Akıllı bir evin maliyeti nedir? Fiyat birçok kişiyi şaşırtacak


26. Ağustos 2022 in Know-how

Belki siz de duymuşsunuzdur: Akıllı bir evin fiyatı, ortalama bir insan için uygun değildir. Akıllı bir eve sadece birkaç kişi sahip olabilir. Akıllı bir evin maliyeti asla karşılanamaz…

Akıllı ev fikrini genellikle bilinçaltımızda reddetme eğilimindeyiz. Akıllı bir evin maliyetinin ne kadar olduğu sorusu bunda önemli bir rol oynuyor. Çünkü neden bu kadar pahalı bir şey için zaman harcayalım ki?

Peki size durum hiç de öyle değil desek…

chytrý dům bungalow, jehož cena nebyla vysoká

Burası aynı zamanda akıllı bir ev. Kesinlikle bilimkurgu ya da lüks değil. Fiyatı da öyle.

Bunun böyle olduğu günler neyse ki geride kaldı. Örneğin, sadece Loxone’un kurulum ortakları 2010 yılından bu yana Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da 8.000’den fazla akıllı evi hayata geçirmeyi başardı ve bu hız giderek artıyor. Akıllı ev kullanılamayan, test edilmemiş veya gereksiz bir şey olsaydı, en fazla yüzün altında kurulumdan bahsediyor olurduk.

Peki akıllı kabloların giderek daha fazla “sıradan eve” girmesi nasıl mümkün oluyor? Çünkü bir Akıllı Ev’in maliyeti ne yazık ki çoğumuzun hala düşündüğü kadar korkutucu değil.

Bununla birlikte, akıllı evin gerçekten herkese göre olmadığını açıkça kabul etmek gerekir. Eğer birisi yeni bir ev inşa edecekse, atalarımızın yaptığı gibi minyatür pencereleri olan metrelerce yüksekliğinde taş duvarları olacaksa ve soba ile ısınacaksa, akıllı kablolama pek uygun olmayacaktır ve fiyatı aslında geleneksel olandan çok daha yüksek olacaktır.

Sıradan evlerde değişen konutlar

Ancak son zamanlarda bu tür haneler pek de geçerli değil. Bunun yerine, büyük ölçüde yalıtılmış, mükemmel pencerelere sahip (genellikle çok büyük) ve genel olarak tamamen farklı gereksinimleri olan yeni binalarla karşılaşıyoruz.

Pohled do interiéru chytré domácnosti

Bugünün evleri genellikle 20 yıl öncesinden farklı görünüyor. Kablolama fiyatı bununla ilgilidir.

21. yüzyılın mimarisi, sıradan evlerde bile yaşama şeklimizi değiştirdi. Mevzuat (enerji etiketi) ile birlikte bizi evlerimize daha önce olmayan birçok teknolojiyi dahil etmeye zorladı: pencere panjurları, karmaşık ısı kaynakları, ısı geri kazanımı, güvenlik sistemleri, çoklu aydınlatma kaynakları (odanın ortasında tek bir ampul dışında) vb.

Bu teknolojilere sahip olduğumuzda, aslında sözde akıllı bir evimiz veya dairemiz olur.

Akıllı bir evin fiyatı nelerden oluşur?

İstediğimizi yapmak için bu unsurların her birinin kontrol edilmesi gerekir. Bir teknolojide termostat, diğerinde anahtar, bir diğerinde uzaktan kumanda, dokunmatik ekran veya başka bir kutu vardır. Şu anda çok sayıda “moda” uygulama da var.

Kısacası, “kontrollerin” sayısı giderek artıyor. Duvarda ise genellikle bu şekilde görünür:

Dvě řady tlačítek pro ovládání jedné místnosti jako ukázka toho, kde chytrá domácnost ušetří peníze i starosti.

 Akıllı bir evde tasarruf edebileceğiniz şey budur.

Zeď zaplněná mnoha tradičními ovládacími prvky pro technologie v domě.

Akıllı bir evde tasarruf edebileceğiniz şey budur.

Sonuç olarak, keyfini çıkarmamız ve faydalanmamız gereken teknolojiler, yılda 50.000’den fazla görev ekliyor *1.

Akıllı bir ev neden akıllı bir seçimdir?

