Zwembadonderhoud met Loxone in de praktijk

Kevin Vertommen
mei 28, 2016 in Technology

De zomer staat voor de deur. Heel wat mensen beginnen weer te dromen van een eigen zwembad. Door de vele budgetvriendelijke oplossingen is deze droom niet langer onbereikbaar, waardoor we in België en Nederlands steeds meer privézwembaden zien. Toch moeten we u waarschuwen: een eigen zwembad hebben kan erg tijdrovend zijn. Laat dit u niet afschrikken, want er zijn allerlei manieren om het onderhoud makkelijker te maken. Met de Loxone Miniserver in combinatie met de AquaStar bijvoorbeeld!

Zwembadonderhoud met de AquaStar Air

In samenwerking met Peraqua, de Oostenrijkse specialist in zwembadapparatuur, hebben we in 2015 de AquaStar Air ontwikkeld. Dit is de meest geavanceerde 6-wegs terugslagklep ter wereld. Om deze claim kracht bij te zetten, tonen we u de voordelen van de AquaStar Air aan de hand van twee praktijkvoorbeelden.

Martin (Loxone oprichter en CEO) en Andy (CEO van Loxone Zwitserland) zijn de trotse eigenaars van een zwembad. In 2015 hebben ze hun zwembad uitgerust met de AquaStar Air. We hebben de coolste kenmerken van beide projecten samengevat.

 

Poolpflege-Pool-Martin

Martin – de lean back pool

Bij Martin staat de lean back filosofie centraal. In en rond het huis is er al genoeg te doen. Het zwembad moet het to-do lijstje niet langer maken.

Van bij de bouw van het zwembad (in 2013) stond automatisatie centraal. Er konden verschillende functies geïmplementeerd worden, maar zonder de AquaStar was dit erg tijdrovend. Dat wilden we onze klanten en partners niet aandoen.

Voor de eigenaars van een privézwembad is de AquaStar Air de eenvoudigste manier om het zwembadonderhoud en de zwembadcontrole te automatiseren. Met de introductie van de AquaStar in 2015 heeft Martin dan ook zijn systeem geüpgradede. De installatie en configuratie waren een fluitje van een cent. Bovendien zijn er allerlei nieuwe functies die Martin kan gebruiken.

Poolpflege-AquaStar-im-Einsatz

Filteren, backwashing, spoelen

De basisfuncties van de AquaStar worden volop gebruikt. Nochtans werkt Martin’s installatie nog niet helemaal volautomatisch. Door middel van een kleine modificatie past het filterprogramma zich aan op basis van de watertemperatuur:

 • Bij een watertemperatuur van 20°C circuleert het water 2x per dag
 • Bij een watertemperatuur van 30°C circuleert het water 4x per dag

Deze extra functionaliteit wordt eenvoudig toegevoegd via de Miniserver. Bovendien wordt de totale filterlengte verdeeld over 2 tijdsvensters in de vroege ochtend en de late avond. Bij een watertemperatuur van 28,8°C is er bijvoorbeeld twee keer een pomptijd van 4,48u. Dit garandeert een constante hoge waterkwaliteit.

De temperatuurmeting gebeurt door middel van een temperatuursensor die op de 1-Wire poort van de AquaStar is aangesloten.

Voor de spoelfuncties heeft Martin een vast schema ingesteld. Alles gebeurt automatisch op het juiste moment.

Poolpflege-Wärmepumpe-V2

Integratie van een warmtepomp

Daarnaast heeft Martin zijn gewenste watertemperatuur gedefinieerd. Wanneer het water boven of onder deze temperatuur ligt, wordt het water door de warmtepomp gekoeld of verwarmd. Hij kan de gewenste temperatuur steeds bijsturen via de Loxone app.

Watertoevoer

Via een relais op de AquaStar stuurt Martin de klep van de watertoevoer. Als het waterniveau onder een bepaald minimum daalt, wordt deze klep automatisch geopend. Deze controle gebeurt 1 keer per nacht. Op deze manier wordt het zwembad steeds gevuld tot het correcte niveau.

Het waterpeil wordt gemeten via een druksensor die op een van de analoge ingangen van de AquaStar is aangesloten.

Poolpflege-Alarm

Alarmfuncties

Omdat Martin kleine kinderen heeft, is veiligheid erg belangrijk. Wordt de zwembadcover zonder zijn toestemming geopend, dan waarschuwt de Miniserver hem via een oproep en gaan de lichten in bepaalde kamers knipperen.

Geïntegreerde verlichting

Martin heeft in zijn tuin bepaalde lichtaccenten gelegd d.m.v. buitenverlichting. Ook zijn zwembad is met gekleurde LED-spots uitgerust. Het was belangrijk voor hem dat de zwembadverlichting geen eiland vormt, maar wordt geïntegreerd in de rest van de tuinverlichting. Dat was geen enkel probleem. De verlichting van het zwembad en de tuin zijn perfect op elkaar afgestemd. Alles gebeurt automatisch, zonder extra afstandsbediening, zonder extra klik.

