Panjur veya kepenk kumandası nasıl seçilir: uzaktan kumandalardan akıllı gölgelendirmeye


26. Ağustos 2022 in Know-how

Aşırı ısınmayı önlemek, mahremiyet veya bir dereceye kadar güvenlik sağlamak… Gölgelendirme teknolojimizin amacına hizmet etmesi gerektiği konusunda muhtemelen hemfikiriz. Ancak, maalesef ki panjur veya jaluzi satın almak yeterli değil.

Ayrıca gölgelendirmeyi düzgün bir şekilde kullanmanız gerekir ki bu da genellikle çok fazla zaman ve daha fazla sorun gerektirir. Neyse ki, bu sorun artık geçmişte kaldı.

Kendinizi iş ve zahmetten nasıl kurtarabilirsiniz?

En basitinden günümüzde her modern evde standart olması gerekenlere kadar kontrol seçeneklerine bir göz atalım.

Elektrikli dış mekan panjurları ve stor perdeler

Stor perdeleri ve panjurları veya diğer gölgelendirme sistemlerini kontrol etmenin en eski yolu çeşitli bağcıklar veya kollardır. En büyük avantajı fiyatlarıdır, en azından satın alma fiyatı. Ancak, özellikle stor perdeler ve panjurlar için kolaylık konusunda kafalar karışabilir.

Panjur ve kepenklerin elektrikle kontrol edilmesi de bu noktada devreye giriyor. İnsan gücünün yerini motorlar ve düğmeler almıştır. Ancak ne yazık ki düğmelerle geçirilen süre genellikle bağcıklarla geçirilenden daha uzun oluyor.

dış mekan panjurları

Merkezi kontrol ve uzaktan kumanda

“Çözüm”, akıllı düğmeler veya kontrol üniteleri olarak adlandırılan yöntemlerle getirildi. Böylece düğmeyi her zaman beklemek ve basılı tutmak zorunda kalmayız, tek bir basışla gölgelendirme kendiliğinden yukarı veya aşağı gider.

Bir başka seçenek de panjurların koltukta otururken bile kontrol edilmesini sağlayan bir uzaktan kumanda olabilir.
Sadece uzaktan kumandanın nerede olduğunu veya hangisinin hangi odaya ait olduğunu hatırlamamız (göze hoş görünmeyen etiketler genellikle bunu çözer) ve her şeyi nasıl kullanacağımızı öğrenmemiz gerekiyor.

Merkezi kontrol imkanı daha da yüksektir, örneğin tüm odadaki (veya tüm evdeki) dış panjurların tek dokunuşla kontrol edilmesi. Elbette hatırı sayılır bir ekstra ücret karşılığında.

merkezi̇ kontrol ikonu
uygulamada gölgelendirmenin merkezi kontrolü

Mobil uygulama akıllı kalkan değildir

Akıllı telefonların ve tabletlerin yaygınlaşmasıyla birlikte mobil uygulamalar da ortaya çıktı. Bunları destekleyen gölgeleme sistemleri genellikle akıllı gölgeleme olarak adlandırılır. Ancak temelde tüm sihir, kontrollerin ve düğmelerin yerini bir akıllı telefonun almasıdır.

Evet, etkileşimli öğeler içeren bir grafik arayüz kesinlikle daha net ve daha kullanışlıdır. Ayrıca, iş yerinde veya tatilde gölgelendirmeyi kontrol edebilir ve tüm pencerelerdeki gölgelendirmenin konumunu görebiliriz. Bunu pratikte kaç kişinin kullanacağı ise ayrı bir soru.

Ancak yine de her gün kararlar almak ve tekrarlayan görevler yapmak zorundayız. Bu, bir yıl içinde korkutucu derecede fazla bir süreye tekabül etmekte.

uygulamada gölgelendirmenin merkezi kontrolü

Otomatik ve Akıllı Panjur Kontrolü

Bu nedenle, farklı otomasyon seviyelerine sahip sistemler artık piyasada benzersiz değildir. İlk nesilde, esas olarak farklı zamanlayıcılar var. Örneğin, ön pencere panjurlarının ne zaman kapanacağını veya tam tersini ayarlamanıza olanak tanırlar.

Sensör verileriyle de çalışabilirler. Örneğin, kuvvetli rüzgar durumunda gölgelendirmeyi kapatmak için. Bu tür sistemler açık ara en yüksek yatırımı gerektirir ve kurulumları da uzmanlık ister.

pencereleri panjurlu yemek odası
Hikaye pek de mutlu sonla bitmeyecek gibi görünüyor. Her şey giderek daha pahalı ve karmaşık hale geliyor. Peki şimdi ne olacak?

Akıllı koruma için kolları sıyırdık ve gerçek akıllı ev olarak adlandırılan bir konsept ile çözüldü: Loxone. Tüm işlevlerin tek bir sistem içinde birlikte çalıştığı ve yılda 50.000’den fazla görev ve karardan tasarruf etmemizi sağlayan bir sistem.

Örneğin, gölgeleme teknolojisi ısıtma veya alarm sistemleriyle birlikte çalışır, panjurlar güneşin konumuna göre eğilir, vb.

Hayata daha fazla zaman ayırın

Böyle bir evde gölgelendirme, sanki onu sürekli kendimiz kontrol ediyormuşuz gibi davranır. Durmadan, evde kimse yokken bile. Bırakın bir şey programlamayı, hiçbir şey hakkında düşünmek zorunda bile değiliz. Aynı zamanda, manuel kontrol, düğme azaltma (odadaki tüm pencereler için tek bir dokunuş) ve bir mobil uygulama kullanma olanağına sahibiz.

Peki ya fiyatı? Tuzlu mu? Tam tersine! Entegrasyon sayesinde, münferit teknolojiler için (örneğin akıllı panjurlar için) pahalı kontrol ünitelerine ve tek amaçlı kontrollere gerek kalmaz.

anne oğluna masal okuyor
Bu sadece satın alma maliyetlerinden tasarruf etmekle ilgili değil. Optimum gölgeleme sayesinde ısıtma ve soğutma maliyetlerinde sağlanan tasarruflar – özellikle geniş formatlı pencerelere yönelik eğilim göz önüne alındığında – göz ardı edilemez.

Hepsinden önemlisi, çok fazla zaman ve zahmetten tasarruf ediyoruz.

Seçim elbette her birimize bağlıdır. 1 + 1 yatak odalı bir dairede danteller harika olacaktır. Her ne kadar retro mobilyaları sevsem de, örneğin büyük binalarda gölgeleme kontrolü için mevcut son teknoloji olan akıllı gölgelemeden başka bir şey seçmezdim.

Akıllı gölgelendirme ile ilgileniyor musunuz?

İster kendi binanızı / evinizi geliştirmeyi düşünüyor olun, ister bir şirket olun ve müşterilerinize akıllı gölgelendirme sunmak isteyin: akıllı kontrol çözümleri üreticisi olarak sizinle tüm seçenekleri tartışmaktan ve sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyacağız.