Miniserver Go

A Loxone Miniserver Go egy központi vezérlő az összes automatizálási feladatra.

A cserélhető microSD kártya tartalmazza az operációs rendszert és a programot, beállítást. A LAN csatlakozón keresztül tudjuk programozni és elérni a beépített webservert böngésző vagy Loxone App segítségével.

Az eszközben integráltan megtalálható az Air Base Extension, ami a Loxone Air vezetéknélküli eszközök vezérléséhez szükséges.

Akár 30 Extension-t is csatlakoztathatunk a Miniserver Go eszközhöz a Link csatlakozón keresztül, így további funkciókat ki és bemeneteket, átjárókat adhatunk a rendszerhez.

Adatlap Miniserver Go

Tartalom


Üzembehelyezés

Telepítsd az eszközt olyan helyre ahol védve van a víztől, kosztól és esetleges sérülésektől. A keret az eszköz hátulján, csavaros rögzítést tesz lehetővé.

Csatlakoztasd a mellékelt tápegységet a Micro-USB csatlakozóba.

A LAN proton keresztül a Miniserver csatlakozik a helyi hálózatra.

A Miniserver Go az áram alá helyezés után elindul, és néhány másodperc múlva használatra kész.
Az indulási szakasz végén a státusz LED folyamatosan világítani kezd.
Az RJ 45-ös port LED-jei nincsenek használatban a Miniserver Go esetében.

Gyári beállításokkal való első indításnál, a Miniserver a routertől DHCP-n kapott címen érhető el.

Ha nincs DHCP szerver a hálózaton, vagy ha Miniserver közvetlenül a PC-hez kapcsolódik akkor a Zeroconf link-local címzés támogatott.
Ha Miniserver és a számítógép is DHCP-re van állítva, akkor a 169.254.x.x. link-local címet fogják használni.
Alternatívaként be tudsz állítani manuális fix IP címet a Miniserver-nek és a számítógépnek, hogy létrejöjjön a kapcsolat.

Ezután a Loxone Configban megkeresheted és csatlakozhatsz a Miniserverhez. A gyári felhasználónév és jelszó: admin/admin

Ezután kövesd a Initial Setup hogy létrehozd saját új projekted.


Extension-ök csatlakoztatása

Akár 30 Extension-t is csatlakoztathatunk a Miniserver Go eszközhöz a következő ábra szerint:

Csatlakoztasd az Extension-öket a Miniserver Go Link csatlakozójához, felfűzött topológiával. Ha az Extension-ök külön tápegységről kapják az áramellátást, úgy a tápegységek GND pontjait közösíteni kell. Ez kritikus fontosságú az adatátvitel szempontjából.

A csavartérpárú CAT5/6/7 kábellel a Link az egész épületen átvezethető. Javasoljuk, hogy a kék/fehér érpárat használd.

A Linket az utolsó Extension-nél egy 120 Ohm-os ellenállással le kell zárni, ami a Miniserver tartozéka.


Extension-ök tanítása

Extension-ök kereséséhez, először kattints a Link-re a Loxone Config-ban, és ezután kattints az Extension Keresés gombra.

A megnyíló ablakban bal oldalán felsorolásra kerül az összes csatlakoztatott Extension amik még nem részei a programnak:

Ha itt kiválasztasz egy Extensio-t, azonosítani fogja magát a Státusz LED-ek villogtatásával. Ez lehetővé teszi az Extension-ök pontos elnevezését és hozzárendelését.

Válaszd ki a megfelelő Extension-t, írd be a nevét, a telepítési helyet és add hozzá a programhoz a + gomb használatával.

A jobb oldali ablakban azok az Extension-ok kerülnek felsorolásra amik már részei a programnak. Megtudod őket jeleníteni a Saját Extension-ök mutatása gombra kattintva. Továbbá már egy meglévő Extension-t is ki lehet cserélni egy újra ami azonos típusú és szerepel a keresésben. Ez hasznos lehet ha egy eszközt cserélni kell vagy ha előre létrehozott programmal dolgozol. Válaszd ki az eszközt amit hozzá szeretnél adni és a cserélendő eszközt is. Jobbra mutató nyílra kattintva a régi eszköz kicserélődik az újra a programban.

A változások mentéséhez, mentsd el a programot a Miniserve-be.

Ezután a hozzáadott Extension-ök készen állnak a használatra és megtalálhatóak a Periféria fában a Loxone Config-ban.


