Získejte oblíbený příspěvek. Jak na dotace na fotovoltaiku?


24 ledna, 2023 in Know How

Dotace na tepelné čerpadlo a fotovoltaiku patří v Nové zelené úsporám k nejoblíbenějším. S kombinací obou zařízení můžete získat skutečně zajímavý příspěvek a hlavně provozní úspory za energii. Jak žádat o dotaci? A na co je potřeba myslet? Mimo jiné na samotné ovládání elektrárny.

V roce 2022 byl zájem o dotace na fotovoltaiku a tepelná čerpadla rekordní, a to v souvislosti s energetickou krizí. Stát v rámci Nové zelené úsporám (resp. kotlíkových dotací) vyplatil čtyřikrát více peněz. (Zdroj: ČTK) Velký zájem o fotovoltaiku se čeká i letos.

Takže pokud sami nad FVE přemýšlíte, nezapomeňte na dotace! Šanci má každý, kdo správně podá žádost se všemi potřebnými dokumenty k projektu a splní podmínky. Může se to zdát složité, ale pokud uspějete, nebudete litovat.

Žena sleduje kasičku a zvažuje úspory

Stlačte pořizovací i provozní náklady

Proč je kombinace vlastní výroby elektřiny přes FVE a vytápění tepelným čerpadlem tak oblíbená? Po uvedení do provozu jde o vysoce efektivní řešení, které významně šetří na energiích a zároveň je šetrné k přírodě. Podle vzorového příkladu Nové zelené úsporám ušetřilo řešení úspěšnému žadateli 4 208 kWh za rok (to je 25 458 korun při současných cenách zastropovaných na 6,05 korun/kWh). Dům může být ze 70 až 80 % procent soběstačný, což se rovná i snížení nákladů za energie.

Co se týče samotného příspěvku, na tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k FV systému můžete získat dotaci až 140 000 korun. K tomu je možné získat dalších 100 000 korun na základní instalaci fotovoltaiky o výkonu 2kW s efektivním využitím tepelného čerpadla (maximální dotace na fotovoltaiku je až 200 000 korun – dotace roste s každým instalovaným kilowattpeakem fotovoltaiky a s každou kilowatthodinou baterie). Pokud bydlíte v Karlovarském, Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji, máte dotaci o 10 % vyšší, tyto regiony jsou totiž považovány za tzv. strukturálně poškozené.

Fotovoltaika na střeše

Dohromady tak můžete získat například 240 000 korun. (Zdroj: dotace-jednoduse.cz) – Je každopádně potřeba myslet na to, že dotace může pokrýt maximálně 50 % investice. Pořízení fotovoltaiky a tepelného čerpadla včetně instalace vás pravděpodobně bude stát přes 400 000 korun, možná i přes půl milionu (bez dotace).

Jak postupovat při dotaci na fotovoltaiku?

Jak to u žádostí o dotace bývá, abyste měli šanci na úspěch, musíte splnit řadu podmínek. Vše důležité naleznete v oficiálních pokynech dotačního programu. Proto si je projděte a vyznačte si pro vás relevantní části. Tohle jsou některé body, které vás budou zajímat:

ikona šipky

Kapitola 4.3.3.2 – určuje například maximální příkon nebo podmínku sledování maximálního bodu výkonu

ikona šipky

7.3.4 – potřebná projektová dokumentace

ikona šipky

5.1 – požadované a podmíněné dokumenty

ikona šipky

5.2 – dokumenty požadované k doložení realizace projektu

ikona šipky

Důležité: Pokud nebudete mít připravenou předepsanou dokumentaci, nemáte šanci s žádostí uspět.

ikona šipky

Pozor: Při úspěšné žádosti dostanete peníze až zpětně. Zisk dotace není nikdy předem jistý, proto se nedoporučuje se neúměrně zadlužit.

Můžete se samozřejmě domluvit i s odbornou firmou, která vám dotaci vyřídí. Některé společnosti nabízejí balíčky s dodáním a instalací zařízení včetně zajištění dotace.

Jaké řešení splňuje podmínky?

Podmínky musíte dodržet i co do funkcí řešení. Kupříkladu:

  • Tepelné čerpadlo spolupracující s FVE musí být využíváno jako hlavní zdroj tepla pro vytápění a ohřev teplé vody a musí umožňovat řízení výkonu.
  • Regulační systém musí monitorovat aktuální hodnoty a směry proudů v místě přívodu elektrického proudu do objektu a přizpůsobovat výkon tepelného čerpadla a el. topných těles či elektrokotle tak, aby bylo maximalizováno využití vyrobené elektřiny.
  • Algoritmus regulačního systému musí preferovat využití tepelného čerpadla pro ohřev vody před přímým el. ohřevem.
Monitor energie

Inteligentní ovládání jako splnění podmínky

Jistě tedy budete muset řešit i řízení kupovaných technologií. Je ale nutné pořizovat systémy ovládání zvlášť pro tepelné čerpadlo a zvlášť pro FVE? Nikoli. Ovládání dokáže kompletně zastat a sjednotit inteligentní automatizace. S ní splníte podmínku dotace, získáte energetický management posilující potenciál úspor a jednu aplikaci, v níž máte přehled o energiích v domácnosti a možnosti ovládání.

Energetický management chytře řídí přebytky z fotovoltaiky. Na základě vašich priorit a aktuální poptávky rozhoduje, kde vlastní elektřinu využije. Aktivuje tepelné čerpadlo nebo třeba nabije elektromobil a podobně. Systém zná aktuální spotřebu i výrobu energie. Monitoruje také aktuální zátěž budovy a chrání před přetížením sítě. Inteligentní řízení Loxone je automatické a maximálně efektivní – vy si užijete komfort a budete těžit z úspor.

Bonus: Rozšíření o další technologie

Ve skutečnosti s Loxone získáte mnohem více. Pokud si ho pořídíte jako řídicí systém pro tepelné čerpadlo a fotovoltaiku, bez problému přebere i ovládání stínění, světel, garážových vrat nebo třeba zavlažování trávníku. Na co kupovat pro každou technologii samostatné ovládání, když můžete využít jedno univerzální?

vizualizace domu a funkcí

S Loxone nejenže využijete potenciálu dotace, ale dáte vaší nemovitosti spoustu dalších možností.

Tip: Výše popsané funkce získáte se systémem inteligentní automatizace domů a budov Loxone. Zdarma a nezávazně vám připravíme podrobnosti a pokud budete mít zájem, můžeme doporučit firmu, která vám fotovoltaiku i zdroj nainstaluje, přidá inteligentní řízení a případně vyřídí dotaci.

Jak začít: Užitečné odkazy

Žádat o dotaci musíte online přes systém AIS SFŽP ČR pomocí tlačítka:

Přikládáme i další odkazy s podrobnými informacemi, které jistě využijete:

Příklady českých projektů s chytrým řízením energie:

Chci být informován o novinkách