Hava iyileştirme: Size gerçekleri, efsaneleri ve genellikle kimsenin size söylemediği şeyleri sunuyoruz

Dilara Gyolemen
6. Temmuz 2023 in Know-how

Reküperasyon haklı olarak günümüzde sıkça bahsedilen bir konu. Pek çok insan bu konuya düşük enerjili veya pasif evler gözüyle bakıyor ve bunu enerji etiketinin bir parçası olarak kabul ediyor, çünkü bu olmadan “A” puan alamazlar. Bu görüş de mümkündür, ancak gelin bir de evde yaşayanların bakış açısından bakalım.

“Yaşam kalitesi için gerekli olan ısı geri kazanımı değil, havalandırmadır.”

Isı geri kazanımlı havalandırma bu cihazların işlevi için doğru kelimedir, çünkü günümüzün hermetik olarak kapatılmış evlerinde odalara temiz hava getirmemize böylece sağlıklı nefes almamıza yardımcı olurlar.

Tasarruf bir yan etkidir.

Araba ve akıllı ev arasındaki paralellik burada da geçerlidir. Arabaya binmeyi ve arabanın havalandırmasını kapatmayı deneyin. Birkaç dakika içinde anlayacaksınız ki temiz hava eksikliği esneme, artan yorgunluk, baş ağrısı şeklinde kendini gösterecektir… Havalandırmayı evde de aynı şekilde ele alıyoruz.

Hayatımızın her alanında temiz havaya ihtiyacımız var. Evde birden fazla kişinin olduğu bir partide, çocuklarla oynarken, çalışırken veya uyurken fark etmez.

Özellikle uyku kalitesi son zamanlarda çok tartışılıyor. Uykuya dalamama, uyanma, yorgunluk, baş ağrıları… Boşuna kendimize “Benim neyim var?” diye soruyoruz. Cevap genellikle basit: kötü hava kalitesi.

Bahçe önünde aile yemeği

Isı geri kazanımı hakkındaki gerçekler ve efsaneler:

Tıkalı borular

Toz, bakteri, nem… Evet, ama otomobillerde durum genellikle daha da kötüdür. Bilinen basit bir çözüm var: düzenli bakım.

Çok gürültülü.

Evet, gürültülüdür – eğer biri paradan tasarruf ederek çok sayıda ucuz boru alıp sistemi yanlış kurarsa.

Bakım ücretsiz değildir

Dış havanın ünite içinde filtrelenmesi gerekir. Aynı durum iç mekandan çekilen “kirli” hava için de geçerlidir. Sonuç olarak, ilgilenilmesi gereken en az iki filtreden bahsedebiliriz. Düzenli vakumlama ve yılda yaklaşık dört kez değiştirme aynı zamanda hesaba katılması gereken bir husustur. Frekans üreticiye bağlıdır ve odalara üflenen havanın kalitesini doğrudan etkiler.

Duvara monteli ısı geri kazanım ünitesi

Bunu kimse benim için kontrol edemez.

Bir havalandırma ünitesinde dört temel aşama vardır: 1, 2, 3 ve “yokluk modu”. Başlangıçta, besleme ve çıkış havası hesaplanır ve dengelenir. Bu, çoğu zaman çalışan 1. kademedeki normal ev işletimi için yeterli olmalıdır. Ancak hava kalitesinin kötüleştiği zamanlar vardır. Aşama 3 nadiren kullanılır ve çoğunlukla bir düğme ile tetiklenen hızlı havalandırma için kullanılır.

Rekuperasyon kontrolü bir dereceye kadar otonomdur (kendi kendine çalışır). İsterseniz hızlı havalandırma düğmesi veya duvar ünitesi aracılığıyla müdahale edebilirsiniz. Günümüzde özellikle mobil uygulamalar gündemde ancak bunlar için genellikle ekstra ücret ödüyoruz.

Havalandırma kontrolünü üreticinin “bilgisayarına” mı yoksa akıllı eve mi bırakmalıyım?

Geleneksel konseptte, havalandırmalı ısı geri kazanımı bir düğme, ekran veya yukarıda bahsedilen uygulama şeklinde ayrı bir kontrol elemanına sahiptir. Kullanıcı olarak siz evde bulunma zamanını ayarlarsınız ve ısı geri kazanımı havalandırmaya en çok ne zaman ihtiyaç duyulacağını bilir. Ancak bu, gerçek hava kalitesini ele almaz. Bunun bir sensör tarafından bilinmesi gerekir (en azından CO2). Bu genellikle tüm evde sadece bir tanedir ancak bu optimum bir çözüm değildir. Yatak odasında uyuyorsanız ve solunabilir havanız varsa oturma odasındaki sensör pratikte hiçbir işe yaramaz.

Ayrıca her odanın farklı zamanlarda farklı ihtiyaçları olabilir. Ya yemek pişiriyorsanız? Ya duş alıyorsanız? Ya eve erken gelirseniz? Ya pencereleri açarsanız? Tüm bu durumlarda genellikle kalkıp manuele geçme ihtiyacı doğar. Ve bir süre sonra tekrar otomatiğe geçirilmesi gerekir.

Akıllı ev , který je tüm bilgileri değerlendirebilen akıllı bir merkezi beyne sahiptir. Evdeyseniz, hava kalitesinin nasıl olduğunu, duş alırken suyu açık unutup unutmadığınızı ve hatta şu anda bir yangın olup olmadığını bilmelisiniz. Akıllı bir ev, uyuduğunuz odaya zehirli duman üflemesini önlemek için ısı geri kazanım sistemini zamanında kapatarak hayatınızı kurtarabilir. Hiçbir şey için endişelenmenize gerek kalmaz ve her zaman optimum hava kalitesine sahip olursunuz..

Loxone uygulamasında görüntülenen oda CO2 istatistikleri

Bir ısı geri kazanım sistemi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Eviniz konusunda ciddiyseniz, bireysel kontrol üniteleri, kumandalar ve uygulamalardan tasarruf edin. Modaya uygun ve havalılar, ama ilk 14 gün için. Bu süreden sonra, kendi kendilerini kontrol edebilmeleri için değil sadece farklı bir kontrol yöntemi olduğu için fazladan ödeme yaptığınızı göreceksiniz, . Örneğin, dışarıdaki sıcaklığın yeterince düşük olması koşuluyla, eviniz yazın gece havasını önceden soğutabilecektir. Ya da siz işten eve gelmeden önce odalarınız önceden havalandırılacaktır.

Bu nedenle, çok daha kapsamlı otomatik kontrol ve işlevler sağlayan akıllı bir ev sistemine bağlanabilen bir ısı geri kazanım sistemi seçmelisiniz. Bu gerçek zekayı garanti eder.

Ücretsiz isteyin

Projeniz hakkında bize danışın veya sadece birkaç adımda Loxone Ortağı olun!

A

Ücretsiz proje danışmanlığı

Kendi projemde Loxone kullanmayı düşünüyorum ve daha fazla bilgi almak istiyorum.

A

Ortak olun

Loxone ile ortaklığın ne olduğunu ve nasıl yapılacağını sormak istiyorum.

Ücretsiz proje danışmanlığı

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.

Ortak olun

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.