Çoğu durumda, bu teknolojiler kendi başlarına hiçbir şey yapamazlar ve bizim komutumuzu beklerler. Dahası, birbirleriyle iletişim kurmuyorlar ve bu nedenle tüm ev akortsuz bir orkestra gibi işliyor: her teknolojinin kendi yaşamı var ve genellikle birbirlerine karşı çıkıyor (ısıtma vs. panjurlar, vb.).

Artık 21. yüzyıl evi = teknoloji denklemine sahip olduğumuza göre, bir denklem daha ekleyebiliriz: = “akıllı ev”. Ve bunun iki nedeni var:

1. Pragmatik neden

Yukarıda bahsedilen yıllık 50.000 görev hiç de abartılı bir rakam değildir. Bunlar, ışığı açmaktan ısıtmayı kontrol etmeye ve panjurları kapatmaya kadar her gün yapmaya alışkın olduğumuz küçük görevlerdir.

Bir başlangıç dairesinin küçük alanında, bu komplikasyonları fark etmeyebiliriz bile. Bunun nedeni özellikle bahsedilen teknolojilerin çoğunun kullanılmasına bile gerek olmamasıdır.

Genellikle bir ömür boyu planladığımız yeni bir evin daha geniş alanında, bu durum yaşayan bir cehenneme dönüşür. İşte o zaman ya kendimizi konfor ve verimlilik hayallerine bırakırız ya da evimizi kontrol etme şeklimizde ayarlamalar ve değişiklikler yapmaya başlarız.

infografika: technologie v (chytrém) domě

Evde her zaman hangi teknolojilerle ilgilenmemiz gerekiyor(ya da aslında gerekmiyor)?

Bu 50.000 görev, hayatımızın daha keyifli şeylere harcayabileceğimiz neredeyse 6 günü anlamına geliyor. Bu görevler büyük ölçüde akıllı ev tarafından yerine getirilir.

Teknoloji birdenbire yapması gerekeni yapmaya başlar. Yine de her an müdahale edebiliriz. Şimdi, 10 farklı düğme veya kontrolör arasından seçim yapmaktan bahsetmiyorum. Birçok uygulamadan birinde Bulut üzerinden bağlanmak için 30 saniye beklemekten bahsetmiyorum bile. Alıştığımız gibi tek bir düğme kullanacağız.

2. Finansal neden

Kablolama maliyeti yaklaşık 2 000 – 4 000 € arasındadır. Bu genellikle insanların inşaata başlamadan önceki fikridir (ortalama bir ev için yaklaşık 4 + 1). Bu miktar, bugün kablolamaya neyin dahil olduğuna dair genel fikre dayanmaktadır. Kablolar, doğrama, sonlandırma elemanları ve işçiliği içerir. Bazen temel hat çıkışlarını veya anahtarlarını da içerebilir.

Ancak santrali, santral ekipmanını, paratoneri, projeyi, muayeneyi de eklemek zorundayız… ve fiyat şimdiden sessizce 8.000 €’ya yaklaşıyor. Şimdiye kadar, akıllı veya geleneksel kontrol isteyip istemediğiniz gerçekten mevzubahis bile değil.

Sonra tüm bu kontrolleri eklememiz gerektiğini görürüz. İşte bu noktada fiyat karşılaştırmasına bakmak ilginç hale geliyor.

Loxone, tek amaçlı kontrolleri tek bir evrensel kontrolle değiştirdiğinden, herhangi bir ekstra maliyete gerek yoktur. Hatta bu sayede tasarruf bile edebiliriz.

Elbette beklentiler de bir rol oynamaktadır. Bir bisiklet ile bir arabanın fiyatını karşılaştıramayacağınız gibi, örneğin bir ipli panjur kumandası (nispeten ücretsiz) ile bir panjur motor kumandasının fiyatını da karşılaştıramazsınız. Biz sadece aynı teknolojiyi kontrol etmenin fiyatını karşılaştırıyoruz.

Fiyat karşılaştırması

Loxone neredeyse sınırsız olanaklar sunar. Yatırım miktarı, kontrol etmek istediğiniz teknoloji miktarına (bir apartman dairesinde büyük bir evden daha az) ve istediğiniz işlevlere bağlıdır. Size bir fikir vermek için, örnek bir aile evi (120 m²) için iki ortak konfigürasyon hazırladık. Bunları, önemli ölçüde daha az konfora sahip tek amaçlı kontrollerin maliyetiyle kolayca karşılaştırabilirsiniz. Akıllı daire için maliyet biraz daha düşük olacaktır, oransal olarak karşılaştırma aynı şekilde sonuçlanacaktır.

