Audioserver

A Loxone Audioserver egy rendkívül sokoldalú audio megoldás bármilyen típusú épületre.

A Miniserverrel való kombinációban, lehetőség van a különbőző helyiségekben különböző zene lejátszására, különböző forrásokból. A kapucsengő, értesítések és közlemények mint például riasztások is elérhetővé válnak.

A cserélhető microSD kártya tartalmazza az opercáiós renszert és a beállításokat. A LAN csatlakozón keresztül kommunikál a Miniserverrel, illetve ezen keresztül internetről tud rádiót vagy zenét játszani, vagy a helyi hálózatról média elemeket lejátszani. Egy USB-s eszközön tárolt zenefájlok lejátszására is van lehetőség.

Az Audioserver két önálló sztereo hangszóró kimenettel rendelkezik, amelyeket szét lehet választani egyedi felhasználáshoz. Egy analóg audio bemenet és egy digitális SPDIF kimenet (mind 3.5mm jack csatlakozó) is rendelkezésre áll.

A Tree Turbo csatlakozón keresztül, minden Audioserver 10 Stereo Extension-el bővíthető így tudunk további zónákat vagy hanszóró kimenetekt hozzáadni a rendszerhez. Nagyon rendszerekhez akár több Audioserver-t is használhatunk.

Használd a Audio Player function block-t a Loxone Configban, a rendszer nagyban testreszabható, a hangszóró kimeneteket hozzárendelhetjük helyiségekhez akár mono vagy sztereo módban. Lehetőség van helyiség csoportok létrehozására, mely biztosítja az egységes zenei élményt nyitott terekben.

Nagyon helyiségekhez, több hangszóró kimenetet is hozzárendelhetünk ugyanahhoz az Audio lejátszó blokkhoz. Minden audio kimenet beállítható hogy jobb vagy bal oldali csatorna szóljon rajta, vagy két csatorna egyszerre.

Az Audioserver minden tipusú Miniserver-rel kompatibilis.

Adatlap Audioserver

Tartalom


Üzembehelyezés

A Miniserve DIN sínre szerelhető egy arra megfelelő elosztószekrényben.

Csatlakoztasd az áramellátást, a hangszórókat illetve a ki és bemeneteket ha szükséges. A LAN port-ot az Audioserver a helyi hálózatra való csatlakozáshoz használja. Csatlakoztasd a Stereo Extension-öket a Tree Turbo-n kersztül.A
kábelezési példák egy áttekintést adnak.

Az Audioserver az áramalá helyezés utána elindul és nagyjából 1.5 perc múlva készen áll a használatra. Az első beüzemelés esetén, az SD kártya fájlrenszere még nincs kicsomagolva, a folyamat alatt a státusz LED kikapcsolva van. Várd meg amíg az Audioserver teljesen befejezi az indulási folyamatot. Az indulási folyamat végén az Audioserver készen áll a tanításisra a Miniserverrel. Ezt a státusz LED is jelzi piros/zöld/narancs villogással.

Then follow the instructions for pairing with the Miniserver.


Párosítás Miniserverrel

Ha az Audioserver üzemel és csatlakozik a hálózatra, társítani lehet a Miniserverhez a Loxone Config-ban. A tanuló módot a státusz LED jelzi piros/zöld/narancs villogás.

Ha nem így van, akkor szükséges az Audioserver gyári visszaállítása factory settings.

Az Audioserver kereséséhez, először kattints az Audio-ra a Periféria fában a Loxone Config-ban, és ezután az Audioserver Keresés gombra a menüsorban

A megnyíló ablakban az összes tanuló módban lévő elérhető Audioserver meg fog jelenni. Ez pár percet igénybevehet:

Ha kijelölsz egy eszközt, ez azonosít ani fogja magát a státusz LED villogásával, illetve akár egy hangjelzéssel a rá bekötött hangszórón. Ez lehetővé teszi, hogy könnyen azonsítsd és elnevezd az eszközt.

Válaszd ki a megfelelő Audioservert és kattints az Eszköz beállítása gombra, hogy beállítsd a fix IP címet. Ez megteheted az Audioserver webes felületén.

Ezután, írd be a nevet, helyiséget és a telepítési helyet a kijelölt Audioserver-nek és add hozzá a programhoz a Eszköz hozzáadása vagy+ gombbal.