Extension frissítés és diagnosztika

Ha egy Extension Frissítése szükséges, akkor az Eszköz állapotban narancssárgán van kiemelve. Ez gyakran megtörténik egy Miniserver frissítés után, vagy ha új Extension-t adunk hozzá ami régebbi firmware verzióval rendelkezik.

A Miniserver automatikusan frissíti az Extension-öket a háttérben, az Extension általában továbbra is működik. Habár lehetnek csúszások a kommunikációban. Ritka esetben, néhány funkció vagy Extension nem elérhető míg a frissítés be nem fejeződik.

A következő lehetőségek elérhetőek Diagnosztikához:

1. A státusz LED az Extensio-on gyors hibaellenőrzésre szolgál.
Piros villogás: Nincs kapcsolat a Minserver-rel, ellenőrizd a kábelezést és a Miniserver-t.
Narancs villogás: Tud csatlakozni a Miniserver-hez, de még nincs hozzáadva a programhoz.
Zöld villogás: Minden rendben, az Extension online..
Narancs/piros villogás: Frissítést kap.
Gyors zöld/piros villogás: Az Extension ki lett választva a Loxone Config-ban és azonosítja magát.
Nem villog: Ellenőrizd az áramellátást.

2. Link Diagnosztika mélyebb ellenőrzést tesz lehetővé. Először csatlakozz a Miniserver-hez, válassz egy eszközt Link vonalról, majd kattints a Link Diagnosztika gombra.

The Extensions are now listed in the Link Diagnostics window. Diagnostic data is transmitted continuously, and can be used to detect any errors. Any errors are displayed accordingly. Please monitor the Link Diagnostics for a while, even temporary errors (e.g. poor contact, potential difference) can be detected by packet loss.

Link bus hibakeresési ellenőrző lista

Loxone Health Check
The diagnostics of the interface can be started with the other interfaces via Loxone Health Check:


Air Eszközök tanítása

Tanuló mód

Az összes Air eszközt társítani kell a Loxone Config-ban a tanuló módddal. Gyári állapotban, a tanuló mód automatikusan elindul az áram alá helyezés után.

A legtöbb Air eszközön, a státusz LED fogja ezt jelezni piros/zöld/narancs villogással. A tanuló mód pontos kijelzéséről az Air eszköz dokumentációjában találsz részletes leírást.

On most battery powered Air devices the pairing mode is only active for 5 minutes to conserve energy. Briefly remove the battery and then reinsert it to reactivate pairing mode, if necessary.

Ha egy Air eszköz csak narancssárgán villog, akkor előzőláeg már párosítva volt, de nem tudja felépíteni a kapcsolatot. Ebben az esetben manuális kell tanuló módba léptetni. A legtöbb eszközön, nyomva kell tartani a tanuló gombot, vagy újra kell indítani azt.

Keresés és párosítás

Air eszközök kereséséhez, először kattints az Air interfészre a Loxone Config-ban, majd kattints az Air Eszköz Keresés gombra

A megnyíló ablakban az összes tanuló módban lévő Air eszköz felsorolásra kerül. Ez pár percet igénybevehet:

Itt kiválaszthatod az eszközt, amely különböző módokon azonosítani fogja magát. Státusz LED-el rendelkező eszközök esetbén ez villogni fog, lámpák esetében fehér villogás, más eszközöknék mint pl Loxone Touch-nál kattogás fog hallatszódni. Ez lehetővé teszi az eszközök könnyű és helyes elnevezését, helyiség rendelését.

Válaszd ki a megfelelő eszközt, nevezd el, társítsd helyiséghez, add meg a telepítési pozíciót és add hozzá a programhoz a Eszköz hozzáadása vagy a + gombbal.

A jobb oldali ablakban azok az eszközök szerepelnek amelyek már részei a programnak. Megtudod őket jeleníteni a Saját Air eszközök mutatása gombbal. Egy már melévő eszközt lecserélhetsz egy újonnan megtalálttal ha a típusunk megegyezik. Ez akkor lehet hasznos ha például előre létrehozott programma dolgozol. Válaszd ki az eszközt amelyiket le szeretnél cserélni. A jobb oldalra mutató nyílrva kattintva, a régi eszközt kicserélheted a keresésben megtalált új eszközzel.

A változások mentéséhez, mentsd el a programot a Miniserver-be.

A hozzáadott eszközök ezután készen állnak a használatra és az elérhető funkciókat megtalálod a Periféria fában, a Loxone Config-ban.

A Loxone App-ban, a beállíásoknál is elérhető a Air eszközök keresése.


