
Stappenplan nieuwbouw: stap-voor-stap naar je droomwoning
Een nieuwbouw, hoe verloopt dat? Op deze pagina vind je een stappenplan met de belangrijkste bouwfases in de juiste volgorde.
Alle stappen op een rijtje

Stap 1: aankoop bouwgrond
De eerste stap is de aankoop van een bouwgrond. Er zijn verschillende criteria om rekening mee te houden wanneer je een geschikt perceel zoekt, zoals de locatie, oriëntatie, oppervlakte, prijs, hoogteverschillen, omgeving enz.
Het hoeft niet om een onbebouwd perceel te gaan. Veel gezinnen slopen een bestaande woning om er een nieuwbouw op te zetten. Soms krijg je hiervoor een premie van de overheid.

Stap 2: ontwerp & bouwaanvraag
Een architect vertaalt jouw wensen naar een 2D en 3D-ontwerp. Daarbij houdt hij rekening met de bouwvoorschriften. Deze regels bepalen hoe het gebouw eruit zal zien (m.b.t. het bouwvolume, gevelmaterialen, kroonlijsthoogte…).
Op basis van het ontwerp zal de architect ook een meetstaat en lastenboek samenstellen. Deze documenten zijn belangrijk wanneer je offertes opvraagt bij aannemers.
Van zodra de bouwplannen klaar zijn kan je een bouwaanvraag indienen bij de gemeente. Het evaluatieproces neemt enkele weken in beslag. Bij een positief antwoord mag je met de werken starten. In sommige gevallen zal je het ontwerp moeten aanpassen om aan de bouwvoorwaarden te voldoen.

De juiste persoon vinden om jouw droomwoning te ontwerpen is niet eenvoudig. Gelukkig hebben we een aantal tips verzameld om een architect te zoeken. Ontdek ze hier.

Stap 3: grondwerken & fundering
Nu is het tijd om het perceel bouwrijp te maken. Bomen, struiken en andere planten die in de weg staan worden verwijderd. Soms zijn er nivelleringswerken nodig om hoogteverschillen weg te werken. Uiteraard brengen deze werken extra kosten met zich mee. Daarom moet je hiermee rekening houden bij de keuze van een bouwgrond.
Nadien starten de funderingswerken. Er zijn verschillende funderingen mogelijk, van een vloerplaat tot een kruipkelder en een volwaardige leefkelder. Elke fundering heeft haar eigen voor- en nadelen. Je architect zal je hierover informeren.


Stap 4: metselwerken
Een van de nieuwbouw stappen die het langste duurt zijn de metselwerken. De aannemer bouwt de binnen- en buitenmuren, brengt isolatie aan, metselt de gevel en plaatst tussenvloeren. Ook betonnen trappen neemt hij voor zijn rekening.

Stap 5: dakwerken
Bij de dakwerken maken we een onderscheid tussen platte en hellende daken.
Beide types worden eerst voorzien van de nodige isolatie. Platte daken worden daarna bekleed met een EPDM-folie of een bitumen dakbedekking. Voor een schuin dak zijn er meer mogelijkheden: betonnen of keramische dakpannen, leien, golfplaten, riet, staal… De keuze hangt af van de architecturale stijl van je droomwoning. Laat je adviseren door je architect.

Stap 6: voorbereiding technieken
Na de ruwbouwwerken wordt er gestart aan de technieken. Alle leidingen en inbouwdozen voor de elektriciteit, het sanitair, de ventilatie en de verwarming worden geïnstalleerd. Meestal gebeurt dit voor de plaatsing van het buitenschrijnwerk, omdat er door het slijpen, kappen en boren veel stof ontstaat.

Met veel precisie voorziet Loxone Platinum Partner Jecon de inbouwdozen in deze slimme woning

Tip: kies voor een smart home
In een smart home worden alle technieken op een intelligente manier aangestuurd, voor meer comfort en een lager energieverbruik. De keuze van het type smart home systeem, zoals Loxone, is belangrijk in deze stap van een nieuwbouw.

Stap 7: buitenschrijnwerk
Als de ruwbouw klaar is, worden de raam- en deuropeningen opgemeten. Je raamleverancier zal alle ramen en deuren op maat maken in een materiaal en kleur naar keuze. Na de installatie is jouw woning winddicht.
Externe zonwering zoals rolluiken en screens behoren ook tot het buitenschrijnwerk. Deze kan je op een slimme manier aansturen met Loxone.


Stap 8: afwerking technieken
De afwerking van de technieken gebeurt doorgaans na de plaatsing van het buitenschrijnwerk om diefstallen te vermijden. In deze stap wordt de verdeelkast opgebouwd, het schakelmateriaal geplaatst, de verlichtingsarmaturen aangesloten, de gasketel of warmtepomp geïnstalleerd en de ventilatie aangesloten. Nu komt je nieuwbouw helemaal tot leven.

Stap 9: pleisterwerken
De stukadoor bepleistert alle binnenmuren en plafonds. Ze worden egaal afgewerkt in verschillende fasen. Sommige stukadoors plaatsen ook valse plafonds en wanden indien nodig.
PS: afhankelijk van de planning is het mogelijk dat deze en volgende stappen omgewisseld worden.

Stap 10: vloeropbouw
Stap 10 van het nieuwbouw stappenplan bestaat uit het isoleren van de vloeren. Samen met de muur- en dakisolatie is de isolatieschil nu compleet. Op de vloerisolatie komen de leidingen voor de vloerverwarming. Die worden later bedekt door een cementgebonden dekvloer (ook wel chape genaamd).
Op het vlak van vloerbekledingen is een overvloed aan keuze, van natuursteen en keramische tegels tot massief parket en laminaat. Kies in functie van de ruimte en de interieurinrichting.
Goed om te weten: voor sommige vloerbekledingen, zoals parket, moet de dekvloer droog genoeg zijn om met de plaatsing te starten. Anders krijg je last van vochtproblemen.

Stap 11: binnenafwerking
Hoera, bijna klaar! De laatste fase van het nieuwbouw stappenplan bestaat uit de binnenafwerking. De keukenbouwer komt langs om de keuken te installeren en ondertussen krijgt ook de badkamer vorm. Verder worden de binnendeuren geïnstalleerd. En vergeet ook de raamdecoratie niet.
Je bent bijna klaar om te verhuizen. Eerst nog even schilderen. Gebruik een kwalitatieve primer om de muren en plafonds voor te bereiden, en werk af met minstens 2 eindlagen.
De timing
van begin tot einde
Tot zover het stappenplan van een nieuwbouw. Het volledige proces neemt ongeveer 12 tot 20 maanden in beslag. Uiteraard spelen verschillende factoren mee in de planning, zoals de totale oppervlakte van de woning, leveringsproblemen, weerverlet, enz. Je architect en aannemers kunnen een beter beeld geven van de totale duur van jouw project.
Ga je zelf een
nieuwbouw plannen?
Dan hebben we nog een belangrijke tip: laat die traditionele elektrische installatie links liggen. Ga voor een smart home. Op deze manier is jouw nieuwe woning helemaal future proof. Al vanaf €3.891 (incl. 21% btw) geniet je van 71 smart home functies.
Nu gratis aanvragen
Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.