Poolpflege-Gegenstromanlage

Jetstream

Om het zwembad ook voor sportieve doeleinden te gebruiken, heeft Martin twee jetstreams geïnstalleerd die een sterke tegenstroom creëren. Via de analoge uitgang van de Miniserver en een frequentieomvormer kan de intensiteit van de 2,8 kW pomp traploos worden ingesteld. Er zijn 3 vooraf gedefinieerde fasen:

 • 100% sterkte: voor een zwemtraining na het werk
 • 50% sterkte: voor minder ervaren zwemmers
 • 10% sterkte: als massagefunctie

Visualisatie

De visualisatie van alle gegevens en functies gebeurt via de Loxone app. Indien nodig kan Martin zijn telefoon, tablet of desktop gebruiken om het hele systeem te bedienen.

Poolpflege-Pool-Andy

Andy – de brandschone wellnessoase

Andy heeft zijn project voornamelijk gerealiseerd om zijn vrouw te plezieren. Veel van de functies die we bij Martin zagen (filteren, backwashing, temperatuurcontrole, controle van het waterpeil, enz.) heeft ook hij geïntegreerd. Daarnaast spendeert Andy enorm veel aandacht aan de waterkwaliteit.

Ontsmetting

Andy ontsmet zijn zwembad met de zogenaamde waterstofmethode. Hij heeft dit proces geautomatiseerd. Dankzij een speciale formule kent de Miniserver de ideale hoeveelheid waterstofperoxide. Een peristaltische pomp voegt de juiste hoeveelheid automatisch toe.

Flocking en Algizit

Ook de ideale hoeveelheid flockingmiddel en noPhos (een product tegen algen) wordt berekend door de Miniserver en automatisch toegevoegd via de peristaltische pomp.

Poolpflege-Poolabdeckung

Sturing van de zwembadcover

Andy gebruikt de relais van de AquaStar om het zwembadzeil te openen en te sluiten. Om veiligheidsredenen gebeurt dit niet automatisch. Het proces wordt handmatig gestart via een drukknop of de Loxone app.

Centrale functies

In een Loxone Smart Home vervaagt de grens tussen binnen en buiten. Zet Andy zijn woning in vakantiemodus, dan heeft dit niet alleen invloed op de verlichting, verwarming, zonwering … Ook het zwembad treft maatregelen, bijvoorbeeld door de dagelijkse filterduur te verlagen.

Alarmfuncties

Wanneer bepaalde waarden te hoog of te laag zijn (waterniveau, pH-waarde, …) krijgt Andy een melding via de Miniserver, waardoor hij meteen kan ingrijpen.

En nog veel meer

Beide projecten hebben nog talrijke kleinere features die het plezier van een eigen zwembad net een beetje groter maken.

Zo ziet u maar: uw Loxone Smart Home kan allerlei taken in en rond uw zwembad automatiseren. Het grote voordeel? U heeft meer tijd om te genieten van de leuke kant van uw privézwembad.

Poolpflege-Banner-AquaStar

De Loxone AquaStar Air: de meest geavanceerde 6-wegs terugslagklep ter wereld

De AquaStar Air is een manusje-van-alles. Hij ontlast u van allerlei taken. Basisfuncties als “filteren”, “backwashing”, “spoelen”, “circuleren”, “legen” en “gesloten” zijn standaard inbegrepen.

Drie relaisuitgangen, twee analoge ingangen, een 1-Wire-interface, een aansluiting voor een filterpomp en aftapkraan, volledige app-connectiviteit en nog veel meer! Dankzij de ingebouwde Air technologie is makkelijk om extra in- en uitgangen toe te voegen en uw zwembadsturing met aanvullende functies uit te rusten.

Haal nog meer uit uw zwembad met de Loxone AquaStar Air. Ontdek nu de AquaStar op onze website. Onze Loxone Partners helpen u graag bij de installatie ervan.

Meer informatie     Partner vinden

Poolsteuerung-PeraquaEen pre-geconfigureerd en gebruiksklaar zwembad-startpakket met de AquaStar, temperatuursensoren, druksensor, enz. is verkrijgbaar bij onze partner Peraqua.

Automatiseer uw zwembad zonder te configureren! De volgende functies zijn vooraf geconfigureerd:

 • volautomatische filtersturing,
 • filterpompsturing,
 • waterpeilregeling,
 • visualisatie van de watertemperatuur,
 • onderwaterverlichting aan/uit,
 • warmtepomp aan/uit.

Dit pakket kan eenvoudig worden ingebouwd in bestaande zwembaden.

Ik wil meer over LOXONE weten