Büyük bir binada 2 milyondan fazla avro nasıl tasarruf edilir: Çözülen 20’den fazla sorun ve faydaları

Dilara Gyolemen
29. Mayıs 2023 in Know-how

Bir enerji krizi var ve maliyetler başımızı döndürüyor. Büyük bir kongre merkezi şu anda yılda 658 382 € ile ısıtılıyorsa, ısıtma maliyetleri on kat artarsa ısıtma için ne kadar ödeyeceğini hayal edin. Sadece bir sıfır daha ekleyin. Büyük binalarda enerji tasarrufu önlemlerinde otomasyon hala sıklıkla ihmal edilmektedir. Bugünün enerji fiyatlarıyla, yatırımın geri dönüşü sadece birkaç aydır. Hangi sorunları çözecek; tesis yöneticilerine, bina yöneticilerine, yatırımcılara ve diğerlerine ne gibi faydalar sağlayacak?

Kongre merkezi örneğinde kalalım ve fiyat artışının aslında elektrik ısıtması için yılda ortalama 6 milyondan fazla harcamak anlamına geleceğini varsayalım. Bu kadar yüksek meblağlar söz konusu olduğunda, bütçedeki her yüzde puanlık tasarruf dikkat çekicidir. Yıllık tüketimin %30 oranında azaltılması neredeyse 2 milyondan fazla avro tasarrufu sağlayacaktır ki bu da herhangi bir şirket için önemli bir miktardır.

Bu en çarpıcı örneklerden biridir, ancak aşırı fiyat artışları tüm büyük ticari ve kamu sektörü binalarını etkileyecektir – ofis binaları, üretim tesisleri, oteller, restoran zincirleri, ofisler, okullar vb.

Tasarruf, tasarruf, tasarruf… Hükümet işyerlerinde, ofislerde, sınıflarda, koridorlarda vb. minimum sıcaklığı düşürerek bunu teşvik etmektedir. Pahalı enerji sorunu basitçe ele alınmalıdır.

Isıtma enerjisi tüketiminde %30’luk bir azalmayı düşünmek kolaydır ve kağıt üzerinde güzel görünür, ancak pratikte çoğu zaman uygulanamaz. Binaların günlük işleyişinde birçok engel ve sorun vardır. Bunlar akıllı ısıtma otomasyonu ile kısa vadede kolayca aşılabilir.

İkincisi, kemer sıkma önlemleri arasında hala biraz arka planda kalmaktadır. Birçok bina bunu zaten kullanıyor olsa da, örneğin yalıtım yaparak, pencereleri daha sıkı olanlarla değiştirerek veya daha verimli ısı kaynakları satın alarak hala öncülük ediyor. (Bu önlemler etkili olmadığından değil, sadece otomasyonla çok daha fazla etkili olacaklardır).

Tasarrufu engelleyen nedir?

Akıllı otomasyon ve enerji yönetimi ile kolayca ortadan kaldırılabilecek birkaç sorunlu durumunu özetleyelim:

ikona jedničky

Isıtma sırasında pencereleri açılması

Isıtabilir ve ısıtılabilirsiniz, ancak pencereler ofis personeli veya okuldaki öğrenciler tarafından rastgele açıldığında, tasarruf parası dışarı akacaktır. Basit bir hile – akıllı sisteme entegre pencere kontakları, pencere açıkken bir süre sonra ısıtma modunun değiştirilmesi talimatını verecektir, böylece boşa gitmez.

ikona dvojky

Ayarlanan başlıklar

Hükümet, şirket veya okul müdürü sıcaklık uyumluluğu için başvuruda bulunabilir, ancak geleneksel radyatör başlıklarında herkes sıcaklığı kendine göre ayarlayabilir. Akıllı elektrikli başlıklar, ayarlanan moda veya odanın gerçek ihtiyaçlarına göre sıcaklığı kendileri düzenler.

ikona trojky

Özenti akıllı başlıklar

Günümüzde birçok elektrikli başlık sadece akıllı gibi görünmekte, sadece sıcaklığa tepki vermekte ve açık bir pencereyi tanımamaktadır. Bu durum, pencere açıldığında sistemlerin odanın çok soğuk olduğunu düşündüğü ve bu nedenle daha da fazla ısıttığı durumlara yol açmaktadır. Şirket yöneticileri daha sonra pencerelerden kolları çıkarmak zorunda kalıarak çalışanların memnuniyetsizliğine yol açıyor. Gerçekten akıllı bir sistem pencereleri ısıtmaya bağlayarak bu duruma sebebiyet vermez.

