LED Şerit Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?


27. Ağustos 2022 in Know-how

Bir evdeki en büyük etki nedir? Aydınlatma! Aydınlatma için favorilerimizden biri LED Şeritler. Özellikle farklı renkler denediğinizde vurgulu aydınlatma için harikalar yaratıyorlar.

Piyasadaki tüm “Kendin Yap” şeritlerle birlikte, sık sık Loxone LED şeritlerinin neden Amazon veya eBay’de bulabileceklerinizden daha pahalı olduğu soruluyor. Çiplerin, dirençlerin ve kaplamaların kalitesinde önemli farklılıklar olabiliyor ve bu da daha yüksek bir fiyat etiketi gerektiriyor. Basitçe söylemek gerekirse, bu bir ‘ucuza alırsan iki kere alırsın’ durumudur.

Dışarı çıkıp LED şeritlere bir servet harcamanız gerektiğini söylemiyoruz; bunun yerine, daha önemli olan, uzun süre dayanacak kaliteli şeritleri aramanızdır. Peki hangi LED şeritlerin yüksek kaliteli olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? İşte şeritlerinizi satın alırken dikkat etmeniz gereken dört şey.

LED Şeritlerde aranacak dört özellik

LED strips with fewer chips per metre can create an unsightly 'light cone'

1.) LED çiplerinin sayısı ve aralarındaki mesafe:

Bir LED şerit satın alırken bakılması gereken ilk şeylerden biri, şerit üzerindeki LED çiplerinin sayısı ve çipler arasındaki mesafedir.

Loxone WW Şeritlerinde beş metrelik şerit başına 300’den fazla LED çipi bulunur

RGBW şerit 16ft başına 300 çipe sahiptir

Aynı uzunluktaki daha ucuz şeritler yarıdan daha az sayıda çipe sahip olacaktır, bu da daha uzağa yerleştirildikleri anlamına gelir

Peki sorun nedir?

Daha ucuz LED şeritlerde bu ‘doğal’ parlaklığın olmaması, genellikle daha yüksek amperle tedarik edilen LED’ler kullanılarak yapay olarak artırılır. Tahmin edebileceğiniz gibi, bunun LED’lerin ömrü üzerinde olumsuz bir etkisi vardır.

Ucuz LED şeritler, tahmin edebileceğiniz gibi, uzunlukları boyunca sadece daha az çipe sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda az miktarda yerleştirilmiş çipler bile tam olarak sıfıra uygun değildir, bu nedenle erken arızalanırlar. Bu biraz yanlış bir ekonomi, daha ziyade çikolatalı kurabiye satın almak gibi… yeterli miktarda “çikolata” elde etme şansına sahip olmak için en az iki tane yemelisiniz!

Bunlar LED şeritlerle çalışma deneyimlerimiz, ancak teorilerimize ampirik bir temel kazandırmak için çeşitli nitelik ve fiyatlarda üç LED şerit aldık ve bunları test ettik. Bu şeritler şunlardı:

  • Ucuz bir sıcak beyaz şerit
  • Ucuz bir RGB şerit ve…
  • Kaliteli bir RGBW şerit.

Şimdi bulgularımıza bir göz atalım:

Karşılaştırma 1:

Sıcak beyaz LED şerit RGB LED şerit RGBW LED şerit
  • Daha küçük LED çipleri
  • Tek tek çiplerin homojen olmayan parlaklığı
  • Kaplama çatlamış
  • Kullanılmadığında bile hoş olmayan koku.
  • Her renk için bir çip
  • RGBW’den daha küçük çipler
  • RGBW’den daha uzak çipler
  • Kullanımdan sonra kaplama yanmış (kısmi kahverengi renk değişikliği)
  • RGB için tek çip
  • Sıcak beyaz ışık için ayrı çip
  • Daha parlak görünüm
  • Çipler birbirine daha yakın ve daha kaliteli olduğu için daha fazla parlaklık.

RGBW şeridinde neden RGB ve sıcak beyaz için ayrı çipler var? Bunun nedeni, gerçekten beyaz bir ışık elde edilebilmesidir (RGB LED şeritleri yalnızca soğuk, hafif mavimsi bir ışık oluşturabilir).

İşte kanıt:

Aşağıdaki fotoğraflarda karşılaştırma 1 sağda, karşılaştırma 2 ise solda yer almaktadır:

Higher quality LED strips will be safer and last longer

Karşılaştırma  2:

Bu test için, mavi bir ton oluştururken ucuz RGB şerit ile daha pahalı RGBW arasındaki farka baktık.