Az ablak jobb oldalán a programban már szereplő eszközök kerülnek felsorolásra. Megtudod őket jeleníteni a Saját eszközök mutatása gombra kattintva. Továbbá egy már meglévő eszközt is tudsz cserélni egy újra ha megegyezik a típusa. Ez hasznos lehet ha cserélni kell az eszközt, de nem szeretnéd a programozást újrakezdeni. Jelöld ki a cserélendő eszközt és az új eszközt is. A jobbra mutató nyílra való kattintással a régi eszközt az újra cseréled.

A változások mentéséhez kattint a Mentés Miniserverbe gombra.

A hozzáadott eszközök ezután készen állnak a használatra és az elérhető funkciókat megtalálod a Periféria fában, a Loxone Config-ban.


Gyári visszaállítás, Beállítások és Frissítés

Ha az Audioserver előzőleg már társítva volt egy Miniserver-rel de most egy másik rendszerben szeretnéd használni, a párosítást először meg kell szűntetni. Csatlakozz a Miniserverhez és töröld az Audioservert a programból. Ezután mentsd el a programot a Miniserver-be.

Az Audioserver gyári visszaállítása (már) nem lehetséges az alábbi linken leírt módon formatting an SD card for the Audioserver. Ehelyett az Audioserver webes felületén lehet ezt megtenni. Ezután az Audioserver készen áll az újbóli tanításra.

Ezek a lépések nélkül az előzőleg párosított Audioservert nem lehetlesz másik Miniserver-hez hozzárendelni!

Az Audiosever webes felület -e lehetővé teszi a hálózati beállításokat, státusz kijelzést és diagnosztikai lehetőségeket. El tudod érni az eszköz hálózati nevén vagy IP címén. A Miniserverrel való Audioserver keresésnél a listában látod az Audioserver hálózati nevég és IP címét is.

Amíg az Audioserver nincs párosítva Miniserverhez, addig a webes felület belépési adatai admin/admin.
Ha a párosítás megtörtént, onnantól a belépési adatok megegyeznek a Miniserver adminisztrori belép adataival.

Az audioszerver képes automatikus firmware frissítésre, ha van elérhető. Ehhez az kell, hogy az Automatikus frissítés engedélyezve legyen a project beállításaiban. Az Audioserver átveszi a beállításokat.

Más esetben, az Audioserver manuális is frissíthető a Loxone Config-ból. Ehhez kattints az Audioserver-re a Periféria fában, és kattints Audioserver firmware frissítés gombra a menüsorban. A frissítés az Audioserver web-es felületéről is elindítható.

Másik lehetőség, hogy a frissítő file-t (*.upd) manuális felmásolod az Audioserver SD kártyájára. Röviddel ezután, a frissítés ebből a fáljból elindul.

Ha nincs DHCP szerver a hálózaton, vagy ha az Audioserver közvetlenül a számítógéphez csatlakozik, Zeroconf link-local címzés támogatott. Ha mind az Intercom mind a számítógép is DHCP-re van állítva, akkor a 169.254.x.x link-local címet fogja használni.
Így a közvetlen kapcsolat az Audioserver-el hálózat nélkül is lehetséges. Igaz ez nem alkalmas normál működésre, de lehetőséget ad az Audioserver web-es felületének elérésére és a beállításra.

A házólat pingeléssel történő rendszeres ellenőrzésére, az Audiserver router-en futtatott ICMP szolgáltatásra hagyatkozik. Ha ez a szolgáltatás nem válaszol, az Audioserver biztonsági újraindulást végez 10 perncenként.


Tree Turbo eszközök csatlakoztatása

Akár 10 Tree Turbo eszközt is csatlakoztathatunk egy Tree Turbó interfészre mind az Audioserver mind a Miniserver Compact esetében.
Az alábbi kábelezési topológiák használhatóak, maximum 150m-es kábelhosszal:

A Loxone Tree Cable-t használhatjuk kábelezésre. Használd a zöld/fehér érpárat Tree Turbo-hoz, és a 1.5mm² (AWG16) narancs/fehér érpárat az áramellátásra.

Nagyobb kábelhossz, vagy több nagyobb fogyasztású Tree Turbo eszközhöz, használj egy kiegészítő tápegységet közel hozzájuk, vagy használj több tápvezetéket. Egy külön, nagyobb keresztmetszetű tápvezeték is használható.

