlijke energie- en kostenbesparingen. Niet alleen worden de essentiële gegevens voor gezondheid en efficiëntie gemonitord, maar het systeem past zich ook aan de omstandigheden van elk moment aan. Alles wordt gevisualiseerd via de Loxone App en wanneer de vastgelegde waarden de grenzen van comfort of efficiëntie overschrijden, reageert de woning om altijd een optimale werking te behouden.

Interessante gegevens

Locatie:
Madrid


Loxone Partner:
TECNOBIENESTAR IOT, S.L.


Oppervlakte:
260 m²

Bioconstructie en biopassieve woning

In Casa Sophia wordt de bouw gecombineerd met de natuur en de gezondheid van haar bewoners. Dit wordt bereikt door middel van bioconstructie, een filosofie die ecologische en gezonde materialen gebruikt, en zo een minimale impact op het milieu garandeert. Vanaf de winning van materialen tot aan hun recycling, wordt elke stap duurzaam beheerd.

Hoe wordt dit bereikt? Eerst wordt er een geobiologische studie van het terrein uitgevoerd om eventuele verstoringen die de gezondheid van de bewoners kunnen beïnvloeden, te detecteren. Bovendien wordt het ontwerp aangepast aan de geografische en klimatologische omstandigheden om een comfortabele omgeving te waarborgen.

Hout, afkomstig uit duurzame bossen, is het hoofdelement van het bedrijf 100X100BioPasiva. Andere materialen, zoals verven en afwerkingen, zijn ook ecologisch, wat het milieu ten goede komt en een ruimte vrij van elektrische en elektromagnetische vervuiling creëert dankzij laagspanningssystemen en de 24V werking van Loxone.

Maar dat is nog niet alles, sinds 1993 bouwt het bedrijf 100x100BioPasiva op een duurzame, gezonde manier en met maximale energie-efficiëntie, en sinds 2012 heeft het de bouwsector gerevolutioneerd met “BioPassieve Woningen”, een benadering die bioconstructie combineert met de criteria van Passivhaus. Deze woningen zijn zeer energie-efficiënt, bieden uitzonderlijk thermisch comfort het hele jaar door en minimaliseren de behoefte aan conventionele klimaatsystemen.

Een BioPassieve woning wordt gekenmerkt door een strategische oriëntatie, het gebruik van grote hoeveelheden isolatie, evenals zeer hoogwaardige ramen, ecologische materialen, gecontroleerde ventilatie, energiebesparing, thermisch en akoestisch comfort, allemaal binnen een efficiënt ontwerp. Samen met de implementatie met Loxone wordt niet alleen rekening gehouden met de planeet, maar verbetert het ook de levenskwaliteit van degenen die in dit soort gebouwen wonen.

Ingang Casa Sophia
Casa Sophia

Luchtkwaliteit: gezondheid en welzijn

In Casa Sophia is luchtkwaliteit meer dan een prioriteit: het is een verbintenis. Volgens de strenge normen van Passivhaus en de filosofie van bioconstructie is de kwaliteit van de lucht die in de woning wordt ingeademd van het grootste belang voor het welzijn van de bewoners.

Om een breed scala aan gegevens met betrekking tot luchtkwaliteit te monitoren en te verzamelen, wordt het MICA d’InBiot-apparaat gebruikt, compatibel met het Loxone systeem, waardoor alle gegevens worden geregistreerd en intuïtief worden weergegeven in de Loxone App. Bovendien regelt de intelligentie van het Loxone systeem de ventilatie, waarbij de luchtstroom wordt verhoogd wanneer de niveaus van deeltjes 600 per miljoen bereiken. In Casa Sophia is de ingeademde lucht een kwaliteitszegel dat het verschil maakt in elke hoek van de woning.

Er worden metingen uitgevoerd variërend van formaldehyde- en radongasniveaus tot vluchtige organische verbindingen, zwevende stofdeeltjes, troposferische ozon, CO2, temperatuur en vochtigheid. De resultaten zijn werkelijk indrukwekkend en geven nog een reden om te geloven dat bouwen met materialen met een lage milieu-impact essentieel is voor zowel het welzijn van onze planeet als voor onze eigen gezondheid.