  Geleneksel kontrol*2  Loxone akıllı kontrol 
Kablolama 2 400 € 2 400 €
Isıtma 800 € 0 €
Alarm 1 000 € 0 €
İyileşme 480 € 0 €
Loxone sistemi 0 € 3 000 €
Toplam  4 680 €
(5 616 €’de 20% KDV) 
5 400 €
(6 400 €’de 20% KDV) 
 
Tablet jako alternativa pro složité ovládání, která pozitivně ovlivní, kolik stojí chytrý dům.

Her şey için düğmelere, kadranlara, termostatlara ve diğer tek amaçlı öğelere gerçekten ihtiyacımız var mı? Bu aynı zamanda fiyatı da etkiler.

Evet, aradaki fark 700 euro gibi hiç de azımsanmayacak bir sayı. Bu yatırım size 33 özellik kazandıracaktır. Buna ek olarak, varlığa ve parlaklığa dayalı akıllı ışık kontrolü, tüm ev uygulaması (uzaktan kumanda, gelişmiş ayarlar, istatistikler…), merkezi kontrol, otomatik kurallar, gelişmiş güvenlik, her odada nem izleme, tasarımcı dokunmatik düğmeler ve çok daha fazlasına sahip olacaksınız.

Dış mekan gölgelendirmesini, kısılabilir ışıkları veya klimayı kontrol etmeyi öngören daha zorlu bir proje örneğine bir göz atalım.

  Geleneksel kontrol*2   Loxone akıllı kontrol 
Kablolama 3 400 € 3 200 €
Isıtma 850 € 0 €
Alarm 1 000 € 0 €
İyileşme 480 € 0 €
Koruma 1 800 € 0 €
Dimlenebilir aydınlatma 240 € 0 €
İklimlendirme 240 € 0 €
Loxone sistemi 0 € 5 200 €
Toplam 8 000 €
(9 600 € s 20% DPH)  
8 400 €
(10 000 €‬ s 20% DPH)

Bu durumda, Loxone size sadece 400 €  ekstra ücret karşılığında çok daha fazlasını sunuyor: Yukarıdakilerin hepsine ek olarak güneşin konumu ve sıcaklığına göre akıllı gölgelendirme, ısıtma, iklimlendirme ve gölgelendirme işbirliği, gece aydınlatma modu, yağmur uyarısı ve 25 yıllık kullanım ömrüne sahip premium ışıklar. Bu varyantta Loxone toplam 52 fonksiyon sunmaktadır.

Not: Gösterilen fiyatlara bileşenlerin montajı dahil değildir ve her projenin koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Loxone’da, Loxone tarafından eğitilmiş deneyimli bir elektrikçi (Loxone Partner) her şeyle ilgilenecektir. Geleneksel yaklaşımda, genellikle her bir alanla farklı bir yüklenici ilgilenir ve işin fiyatı muhtemelen toplamda daha yüksek olacaktır. Bölgenizdeki Loxone Partnerlerini www.loxone.com/partner adresinde bulabilirsiniz.

gelecekteki evlerinin tasarımına danışmanlık yapan genç bir çift

Akıllı eviniz olabilir mi?


Akıllı yaşam hakkında daha fazla bilgi edinmemek ve sırf önyargılar yüzünden kendimizi onlarca yıl mevcut standartların altında yaşamaya mahkum etmek hiç hoş olmaz. En azından bir model eve bakmanızı öneririz. Akıllı bir evin sizin için anlamlı olup olmadığını ancak kendiniz görebilirsiniz.

Daha sonra projenizi fiyatlandırabilirsiniz. Bölgenizdeki ideal kurulum şirketini tavsiye etmekten mutluluk duyacağız. Alternatif olarak, gelecekteki evinizin olanaklarını sizinle ücretsiz olarak tartışacağız.

Ayrıca fiyatlar ve özelliklerin dökümü de dahil olmak üzere olası konfigürasyonları açıklayan bir broşür de indirebilirsiniz.

*1 Şekil, Orta Avrupa’da dört kişilik bir hanenin ortalama evini temsil etmektedir.

*2 Geleneksel konseptle karşılaştırmak için birkaç şirketten aynı projeyi hesaplamalarını istedik ve tekliflerinin ortalamasını aldık.