Onze 6 tips voor Smart Home technologie in de tuin

Steffi De Graaf
april 27, 2020 in Know How
In de tuin van een Smart Home kan de Loxone Miniserver enkele taken overnemen. Zo hebben jouw klanten meer tijd om de planten te verzorgen en van de tuin te genieten. Vandaag presenteren wij je onze zes tips voor een slimme tuin.

Tip #1: Intelligente besproeiing

In veel tuinen is een irrigatiesysteem al standaard. Denk terug aan de hete zomer van 2018: voor wie niet over zo’n systeem beschikte, was het besproeien nogal vervelend. Zoals elke tuinman weet, mag er niet worden geïrrigeerd terwijl de zon schijnt. Dat betekent: irrigatie wordt vroeg in de ochtend gedaan.

Pro-tip: Lees in ons toepassingsvoorbeeld “Automatische tuinbesproeiing” alle details over de implementatie, inclusief de configuratie van het Loxone Config voorbeeld.

Tip #2: Controle van de watertank

Onze collega Manuel gebruikt het regenwater uit de regenput voor de milieuvriendelijke en kostenefficiënte irrigatie van de tuin. Om te weten hoeveel water er in de watertank zit, moest hij vroeger het deksel verwijderen en controleren. De gebruikte pomp mocht niet worden geactiveerd als het vulniveau te laag was. Dit betekende dat het monitoren van de watertank nogal moeizaam verliep. Maar die tijden zijn al lang voorbij. De watertank werd geïntegreerd in zijn Loxone systeem. Hiervoor was alleen een Ultrasone Sensor nodig.

Tip #3: Sfeervolle verlichting

Lichtsturing is niet alleen binnenshuis een thema. Door de tuin ’s avonds of ’s nachts te verlichten, worden veiligheid en sfeervolle lichtaccenten gecreëerd. Als het donker wordt, berekent de Miniserver zichzelf op basis van de geo-coördinaten. De slimme buitenverlichting is dus pas echt actief als het zinvol is.

Hoe de tuin van jouw klanten er ook uitziet, intelligente verlichting kan bijna overal worden geïntegreerd: verlichting van tuinpaden of gevels, opbouwlampen op dakranden, grondspots op terrassen, zwembadverlichting …

Pro-Tip: In ons toepassingsvoorbeeld “Slimme buitenverlichting” vind je alle details over de implementatie, inclusief de configuratie van het Loxone Config voorbeeld.

Foto’s zeggen meer dan 1000 woorden. Hier is een beetje inspiratie voor jou en jouw klanten:

 

Tip #4: Perfect geluid in de tuin

Vooral in de zomer wordt de tuin gebruikt voor barbecues, feesten, gezellig samenzijn … Wat niet mag ontbreken, is de juiste muziek. Plan gewoon een zone voor het terras naast de muziekzones in het huis. De Music Server en de ingebouwde luidsprekers zorgen voor het perfecte geluid in de tuin van jouw klanten. De geluidsinstallatie op het terras dient ook het thema veiligheid! Als iemand ongewenst toegang krijgt tot het huis, wordt er een alarmtoon afgespeeld over alle luidsprekers. Zo worden ook de buren gewaarschuwd. Als er iemand voor de voordeur staat, merk je dat vaak niet in de tuin. Oplossing: laat de deurbel ook over de luidsprekers op het terras weerklinken.

Tip #5: Automatische zonwering

In tuinen zonder een natuurlijke bron van schaduw mag bescherming tegen de zon niet ontbreken. Intelligent geïntegreerd in het Loxone systeem, kan het schaduwgebied worden vergroot met een luifel. Hiervoor is alleen een Rolluikmotor nodig. Afhankelijk van parameters zoals de stand van de zon of de kamertemperatuur neemt de Miniserver de besturing van de draadloze Rolluikmotor over. Indien gewenst kunnen jouw klanten de luifel ook handmatig bedienen via de Loxone App of Remote Air.

Tip #6: Verwarming van de serre

De familie Hufsky heeft speciaal voor het kweken van cactussen een kas gebouwd. Om ervoor te zorgen dat de klimaatregeling optimaal overeenkomt met de omstandigheden van de vetplanten, hebben ze een vloerverwarming geïnstalleerd. De energiestroom in de serre wordt via Loxone geregeld door middel van een Stelventiel inclusief temperatuursensor. Dit beschermt de cactussen tegen zowel hitte als vorst – het hele jaar door.

Hebben jouw klanten ook groene vingers? Waarom stel je ze dan niet meteen een verwarmde serre voor?

Stuur ons jouw ideeën

Welke nuttige functies voor de tuin heb jij al gerealiseerd in klantprojecten? Stuur jouw voorbeeldbestanden naar [email protected]. We zullen de blogpost voortdurend uitbreiden en jouw aanbevelingen opnemen.

– Special Tip –

Create Automation


De Loxone Miniserver is de perfecte tool voor eenvoudige controle en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten. Het maakt niet uit of het gaat om een Smart Home, een commercieel project of een speciale toepassing.

Word Loxone Partner en gebruik Loxone in al jouw projecten.

Ik wil meer over LOXONE weten