Automatische zonwering

Geautomatiseerde zonwering

In het hart van een Passivhaus woning is een systeem voor geautomatiseerde zonwering essentieel, dienend als bescherming tegen mogelijke oververhitting.

Casa Sophia is ontworpen volgens bioklimatische principes die de locatie van het perceel optimaliseren. In de winter staat de zon lager en is gebleken dat deze de binnentemperatuur tot 28 graden kan verhogen. Echter, dankzij het automatische schaduwsysteem, beheerd en gecontroleerd door Loxone, wordt oververhitting zowel in de zomer als in de winter voorkomen. Het systeem monitort de binnentemperatuur, en wanneer deze 2°C boven het gewenste comfortniveau uitstijgt, past het automatisch de lamellen aan en blokkeert de toegang van zonlicht. Op deze manier behoudt Casa Sophia een aangename en evenwichtige omgeving gedurende het hele jaar, en biedt een ongeëvenaard comfort in elk seizoen.

De automatisering van zonweringelementen zorgt er niet alleen voor dat eigenaars zich geen zorgen hoeven te maken over het omhoog en omlaag doen van de rolluiken; het systeem werkt autonoom en draagt bij aan de thermische controle gedurende het hele jaar. Dit voegt comfort toe en verhoogt de veiligheid van het gebouw.

Elektrische voertuigen opladen

Het beheer van het opladen van elektrische voertuigen in Casa Sophia is zeer belangrijk. Op het moment van de dag dat de meeste zonne-energie wordt opgewekt, met een maximale registratie van bijna 14 Kw, handelt het systeem afhankelijk van het verbruik en de eigen productie, en activeert automatisch voorkeursgebruiken, zoals de Wallbox van Loxone. Dankzij Loxone wordt de opgewekte energie beheerd om maximaal gebruik te maken van de hoge productie en maakt het mogelijk om op elk moment laadinformatie te verkrijgen, met gecentraliseerde visualisatie in dezelfde app voor de controle van het hele huis.

Zonder twijfel is dit een onmisbare functionaliteit die misschien onopgemerkt kan blijven, maar die Casa Sophia heeft toegestaan om sinds afgelopen februari een positieve woning te zijn, wat betekent dat het meer genereert dan het verbruikt.

Wallbox Loxone

Virtuele batterijen en onbeperkte energie

In Casa Sophia is technologie de belangrijkste bondgenoot voor economische en energetische besparing. Omdat het een positieve woning is, wordt elk overschot opgeslagen in een virtuele batterij in de vorm van geld, alsof het een spaarpot is. Dit betekent dat, wanneer de winter aanbreekt en bewolkte dagen overheersen, het opgespaarde overschot in de spaarpot wordt gebruikt om de rekening te betalen, wat ervoor zorgt dat het saldo altijd positief blijft vanwege de grote hoeveelheid opgewekte energie. Automatisering maakt dit hele proces ongelooflijk eenvoudig, waardoor maximaal voordeel wordt behaald uit de fotovoltaïsche installatie van de woning.

iluminación automática

De Miniserver, bondgenoot voor efficiënt verbruik

De Miniserver is het brein van Casa Sophia, verantwoordelijk voor tal van essentiële functies voor het dagelijks leven. Echter, twee van de meest cruciale functionaliteiten die aanzienlijk bijdragen aan het beheren van het energieverbruik, zijn verlichting en klimaatbeheer, wat resulteert in een ongelooflijke energiebesparing.

Dankzij aanwezigheidssensoren werkt het autonoom, waardoor de zorg voor eventuele afleidingen bij het verlaten van het huis of energieverspilling wanneer je niet thuis bent, wordt voorkomen.

Ongeveer 80% van de verlichting in de woning bestaat uit 24V LED lampen. Dit draagt niet alleen bij aan het verminderen van elektromagnetische velden, maar maakt ook een veel efficiëntere en nauwkeurigere controle en regulering mogelijk. In Casa Sophia combineert technologie efficiëntie om een geavanceerde en duurzame verlichtingservaring te bieden.