Ha külön tápegységeket használsz, nem szükséges a GND pontokat összekötni.

A Tree Turbo teljesen más technológiával működik mint a jól ismert Tree busz. Ezért a Tree és a Tree Turbo vonalat nem szabad összekötni! A Tree Turbo vonal ha lehet ne fusson más busz vonallal egy kábelben.

A Tree Turbo kommunikáció IP alapú, ezért az összes Tree Turbo eszköz IP címe meg fog jelenni a hálózaton.

Ha az Audioserver vagy a Miniserver Compact 10.10.10.x hálózatban található, akkor DHCP-re kell állítani őket, és a routernek mindig ugyanazt a címet kell nekik kiosztania, mivel a csatlakoztatott Tree Turbo eszközök is ebben a címtartományban kommunikálnak, különben IP-cím ütközések léphetnek fel.

A Tree Turbo eszközök a Tree Turbo interfészen keresztül töltik be az operációs rendszerüket az áramalá helyezés után. Ezért az Audioservernek vagy a Miniserver Compact-nak már üzemelniük kell. Nagyjából 1 perc elteltével a Tree Turbo eszköz készen áll a használatra és narancssárgán fog villogni.

Ezután a Tree Turbo eszközök párosításával folytathatod.


Tree Turbo eszközök tanítása

Tree Turbo eszközök hozzáadásához, először kattints a Tree Turbo interfészre a Loxone Config-ban, majd kattints a Tree Turbo Keresés gombra.

A megnyíló ablakban az összes csatlakozatott Tree Turbo eszköz fel lesz sorolva ami még nem része a programnak:

Ha kijelölsz egy eszközt, az azonosítani fogja magát a státusz LED villogtatásával vagy egy hang lejátszásával a hangszórókon. Ez lehetővé teszi az egyszerű azonosítást és elnevezést.

Válaszd ki a megfelelő eszközt, nevezd el, társítsd helyiséghez, add meg a telepítési pozíciót és add hozzá a programhoz a Eszköz hozzáadása vagy a + gombbal.

A jobb oldali ablakban azok az eszközök szerepelnek amelyek már részei a programnak. Megtudod őket jeleníteni a Saját eszközök mutatása gombbal. Egy már melévő eszközt lecserélhetsz egy újonnan megtalálttal ha a típusunk megegyezik. Ez akkor lehet hasznos ha például előre létrehozott programma dolgozol. Válaszd ki az eszközt amelyiket le szeretnél cserélni. A jobb oldalra mutató nyílrva kattintva, a régi eszközt kicserélheted a keresésben megtalált új eszközzel.

A változások mentéséhez kattint a Mentés Miniserverbe gombra.

A hozzáadott eszközök ezután készen állnak a használatra és az elérhető funkciókat megtalálod a Periféria fában, a Loxone Config-ban a Tree Turbo interfész alatt.


Hangszóró bekötés

A quadral álmennyezeti 7 hangszóró vagy bármilyen 4-8 ohm-os hangszórót beköthetünk az Audioserverre vagy Stereo Extension-re.

Habár az egyes hangszóró kimenetek rövidzár védettek, nem szabad őket összehidalni.

A megfelelő hangszóró teljesítményért, a hanszóró típust be kell állítani a kimenet lehetőségei között a Loxone Config-ban.

A hangszórókat normáls hangszóró kábellel csatlakoztassuk. A szüksége kábelkeresztmetszet legalább 1.5mm² (AWG16) de 20 méternél nagyobb kábelhossz esetén a 2.5mm² (AWG14) kábelkeresztmetszet javaslott. A kábelhosszok a lehető legrövidebbek legyenek.

A quadral álmennyezeti 7 hangszóró összekötési módja az Audioserverrel vagy Stereo Extensionnel az alábbi ábrán látható:

A Loxone Speaker-t (már nem kapható) csak úgy lehet bekötni ahogy a leírásban szerepel.

Nagy vagy erősebb hangszórók meghajtásához, használd a Line Out vagy SPDIF kimeneteket egy külső erősítővel.


Szerelési leírás hangszórókhoz

A quadral álmennyezeti 7 hanszóró és a Loxone hangszórót a megfelelő beépítő dobozba kell szerelni az optimális hangért és teljesítményért. A Loxone hangszóró beépítő doboz elérhető mind beton mind álmennyezetekhez és tökéletes a feladatra.