ikona čtyřky

Her yerde sorun

Okulun spor salonu beş gündür ısıtılıyor. Neden haftada sadece üç gün kullanılıyorsa beş gün ısıtılsın? Akıllı ısıtma sistemi takvimi bilir ve her odayı yalnızca ihtiyaç duyulduğunda ısıtır. Bu, tasarrufu artırır ve binadaki ısıtmayı düzenlemekten sorumlu olan kişinin işini kolaylaştırır.

ikona pětky

Erken veya geç ısıtma

Sistem ofisi geç ısıtmaya başlarsa, çalışanlar içeri girdiğinde üşür. Bu yüzden termostatı örneğin 24 dereceye ayarlıyorlar. Bir saat sonra oda sıcak olduğu için başka biri pencereyi açar ve böylelikle ısıtmada israf ile verimsizliğe geri döneriz. Buna karşılık, akıllı bir sistem öngörülüdür ve gerçek ısıtma ihtiyaçlarını öğrenir. Seçilen zamanda belirtilen sıcaklığa ulaşmak için odayı her zaman ısıtmaya başlayacak ve gereksiz yere aşırı ısıtmayacaktır.

ikona šestky

Kontroller hakkında bilgisizlik

Bir engel genellikle kullanıcıların ısıtmayı ev dışında başka bir yerde kontrol etme konusundaki deneyimsizliği veya bilgisizliğidir. Otomasyon, herhangi bir kontrolü manuel olarak hareket ettirmek zorunda kalmadan istenen sıcaklığa ulaşacaktır. Bu çok daha konforludur. Ayrıca, kontrollerin zarar görme ihtimali çok daha azdır ve mekanın aşırı ısınma riski önemli ölçüde azalır.

Isıtma kontrol başlığı
Resepsiyondan uygulamada kolay kontrol

Akıllı ısıtmanın faydaları

…tesis yöneticileri, bina müdürleri ve kapıcılarla birlikte aynı zamanda yatırımcılar, işletmeciler, müteahhitler ile tesisatçılar için:

ikona fajfka

Tüm ısıtma sistemi mükemmel bir şekilde kontrol edilir. Her odanın sıcaklığı olması gerektiği gibi. Şirketin spor salonunda kimse yok mu? Isıtma sistemi otomatik olarak enerji tasarrufu moduna geçer.

ikona fajfka

Yoksa az kullanılan deponun ısısı alışılmadık derecede yüksek mi? Mobil uygulama sizi anormal değerler konusunda uyaracak ve böylece sorunu tespit edebileceksiniz.

ikona fajfka

Entegre takvime göre tatil günüyse, binadaki sıcaklıklar genel olarak düşürülür.

ikona fajfka

Birisi kafaya takılıp kırdı mı? Uygulama, vanalar veya başlıklar hasar gördüğünde sorumlu kişiye haber verir.

ikona fajfka

Üzerinde tarih olan notları kimin araması gerekiyor? Sistem size servis aralıklarını hatırlatacaktır.

ikona fajfka

Isıtma sistemindeki basınç yanlış mı? Sistem bunu bilir ve bir arızayı ve gereksiz masrafları önleyebilir.

ikona fajfka

Akıllı otomasyon, ikincil ölçümler yapma ve böylece örneğin sızıntıları vb. ortadan kaldırma imkanı verir.

Büyük bir binada tasarruf
ikona fajfka

Bu önlem, binanın işleyişini sınırlamadan kısa sürede (hatta duvarları kesmeden kablosuz olarak) uygulanabilir. Aslında, bina tadilatları genellikle bir şirketin veya kurumun işleyişini etkileyecektir, örneğin öğrencileri ana derslerinden çıkarmak gibi.

ikona fajfka

Yatırımın geri dönüşü, günümüzün fiyat artış hızında daha da ilginçtir. Bir şirket otomasyona (donanım için) milyonlar yatırır ve bir yılda 2 milyon avrodan fazla tasarruf ederse, parasını bir veya iki ay içinde geri alacaktır.

ikona fajfka

Sistem her odanın gereksinimlerini bilir ve böylece binanın MaR’ına tepki verebilir ve kaynakların hazırlandığı sıcaklığı düşürebilir.

ikona fajfka

Merkez, şubelerin düzgün bir şekilde ısıtıldığından nasıl emin oluyor? Bölgesel otorite, kurucu olarak, okullarındaki sıcaklıkların korunmasını nasıl sağlayacaktır? Sistem, çeşitli tesislerin/şubelerin/şube ofislerinin birbirine bağlanmasına ve değerlendirme için buralardan bilgi ve istatistik toplanmasına olanak tanır.

ikona fajfka

Bir restoran zincirinin ülke çapında 50 lokasyonu varsa ve her lokasyonda ısıtma tüketimini ayda %30 azaltırsa, çok ilginç tasarruflar elde edecektir. Ne kadar çok bağlantılı bina olursa, tasarruflar katlanır.

ikona fajfka

Yatırımcı, tasarrufun bir parçası olarak kıştan sonra gölgeleme ile ilgilenmeye karar verirse, bunu sisteme bağlamak kolaydır. Ek bir kontrol sistemine yatırım yapmaya gerek yoktur.

ikona fajfka

Akıllı otomasyon kuran şirketler kendi işlerini destekleyecektir. Talep artıyor ve enerji krizi de bu talebi artırıyor.

ikona fajfka

Tesisatçılar akıllı enerji yönetimini kendi tesislerinde kullanabilirler – donanımı indirimli bir fiyata alırlar.

Okul binası örneğinde başka birçok fayda ve pratik uygulama bulunabilir.

Örnek akıllı ısıtma çözümü

1 katın kablosuz olarak ısıtılması

Loxone Air teknolojisi ile yapısal değişikliklere gerek yoktur. Elektronik Loxone Air başlıkları radyatörlere monte edilir ve geleneksel vanalarla uyumludur. Gerekirse vana redüktörleri de kullanılabilir.

Sıcaklığı ölçmek için bir sıcaklık sensörüne sahip olan başlıkların kendisini kullanmak mümkündür. Ancak, daha doğru bir ölçüm için, odadaki sıcaklığı ve hava kalitesini ölçmek üzere Comfort Air sensörünün de kullanılması önerilir.

Kablosuz iletişim sinyalini iyileştirmek için rayların içine gizlenmiş 2× Tree to Air Bridge ekledik.

  • Dersler için hassas sıcaklıklar ayarlamak, dersler sırasında koridor sıcaklıklarını daha düşük tutmak ve maliyetlerden tasarruf etmek mümkündür. Sistem, birkaç gün içinde her odayı istenen sıcaklığa nasıl ısıtacağını öğrenir, böylece ders başlangıcında doğru sıcaklıkta olması için ısıtmaya ne zaman başlayacağını bilir.
  • Kablosuz Air Varlık Sensörü tüm ısıtmalı odalarda bulunmaktadır. Birisi dersten sonra sınıfta kalırsa, sensör onları algılar ve sistem temperlemeyi uzatır.
  • Ayrıca, zaman çizelgesini, tatilleri, müdürün tatillerini ve hatta okul binası dışındaki sınıf gezilerini dikkate alan bir ısıtma takvimi de vardır.
  • Çevrimiçi izleme sayesinde ısıtma genel görünümü uygulamada görüntülenir ve ısıtma maliyetleri her zaman kontrol altında tutulur. Bulut kullanmaya gerek kalmadan (veri güvenliği nedeniyle) sağlam bir çözümdür.
  • Bir arıza durumunda, belirli oda ve radyatörün tanımlanması da dahil olmak üzere sorumlu kişiye (kapıcı) otomatik e-posta iletilir.

Donanım fiyatı
KDV hariç 2 195 €
(Varlık Sensörleri ve Konfor Sensörleri ile KDV hariç 3 363 € )

Kat planı

 

(Kat planını büyütmek için resmin üzerine tıklayın.)

1 katın kablo ile ısıtılması

Miniserver, ısıtma başlıklarını kontrol eder ve sıcaklığı ölçmek için düğmenin altına gizlenmiş 1 telli bir sensör kullanır. Pencerelere manyetik kontaklar ekleyerek odanın havalandırıldığı bilgisini alıyoruz ve belirli bir süre sonra ısıtma otomatik olarak kapatılabiliyor.

Programa bağlı olarak, istenen oda sıcaklıklarını ayarlayabilir ve dersten sonra otomatik olarak eko ısıtma moduna geçebilirsiniz.

Donanım fiyatı
KDV hariç 1 007 € (varlık sensörleri ile KDV hariç 1 499 €)

Kat planı

 

(Kat planını büyütmek için resmin üzerine tıklayın.)

Ücretsiz isteyin

Projeniz hakkında bize danışın veya sadece birkaç adımda Loxone Ortağı olun!

A
Ücretsiz proje danışmanlığı

Kendi projemde Loxone kullanmayı düşünüyorum ve daha fazla bilgi almak istiyorum.

A
Ortak olun

Loxone ile ortaklığın ne olduğunu ve nasıl yapılacağını sormak istiyorum.

Ücretsiz proje danışmanlığı

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.

Ortak olun

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.