Eszköz állapot

Az Eszköz állapot központi áttekintést tesz lehetővé a programban szereplő összes eszköz állapotáról. Ez gyors és részletes diagnosztikai lehetőséget biztosít.

Az Eszköz állapot elérhető a menüsorban:

Ha egy eszköz offline, éppen frissítés alatt áll, vagy még nincs párosítva, azt az állapot oszlopban színnel kiemeli a rendszer:

Diagnosztikai lehetőségek

A kívánt eszközre jobb egérgombbal kattintva az egyes információk lekérdezhetők és műveletek indíthatók. Ezek a rendelkezésre álló lehetőségek eszközfüggőek.

1. Szöveges fájl a kiválasztott eszközzel kapcsolatos részletekkel
2. A hibaelhárítás részletes részleteinek összefoglalása egy szöveges fájlban (TechReport$), az elemes Air eszközöknek ehhez ébren$kell lenniük$
3. Az eszköz újraindítása*
4. A központi naplófájl def.log lekérése, amelyben a rendszer fontos eseményei naplózásra kerülnek*
5. A rendszerben történt események naplózása. LoxApp3.json struktúrafájl megjelenítése, a felhasználói felület és a miniszerver közötti kommunikációt lehetővé tevő fájl*
6. eszköz parancs küldése
7. Az eszköz alvó állapotba küldése
8. Az eszköz ébentartása$

* csak miniserver-nél elérhető

További információ
Tree eszközök frissítése és diagnosztikája
Air eszközök frissítése és diagnosztikája


LED Status

Top LED Back LED Description

Everything OK, device is online.

One or more System Status messages are active.

Device was selected in Loxone Config and is identifying.

Update is in progress.

Boot Phase:

Top LED Back LED Description

Miniserver is booting.

Miniserver is loading the bootloader image from the SD card.

Miniserver has successfully loaded the image and will unpack it as the next step.

Miniserver has successfully unpacked the image.

Operating system is started.

SD card cannot be read. Check SD card.

The LEDs on the RJ45 port are disabled and are off during operation.


További információ

Gyári beálláítások visszaállítása és SD kártya formázás

Biztonsági mentés készítése

Miniserver frissítése

Távoli elérés beállítása


Miniserver cseréje

Ha egy Miniservert le kell cserélni egy másikra, a Loxone Configban elérhető egy varázsló, amely végigvezet a szükséges lépéseken.
$Kezdd el a varázslót, és kövesd az utasításokat:


Diagnosztikai bemenetek

Rövid leírás Mértékegység Értékhatár
CPU teljesítmény korlátozás Digitális 0/1
Tulajdonságok

Rövid leírás Leírás Alapértelmezett érték
Sorozatszám Az eszköz sorozatszámát adja meg.
Extension-ök esetén: 'Auto' beírása esetén automatikusan párosít egy nem ismert sorozatszámú Extension-t.
Ezt csak akkor lehet használni, ha csak egy darab ugyan olyan típusú extension-t használunk.
Menteni kell a Miniserver-be, hogy az Extension párosításra kerüljön.
Ezt követően ki kell olvasni a programot a Miniserverből, hogy az Extension aktuális sorozatszáma bekerüljön a programba.
-
Eszköz típusa -
Belső hálózati cím Itt azt a címet add meg, amelyen keresztül a Miniserver a helyi hálózaton elérhető (host, vagy IP). -
Külső URL Add meg itt azt a címet amelyen keresztül a Miniserver elérhető az internet felől (host vagy IP cím).
Amennyiben a Loxone DNS Cloud szolgáltatást akarod használni, akkor itt a
dns.loxonecloud.com címet add meg. Igény esetén add meg az alábbi formátumban: dns.loxone.com:port,
ha nem az alapértelmezett portot használod.
-
HTTP külső port A router port-továbbítási beállításaiban, a miniserver HTTP-portjához megadott külső port. -
HTTPS külső port Az a külső port, amelyet a router port-továbbítási beállításaiban megadott a miniserver HTTPS portjára -
Miniserver beállítása Állítsd be a Miniserver tulajdonságait. Ehhez mindenképpen csatlakoznod kell a Miniserverhez. -
Biztonsági utasítások

További Extension-ok csatlakoztatását a Link interfészhez csak egy szakképzett villanyszerelő végezheti, betartva az összes szabályt.

Az eszköz nem lehet része egy biztonságkritikus rendszernek.


Dokumentumok

Adatlap Miniserver Go

Loxone Ports & Domains

Thermal Shutdown Temperatures