A nemkívánatos hangok elkerülése érdekében, a dobozt kerültekintően kell rögzíteni és megszabadítani minden lógó vagy idegen tárgytól.

A Loxone Wallspeaker egy hangfal ami nem igényel beépítést. Ezt akár falra szerelhető vagy elhelyezhető a megfelelő pozícióban.

Elhelyezés: A hangszórókat úgy kell elhelyezni a helyiségben, hogy hallgatói pozícióban a lehető legjobb sztereo élményt érjük el. A visszhangok elkerülés érdekében, a hanszórókat a falaktól legalább 50 cm helyezzük el.

Az optimális hangzás eléréséért helyiségenként a következő darabszámű hangszórók elhelyezését javasoljuk:

1-15m²: 1 hangszóró, 15-20m²: 1-2 hangszóró, 20-40m²: 2 hangszóró, 40m² felett: 4 vagy több hangszóró


Sztereo kimenet szétválasztása

A sztereo kimenetek szétválasztásának lehetősége két különálló csatornává, megengedi, hogy egy helyiségben csak egy hangszórót helyezzünk el. A két kimenetet egymástól függetlenül használhatjuk két különböző Audio lejátszó blokkon.

A csatornák szétválasztásához, először kattintsuk az Audioserver vagy Stereo Extension megfelelő kimenetére a Periféria fában, ezután kattintsunk a Sztereo kimenet szétválasztása.
gombra. Most már két önálló csatorna látható a Periféria fában.
A kimenetek újbóli összefűzéséhez kattintsunk a Összekapcsolás Stereokimenetként gombra a menüsorban

így a kimenetek minden eshetőségre beállíthatóak.

Jegyzet: Ha a kimenet szét vannak választva, halk áthallás jelentkezhet a két csatorna között.
Ez azt jelenti, hogy 65%-os hangerő felett a szomszédos csatornán is hallható az audio jel, habár az ki van kapcsolva.
Közvetlenül egymás mellett lévő szobáknál ez nem gyakran vehető észre, mert ilyen hangerőnél a zene már átszűrődik a falakon is.

A Line Out és az SPDIF kimenet nem elérhetőek önálló kimenetként.


Line Out, SPDIF Out

A Line Out (zöld jack aljzat) egy analóg audio kimenet. AV eszközök mint az erősítők, keverők vagy vonali bemenettel rendelkező aktív hangszórók csatlakoztathatóak. Használj 3.5 mm jack-RCA kábelt.

Az SPDIF kimenet (fekete jack aljzat) egy digitális SPDIF kimenet. AV eszközök mint erősítők vagy aktív hangszórók csatlakoztathatók a segíségével. Használj 3.5 mm-es jack-RCA kábelt, a digitális SPDIF jel kimenet a bal (fehér) RCA dugón jelenik meg. Csatlakoztad a digitális coaxiális bemenetbe.

Használj jó minőségű árnyékolt kábelt mindkét esetben és helyezd távol más kábelektől.

A Line Out és az SPDIF kimenet a kiválasztot kimenet lehetőségei között kapcsolható be:

Ha a Line Out vagy az SPDIF kimenet van kiválasztva a kimenetnél, akkor a hangszóró kimenetek tiltva vannak és az audio jel a Line out vagy SPDIF kimeneten jelenik meg. A kimeneti hangerő változtatható és megfelel a Audio lejátszóban aktuálisan beállított értékkel.

A Line Out és az SPDIF kimenet nem elérhető önálló kimenetként.


Line in

A Line in (kék jack aljzat) egy analóg audio bemenet. Analóg audio vagy fejhallgató kimenettel rendelkező eszközök csatlakoztathatóak ide.

Használj jó minőségű árnyékolt 3.5 mm-es jack-RCA, vagy jack-jack kábelt és távolítsd el más kábelektől.

A Line in bemenetet az audio lejátszó felhasználói felületén tudjuk kiválasztani Audio Player.


Hangszóró beállítás

Általában legalább 2 hanszórót használjunk a terekben, hogy jó minőségű sztereo hangzást érjünk el.

Kisebb helyiségeknél gyakran egy hangszóró is elegendő.

Például, az Audioserver két sztereo kimenetét használhatjuk két hanszóróval a nappaliban és két hangszóróval a hálószobában, a Stereo Extension kimeneteit szét lehet választani így egy-egy hanszóróval használható a fürdőben és a folyosón.

A programozást és a helyiségösszerendelést az Audio lejátszó blokkal a Loxone Config-ban tudjuk megtenni. A blokk automatikusan lesz hozzáadva a programhoz amikor a kimenetet behúzod egy programoldalra.

További információt az alábbi linken találsz Audio Player documentation.


Kábelezési példa

A következő ábrák egy egyszerűsített kábelezést mutatnak egy Audioserver-hez és két Stereo Extension-hoz:


LED Status

Left LED Right LED Description

Ready for pairing with the Miniserver.

Audioserver is booting, or no connection to the paired Miniserver is possible.

No network connection

Everything OK, device is online.

Device was selected in Loxone Config and is identifying.

Check power supply and SD card. At first start-up: File system on SD card is unpacking, wait for the process to complete.

No compatible operating system on the SD card.

For the first few seconds after switching on the power supply, both status LEDs flash red and orange alternately.

RJ45 Port Description

Network connection, indicates data traffic.

No network connection or the device was unable to start.

If one or both LEDs are permanent on without a plug connected, this indicates that the interface is damaged.

Tápegységek kiválasztása

Azt javasoljuk, hogy használjt különálló tápegységeket az Audioserver és a Stereo Extension-ok megtáplálására.

A megfelelő tápegység nagyság kiszámolásához, az Audioservernél 72W-al míg a Stereo Extension esetében 36W-al számolj, ha a hangszóró kimeneteket használod.

Például, a Loxone 10A/240W tápegységet nézzük az tökéletes egy Audioserver és 4 Stereo Extension áramellátásra. A Loxone 4.2A/100W tápegység a legkisebb használható tápegység, ez elegendő az Audioserver és két Stereo Extension áramellátásához.


Diagnosztikai bemenetek

Rövid leírás Leírás Mértékegység Értékhatár
Online 1 Audioserver Digitális 0/1
hőmérséklet lekapcsolás Ha a CPU hőmérséklet eléri a kritikus pontot, a készülék kimenetei kikapcsolódnak. Ennek oka lehet rövidzárlat, túlterhelt terhelés vagy túl magas környezeti hőmérséklet. Digitális 0/1
Tulajdonságok

Rövid leírás Leírás Értékhatár Alapértelmezett érték
Eszköz típusa Eszköz típusa - -
Sorozatszám Az eszköz sorozatszámát adja meg.
Extension-ök esetén: 'Auto' beírása esetén automatikusan párosít egy nem ismert sorozatszámú Extension-t.
Ezt csak akkor lehet használni, ha csak egy darab ugyan olyan típusú extension-t használunk.
Menteni kell a Miniserver-be, hogy az Extension párosításra kerüljön.
Ezt követően ki kell olvasni a programot a Miniserverből, hogy az Extension aktuális sorozatszáma bekerüljön a programba.
- -
Online állapot megfigyelése Ha bejelölöd, a rendszer automatikus értesítést küld e-mailben vagy a mobil alkalmazáson keresztül, ha az eszköz nem elérhető vagy offline állapotban van. - -
Cím Az Audioserver címe
pl.: 192.168.1.7 vagy LoxoneMusic
- -
Hangüzenetként szeretném a hibákat megkapni. Ha a kiválasztott forrást nem lehet megfelelően lejátszani, a hangon keresztül kerül a megfelelő zónába. - -
Vonalbemenet azonosító Az Audio lejátszó LineIn bemenetén ezt az azonosítót tudod használni, a vonalbemenet forrásként való használatához. 4294967295
Biztonsági utasítások

A telepítést csak egy szakképzett villanyszerelő végezheti, betartva az összes szabályt.

Az eszközöket egy megfelelő elosztószekrénybe kell telepíteni, amely megvédi az érintéstől, víztől és portól.

A készüléket csak vízszintes DIN-sínre szerelje, hogy a hőelvezetés konvekciós úton történjen.

Az eszköz nem lehet része egy biztonságkritikus rendszernek.


Dokumentumok

Adatlap Audioserver

Adatlap quadral In-Ceiling 7 hangszóró

Loxone hangszóró adatlap (már nem kapható)

Adatlap Loxone Wallspeaker

Loxone Ports & Domains