RGB LED şerit RGBW LED şerit
  • Yine çiplerin çok daha küçük olduğunu görüyoruz.
  • Çipler arasındaki mesafenin artması ışık konilerinin oluşmasına neden olmuştur.
  • Çipler RGBW muadilleri kadar parlak değildir.
  • Daha büyük çipler
  • 1 RGB çipi 3 rengi de oluşturabilir, böylece her çip arasındaki mesafe azalır.
  • Bu da çok daha aydınlık bir görünüm sağlar.
  • RGBW şerit, sıcak beyaz ve RGB’yi bir araya getirir, bu da daha parlak ışıklar ve çok daha sıcak bir beyaz renk anlamına gelir.

Poor quality LED strips often have a thinner copper conductor track.

2.) PCB izi

İletken hat her bir LED çipini birbirine bağlar ve her bir çipe güç sağlamak için kullanılır. Hat, şeridin daha pahalı unsurlarından biri olan bakırdan yapıldığından, kullanılan bakır miktarı azaltılarak tasarruf sağlanır.

Bu, daha ince bir iletken hat ile sonuçlanır, bu da zayıf ısı dağılımına yol açar ve sonuç olarak LED şeritleri çok daha erken arızalanır. Çok daha dayanıklı olacakları için daha büyük, daha kalın bakır hatlara sahip LED şerit ışıkları arayın. Daha kaliteli LED’lerin ısıyı daha verimli bir şekilde dağıttığını ve şeritlerin o kadar kolay bükülmediğini göreceksiniz.

Look for LED Strips with high quality, appropriate resistors

3.) Dirençler:

Ucuz LED şerit ışıklar, daha iyi bir ışık sonucu sağlamak için daha küçük dirençlerle donatılmıştır. Bu, LED çiplerine ek bir yük bindirir ve sonuç olarak ömürlerini kısaltır. Daha yüksek kaliteli LED şeritler uygun dirençlere sahiptir, böylece mükemmel parlaklığa sahip daha uzun ömürlü bir şerit elde edersiniz.

High quality LED strips have a stable, odourless coating

4.) Kaplama:

Fotoğraflarımızdan da görebileceğiniz gibi, daha ucuz olan sıcak beyaz şerit, ucuz, kırılgan kaplamadan dolayı uzunluğu boyunca birkaç çatlağa sahiptir. Berbat görünmesinin yanı sıra, parçalar açıkta kaldığı için bu bir sorun yaratır – tam olarak güvenli değil!

Yüksek kaliteli LED şeritler, kullanımdayken ve kaplama ısıtılırken bile sabit, kokusuz bir kaplamaya sahiptir. Testimiz sırasında öğrendiğimiz gibi, ucuz LED şeritler hassas burunlar için değildir. Ucuz plastiğin kötü kokusu şerit açılmadan çok önce bile hissedilebiliyordu… Buna gerçekten değer mi?

Daha ciddi bir not olarak, LED şerit ışığınızın IP derecesini göz önünde bulundurun. Üç farklı IP derecesine sahip LED şeritler satıyoruz: IP20, IP65 ve IP68; bunlar sırasıyla korumasız, su sıçramasına dayanıklı ve su geçirmez olarak sınıflandırılır.

Örneğin bahçede ‘su geçirmez’ LED şeritleri tercih ettiyseniz ve kaplamanız çatlarsa… o zaman ne kadar su geçirmez olacaklar? Yüksek kaliteli bir şeritle, sizi yıllarca kullanacak çok daha iyi, daha kapsamlı bir kaplama elde edersiniz.

Daha fazlasını mı arıyorsunuz?

Bu blogun kurulumunuz için uygun LED şeritleri seçmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Daha fazla aydınlatma ipucu arıyorsanız, Led Şeritler ve Spotlarla Ortam Aydınlatması Nasıl Kurulur ve Oluşturulur bölümüne göz atın!

İletişime Geçin

Son müşteri veya profesyonel kurulumcu olarak bir sonraki projeniz için bize bir talep gönderin.

A
Müşteri olarak ilgileniyorum...

ve özellikler ve fiyatlandırma hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorum.

A
Uzman olarak ilgileniyorum

ve Partner Programları ve ürünleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorum.

Ücretsiz broşürümüzü indirebilirsiniz!

Offf! Formunuzu bulamadık.

Partnerlik için iyi bir eşleşme olup olmadığımızı görelim…

Offf! Formunuzu bulamadık.