Klimaatbeheersing, welzijn en efficiëntie

In een woning ontworpen volgens de Passivhaus-standaarden is het energieverbruik vanaf het begin minimaal. Dankzij de integratie met Loxone kan in Casa Sophia een aangenaam en constant klimaat in alle kamers worden gehandhaafd, door de luchtvochtigheid aan te passen aan de behoeften en voorkeuren van de bewoners.

Een van de prioriteiten in Passivhaus-projecten is comfort en welzijn. Daarom zijn in Casa Sophia twee klimaatsystemen geïmplementeerd om verschillende opties te demonstreren. Een daarvan is een exclusief klimaatsysteem ontwikkeld door 100x100BioPasiva via ventilatie, het andere systeem bestaat uit vloerverwarming/koeling op de begane grond.

De sleutel in deze woning ligt in de combinatie van al deze functies in één installatie en app, zoals Loxone. Dit maakt niet alleen de klimaatbeheersing intuïtief en praktisch voor de bewoners, maar garandeert ook een hoog niveau van welzijn in het dagelijks leven. In Casa Sophia is comfort de prioriteit.

Groene zones en waterbeheer

Bij Casa Sophia wordt de natuur gecombineerd met de nieuwste technologie om een duurzame omgeving te creëren.

De woning heeft vier geautomatiseerde irrigatiezones via Loxone, en beschikt ook over een biologische waterzuiveringsinstallatie om zowel regenwater als grijs water van douches en wastafels te hergebruiken.

Dit water gaat door een eenvoudig filter en wordt geleid naar de toilettanks en verschillende groene zones: groendak, verticale tuin, alle tuinen rondom de woning en de binnentuin onder de trap, alles wordt gecontroleerd door Loxone.

Vochtigheidssensoren zijn cruciaal om de gezondheid van planten en het gazon te behouden. Dankzij het Loxone Weerstation op het dak verzamelt het gegevens van het dichtstbijzijnde weerstation en kan het voorspellen of het gaat regenen. Dus als er regen wordt voorspeld, wordt de irrigatie niet geactiveerd en wordt er geen water verspild.

Waterbeheer is van cruciaal belang, en Casa Sophia zorgt ervoor dat water alleen wordt gebruikt wanneer het absoluut noodzakelijk is

riego automático

Beveiliging en totale gemoedsrust

Veiligheid is essentieel in elke woning en gebouw. In het geval van Casa Sophia zorgt het systeem van Loxone op een efficiënte en optimale manier voor veiligheid, waardoor dagelijkse zorgen worden verminderd. Overstromingssensoren zijn essentiële componenten en zijn geplaatst in alle vochtige ruimtes: keukens en badkamers.

Als er zich een ongeval voordoet, treedt het systeem in werking en waarschuwt het via de telefoon, met knipperende verlichting in de woning zelf, en in geval van mogelijke overstroming wordt automatisch de watertoevoer van het netwerk afgesloten. Dit voorkomt overstromingen of verspilling van water als gevolg van kleine foutjes. Dankzij al deze geïntegreerde beveiligingsfuncties met Loxone is er ook aanzienlijke bespaard op de kosten van de woningverzekering. 

Sensoren op deuren en ramen, zowel binnen als buiten, samen met een akoestisch alarmsysteem, zorgen ervoor dat de woning beschermd blijft met slechts een eenmalige investering, zonder maandelijkse kosten. 

Als elektrische installateurs en integrators werken we nauw samen met 100X100 Biopasiva en kiezen we voor Loxone omdat het ons de mogelijkheid biedt om alle installaties die samenkomen in een gebouw te integreren. In dit geval krijgen Passivhaus-systemen een speciale relevantie, omdat ze zorgen voor een meer uitgebreide controle over zowel de klimaatregeling als de schaduwregeling.

José Manuel Ares

Loxone Partner, TECNOBIENESTAR IOT, S.L.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten