Loxone sunar: Havuz bakımının temelleri


16. Ağustos 2022 in Know-how
“Pratik bir örnek içeren blogumuzda”, Loxone’un havuz bakımı ve kontrolünde sizi nasıl desteklediğini göstermek için harika özellikler kullandık. -Pek çok teknik terim kullanımı yüzünden normal insanlar için bu konu çok anlaşılmaz olabilir. En azından benim için böyleydi. Bir soru diğerini doğuruyordu.

pH değeri, geri yıkama, flokülasyon vb. pp. Bu blogda, ev havuzunuzun bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi özetledik.

Havuz Bakımının Temelleri

Kelimenin tam anlamıyla sorunsuz su keyfini ancak temiz suda yaşayabilirsiniz. Bu, tutarlı su bakımı gerektirir. Ve burada dikkate alınması gereken çok şey var. Aşağıda, su kalitenizi hangi faktörlerin etkilediğini öğreneceksiniz.

Halihazırda bir uzmansanız ve temel bilgileri aramıyorsanız, sizi ücretsiz Akıllı Ev broşürümüzü indirmeye ve Loxone Akıllı Ev’deki havuz kontrolü ve bakımı olanakları hakkında daha fazla bilgi edinmeye davet ediyoruz. Kendiniz bir havuz projesi planlıyorsanız, akıllı ev uzmanlarımızla ücretsiz ve bağlayıcı olmayan bir danışmanlık ayarlayın.

Aksi takdirde – bizimle meseleye dalın!
yüzen kız görseli

Filtreleme:

İyi filtre teknolojisi, askıdaki maddelerin sudan filtrelenmesini sağlar. Sonuç olarak, kimyasalların kullanımı azaltılabilir. Bunu yapmak için, tüm su filtreden akmalıdır. Bu, tanktan iyi bir akış gerektirir. Filtreleme, özellikle emme ve dönüş nozulu havuzun karşı taraflarında olduğunda etkilidir.

25 °C su sıcaklığında, havuz içeriği günde en az 1-2 kez sirküle edilmelidir. Çoğu pompa için bu, günde 8 saatten fazla çalışma süresine karşılık gelir.

3 tip filtre vardır:

Kum Filtresi
Kum filtreleri, basit ve ucuz bakımları ve iyi filtre performansı nedeniyle en yaygın filtre türüdür. Kum filtresi, geri yıkama olarak bilinen yöntemle temizlenir. Filtre, akış yönünü tersine çevirerek sıkışan yabancı maddelerden arındırılır. Gevşetilen kir havuza geri akmaması için sonraki durulama sırasında kanalizasyona yönlendirilir. Kum filtrelerinin filtre performansı flokülantlarla artırılabilir.
Kartuş Filtresi
Performanslarına göre değişen farklı tipte kartuş filtreler de vardır. Filtre performansları genellikle kum filtrelerinden daha iyidir. Öte yandan, onlar kadar dayanıklı değiller ve bakımları daha karmaşık ve pahalıdır. Kartuş filtreler elle temizlenebilir veya değiştirilebilir.
Diyatomlu Toprak ve Ön Kaplama Filtresi

Diyatomlu toprak veya ön kaplama filtreler, işlev ve bakım açısından kum filtrelerine benzer. Ancak filtre malzemesi fosil diatomların kabuklarından elde edilir ve kumdan çok daha incedir. Bu nedenle en iyi filtre performansına sahiptirler, ancak çoğu zaman aynı zamanda en pahalılarıdır.

Flokülasyon:

Flokülasyon bir zorunluluk olmasa bile, kum filtreleri kullanıldığında su kalitesini önemli ölçüde iyileştirmenin ucuz bir yoludur.

Sorun: Her filtre yalnızca belirli bir boyuta kadar olan kir parçacıklarını yakalayabilir. En küçük kir parçacıkları (kolloidler olarak adlandırılır) içinden geçer gider. Bir flokülant, kir parçacıklarına yapışır. Her ikisi birlikte büyük hacimli, kolayca filtrelenebilir parçacıklar oluşturur ve böylece filtrelemeye yardımcı olur.

Dezenfeksiyon:

20°C’lik su sıcaklıklarında bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalar gerçek bir süt ve bal diyarı bulurlar. Hızla çoğalırlar – ne kadar sıcaksa o kadar hızlı. Bunların sadece küçük bir kısmı patojenik olsa da, su kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduklarından, çoğalmaları yine de bir dezenfektanla durdurulmalıdır. Örneğin, bulanık suya ve zemin ve duvarlarda sümüksü kaplamalara neden olurlar.

En yaygın dezenfeksiyon türü klor yöntemidir. İki tür arasında bir ayrım yapılmaktadır:

  • Yavaş çözünen klor – uzun süreli ve kapsamlı dezenfeksiyon etkisi nedeniyle birçok havuz sahibi tarafından kullanılır.
  • Hızlı çözünen klor – 2 durumda kullanılabilir:
    • Sürekli arıtma için kısa aralıklarla daha az miktarda klor eklenir.
    • Bulanık ve tıkalı su için aşırı klorlama gerekli olabilir. Bu durum yüksek dozda hızlı çözünen klor ile ortadan kaldırılabilir.

Bazı olumsuz özelliklerinden dolayı klor iyi bir üne sahip değildir. Bu nedenle bazı havuz sahipleri aşağıdaki gibi klorsuz yöntemlere başvurmaktadır

  • oksijen metodu
  • hidrojen metodu veya
  • biguanid metodu

Bu yöntemlerin avantajları: Bunlar

  • Gözler, mukoza zarları ve cilt üzerinde daha naziktir,
  • ağartma etkisi yoktur ve
  • klor kokusu oluşmaz.

Yosun kontrolü:

Yosun oluşumuna karşı koruma, dezenfeksiyon ile yakından ilgilidir. Buna göre, onunla mücadele seçenekleri dezenfeksiyona benzer. Klor ve aktif oksijen, alglerin yanı sıra bakteri ve mantarların büyümesini de durdurur.

Özellikle inatçı yosun problemlerinde Algizit kullanılabilir. Bunlar yosun istilasına karşı çok güçlü ajanlardır.

Önemli: Algler ancak yeterli UV ışığı aldıklarında büyüyebilir. Hiç kimse yoksa, havuz bu nedenle daima UV ışığını geçirmez bir örtü ile korunmalıdır.

Yosun kontrolü:

Yosun oluşumuna karşı koruma, dezenfeksiyon ile yakından ilgilidir. Buna göre, onunla mücadele seçenekleri dezenfeksiyona benzer. Klor ve aktif oksijen, alglerin yanı sıra bakteri ve mantarların büyümesini de durdurur.

Özellikle inatçı yosun problemlerinde Algizit kullanılabilir. Bunlar yosun istilasına karşı çok güçlü ajanlardır.

Önemli: Algler ancak yeterli UV ışığı aldıklarında büyüyebilir. Hiç kimse yoksa, havuz bu nedenle daima UV ışığını geçirmez bir örtü ile korunmalıdır.

pH düzenlemesi:

Muhtemelen su bakımının en önemli yönü pH değeridir. Suyun ne kadar asidik veya alkali olduğunu ve havuz suyunun hemen hemen tüm faktörlerini etkilediğini açıklar.

İdeal değer 7,0 ile 7,4 arasındadır. Ancak bu sınırlar içinde kalmak, söylemekten daha kolay. Özellikle sert – yani özellikle kireçli – suda pH değeri hızla yükselebilir. Çok düşük bir pH değeri oldukça nadirdir, ancak çok yüksek veya çok düşük bir pH değeri, su keyfi, havuz ve hatta banyo yapanlar üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

ph çizelgesi
  • Mukoza zarının tahrişi
  • Cildin doğal koruyucu asit mantosunun yok edilmesi
  • Kullanılan dezenfektanların etkinliğinin kaybolması
  • Flokülantların azaltılmış flokülasyon etkisi
  • Kireç yağış eğilimi

Optimum pH aralığı

  • Metal parçalarda korozyon
  • Harç içeren parçalarda hasar
  • Flokülantların azaltılmış flokülasyon etkisi
  • Güçlü klor kokusu

pH düşürücü veya yükseltici maddeler kullanılarak su optimum aralığa geri getirilebilir. Ölçüm için önemli: pH değeri kullanılan bakım ürünlerinden etkilenir. Örneğin suyun klorlanmasından sonra pH değerini ölçmek için en az 12 saat beklemelisiniz.

Diğer faktörler

Konum:

Mümkünse iğne, yaprak, polen vb. suya girmemesi için havuz doğrudan veya ağaçların çok yakınına yerleştirilmemelidir.

Kullanım sıklığı:

Havuz bakımı için belirleyici faktörlerden biri, havuzun her gün kaç ziyaretçi aldığı ve temizlik konusunu ne kadar ciddiye aldıklarıdır. Bu arada: dış mekan duşunun kullanılması tavsiye edilir. Yıkananların havuza kir, saç, çim vb. taşımamasını sağlar.

Hava durumu:

Havuz bakımı için bir diğer önemli faktör hava veya sıcaklıktır. Her durumda, ılık su, soğuk sudan daha fazla bakım gerektirir.

Temizlik:

Optimum temizlik ve değerin korunması için sistem düzenli olarak temizlenmelidir. Ve temizlenecek çok şey var:

  • Zemin: Havuz zemini kireçten, kabuklardan ve diğer yabancı maddelerden temizlenmelidir. Bu genellikle klasik bir yıkayıcının terli kullanımıyla elle yapılır. Bu tatsız işi yapmak istemiyorsanız, bir robota paranız yetebilir. Bunlar havuz zeminini otomatik olarak fırçalar ve çıkan kiri hemen süpürür. Basamaklara ve havuz duvarlarına tırmanabilen örnekler bile var.
  • Havuz kenarı: Havuz kenarındaki kurum, yağ vs. de düzenli olarak temizlenmelidir.
  • Metal: Havuzun metal kısımları, metal ve kireç stabilizatörleri ile kireç oluşumundan ve kireç tortularından korunmalıdır
havuzda yaprak görseli

Bahar temizliği

Su ve havuz bakımının temel yönleri için çok fazla. Ne de olsa, havuzun sahibi sizsiniz ve yüzme sezonu kapıda. Yani suyun akmasına ve sıçramasına izin mi verelim? Ne yazık ki hayır. Birincisi, yıllık bahar temizliği:

1. Kaba kontaminasyonu ortadan kaldırın:
Öncelikle kış boyunca havuzda biriken kaba kirler bir ağ ile temizlenmelidir. Yapraklar, böcekler, boğulmuş sincaplar… Bu, giderin daha sonra tıkanmasını önleyecektir.

2. Boş lavabo:
Şimdi küçük bir kalıntı dışında su boşaltılır ve kalan kaba kirlilikler çıkarılır. Havuz daha sonra tamamen boşaltılır. Dikkat: Zemine gömülü havuzlarda yeterli stabilite sağlanmalıdır.

3. Temizleme havzası:
Kirli kenarlar, yosunlar ve kireç artıkları bir ovma fırçası, silme bezi ve benzerleriyle havuz zemininden ve duvarlarından temizlenebilir. Önemli: Sisteme çok daha fazla zarar veren ev temizlik maddeleri yerine özel havuz temizleme maddeleri kullanılmalıdır.

4. Donanım kontrolü:
Bunu, hatların, contaların ve diğer aşınan parçaların kontrolü takip eder. Tahliye edilen su sayesinde, bir arıza durumunda bunlar kolayca değiştirilebilir.

5. Filtre sistemini değiştirin:
Hangi filtre sisteminin kullanıldığına bağlı olarak bu durumda filtrenin de değiştirilmesi gerekir.

6. Algizit Kullanımı:
Havuz tekrar su ile doldurulmadan önce havuz zemini ve duvarları önleyici tedbir olarak Algizit ile kaplanabilir.

7. Doldurun:
Filtre pompası şimdi temiz suyla doldurulur, yaklaşık 5 dakika geri yıkanır ve ardından yaklaşık 1 dakika durulanır. Daha sonra havuz doldurulabilir.

8. Temel dezenfeksiyon ve şok klorlama:
Son olarak, devam eden su bakımına devam etmeden önce basit bir dezenfeksiyon ve şok klorlama önerilir.

havuzda yaprak görseli

Bahar Temizliği

Su ve havuz bakımının temel yönleri için çok fazla. Ne de olsa, havuzun sahibi sizsiniz ve yüzme sezonu kapıda. Yani suyun akmasına ve sıçramasına izin mi verelim? Ne yazık ki hayır. Birincisi, yıllık bahar temizliği:

 

  1. Kaba kontaminasyonu ortadan kaldırın:

Öncelikle kış boyunca havuzda biriken kaba kirler bir ağ ile temizlenmelidir. Yapraklar, böcekler, boğulmuş sincaplar… Bu, giderin daha sonra tıkanmasını önleyecektir.

 

  1. Boş lavabo:

Şimdi küçük bir kalıntı dışında su boşaltılır ve kalan kaba kirlilikler çıkarılır. Havuz daha sonra tamamen boşaltılır. Dikkat: Zemine gömülü havuzlarda yeterli stabilite sağlanmalıdır.

 

  1. Temizleme havzası:

Kirli kenarlar, yosunlar ve kireç artıkları bir ovma fırçası, silme bezi ve benzerleriyle havuz zemininden ve duvarlarından temizlenebilir. Önemli: Sisteme çok daha fazla zarar veren ev temizlik maddeleri yerine özel havuz temizleme maddeleri kullanılmalıdır.

 

  1. Donanım kontrolü:

Bunu, hatların, contaların ve diğer aşınan parçaların kontrolü takip eder. Tahliye edilen su sayesinde, bir arıza durumunda bunlar kolayca değiştirilebilir.

 

  1. Filtre sistemini değiştirin:

Hangi filtre sisteminin kullanıldığına bağlı olarak bu durumda filtrenin de değiştirilmesi gerekir.

 

  1. Algizit Kullanımı:

Havuz tekrar su ile doldurulmadan önce havuz zemini ve duvarları önleyici tedbir olarak Algizit ile kaplanabilir.

 

  1. Doldurun:

Filtre pompası şimdi temiz suyla doldurulur, yaklaşık 5 dakika geri yıkanır ve ardından yaklaşık 1 dakika durulanır. Daha sonra havuz doldurulabilir.

 

  1. Temel dezenfeksiyon ve şok klorlama:

Son olarak, devam eden su bakımına devam etmeden önce basit bir dezenfeksiyon ve şok klorlama önerilir.

Havuz Bakımında Süreklilik

Sonunda! Soğuk suya! Havuz temizlenip yeni doldurulduktan sonra ilk kez kendi yüzme hauzunuzun avantajlarından yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte, su eğlencesi hala biraz özen gerektirir.

 

Aşağıdaki liste size devam eden havuz bakımı hakkında iyi bir genel bakış sunar. Bu şekilde tüm önemli görevlere göz kulak olabilirsiniz.

Günde 1 kez veya haftada birkaç kez:

  • Havuz suyu sirkülasyonu
  • Temizleme sıyırıcısı
  • Yaprakları ve Kalıntıları Örtmek
  • pH değerini ve dezenfektanı kontrol edin ve gerekirse düzeltin
  • Havuz kapağının kapatılması

Haftada bir veya ayda birkaç kez:

  • Havuzun zemini, duvarları ve kenarlarının temizlenmesi
  • Pompa sepetini temizleme
  • Su seviyesinin kontrol edilmesi
  • Filtre sisteminin geri yıkanması veya temizlenmesi
  • Su kimyasını kontrol edin (algisit veya topaklaştırıcı gerekli mi?)

Yılda 1 kez:

  • Havuz suyunu değiştir
  • Filtre sistemini değiştir

Tatillerde Kapalı

Buraya kadar olan tüm ipuçlarını takip ederseniz, kesinlikle bir rüya havuz kompleksinin gururlu sahibi olacaksınız. Ancak en gururlu havuz sahibi bile arada bir manzara değişikliğine ihtiyaç duyar.

Tatilden döndüğünüzde yosun yeşili bir et suyuyla karşılaşmamak için havuzunuza özel bir sağlıklı yaşam programı uygulamalısınız:

  • Sıyırıcıya tatilin tamamı boyunca yeterli su sağlanmalıdır. Bu nedenle havuzda yeterli su bulunmalıdır.
  • Bu önemlidir çünkü filtre sistemi tatil sezonunda da düzenli olarak çalışır durumda olmalıdır.
  • pH doğru seviyeye getirilmelidir.
  • Uzun süreli dezenfektan ilavesi bakteri, mantar ve alglerin çoğalmasını engeller.
  • Şok klorlama, optimal bir başlangıç ​​pozisyonu sağlar.
  • Ayrıca Algızit eklenerek yosunların ömrü daha da zorlaştırılabilir.
  • Havuz örtüsü UV koruması ve tüm dış etkilere karşı koruma olarak kapatılmalıdır.
kış ve havuz
kış ve havuz

Kış uykusuna hazır

Güzel bir yaz yavaş ama emin adımlarla sona erdiğinde, bizim enlemlerimizde tüm bahçe kışa hazırlanmalıdır. Senin havuzun da:

Su seviyesi giriş nozulunun altına indirilir ve filtre ile borular boşaltılır. Daha sonra tüm açıklıklar tapalarla kapatılmalıdır.

Kışın, örneğin don nedeniyle zarar görebilecek tüm ankastre parçalar çıkarılmalıdır.

Kalan su özel bir kış bakım ürünü ile karıştırılmalıdır. Bu, ilkbaharda çalıştırmayı kolaylaştırır.

Havuzun buzlanmadan zarar görmemesi için suya tamponlar yerleştirilebilir. Ortaya çıkan basıncı emerler. Basit polistiren parçalar burada genellikle yeterlidir.

Yüzme sezonu ile birlikte havuz bakımı konusunu da sonuçlandırabilirsiniz. Gelecek bahara, her şeyin yeniden başlayacağı zamana kadar.

Gördüğünüz gibi: Kendi havuzunuza sahip olmak şüphesiz birçok avantajı ve güzel anları beraberinde getirir. Parlak çocuk gözleri, coşkulu havuz partileri, zor bir günün ardından rahatlatıcı bir yüzme, … – ancak hepsi de çok fazla zaman ayırmayı gerektiriyor.

AquaStar Air

Aktif desteğiniz olduğu için mutlu olabilirsiniz. Kendi havuz bakıcınızdan: Loxone Miniserver! Loxone ve dünyanın en gelişmiş 6 yollu ters yıkama vanası olan Loxone AquaStar Air ile akıllı havuz bakımı hakkında daha fazla bilgiyi blogumuzda bulabilirsiniz.

Akıllı Bahçe ve kontrol ünitenizin sizin için otomatik sulamayı nasıl devralabileceği hakkında daha fazla bilgiyi web sitemizde bulabilirsiniz.

Sorun Giderme
Sorun tanımlanır ve giderilir!

Problem Muhtemel neden Çözüm
Yeşil su Bozulmuş filtre işlevi, organik kirlilik Filtre sistemini ters yıkayın, pH değerini 7.0-7.4’e ayarlayın, şok klorlama yapın, ölü algleri çıkarın, filtre sistemini tekrar geri yıkayın, tatlı su ekleyin, sirkülasyon pompasını sürekli çalıştırın.
Kahverengi su Artan demir içeriği Ters yıkama filtre sistemi, pH’ı 7.0-7.4’e ayarlayın, flokülant ekleyin, filtre sistemini tekrar geri yıkayın, kireç ve demir çökelmesini önleyecek ajan ekleyin, tatlı su ekleyin.
Siyah su Artan manganez içeriği Ters yıkama filtre sistemi, pH’ı 7.0-7.4’e ayarlayın, flokülant ekleyin, filtre sistemini tekrar geri yıkayın, kireç ve demir çökelmesini önleyecek ajan ekleyin, tatlı su ekleyin.
Sütlü gibi duran ve köpüren su Suda kireç veya askıda katı maddeler Filtre sistemini geri yıkayın, pH değerini 7.0-7.4’e ayarlayın, flokülant ekleyin, filtre sistemini birkaç saat çalıştırın, filtre sistemini tekrar geri yıkayın, kartuş filtre sistemindeki filtre kartuşunu değiştirin.
Suda yoğun köpük oluşumu Suda çok köpüren yosun ilacı veya kışlama veya temizlik maddesi kalıntıları. Tatlı su ekleyin, sadece özel havuz temizlik maddeleri kullanın.
Havuz duvarları yeşil veya kaygan Artan yosun büyümesi Şok klorlama yapın, Algizit ekleyin.
Havuz duvarlarında kabarma Artan kireç tortuları Depoyu boşaltın ve birikintileri bir temizleyici ile temizleyin, pH değerini 7,0-7,4 arasında tutun.
Ağır korozyon Düşük pH pH’ı 7.0-7.4’e ayarlayın.
Mukoza zarının tahrişi Yanlış pH veya çok yüksek klor değeri pH değerini 7.0-7.4’e ayarlayın veya tatlı su ekleyin.

Şimdi ücretsiz talep edin

Ücretsiz proje talebinizi şimdi gönderin veya sadece birkaç adımda bir Loxone Partneri olun!

A
Ücretsiz Proje Sorgulama

Yaklaşan projemi Loxone ile uygulamayı planlıyorum ve daha fazla bilgi istiyorum.

A
Loxone Partner'i Olun!

Partner olmak ve önceden ücretsiz bir danışma randevusu ayarlamak istiyorum.

Ücretsiz proje sorgulama

Offf! Formunuzu bulamadık.

Partner olun!

Offf! Formunuzu bulamadık.