Alles wat u moet weten over slimme verwarming

Kevin Vertommen
december 7, 2015 in Technology

U heeft het ongetwijfeld gemerkt: de dagen worden korten en de nachten kouder. De verwarming draait alweer op volle toeren om het binnen lekker warm te houden. Helaas zorgt dit ook voor een fikse energiefactuur. Een intelligent verwarmingssysteem helpt u niet alleen op uw verwarmingskosten te besparen, het zorgt ook voor extra gebruiksgemak en comfort.

Wat is slimme verwarming?

Wat maakt een intelligent verwarmingssysteem zo slim? Het zelflerende karakter is het antwoord. Slimme verwarming leert de leefgewoonten van de bewoners om zelf de programmatie op punt te stellen. Het zorgt ervoor dat u altijd de juiste temperatuur op het juiste moment heeft, rekening houdend met de opwarmtijden.

Verder weet een slim verwarmingssysteem wanneer de woning verlaten is. Het zal dan automatisch naar een eco-modus omschakelen om energie te besparen. Zo vergeet u nooit meer de verwarming een graadje lager te zetten wanneer u onverwacht ergens naartoe moet.

Slimme thermostaten

Slimme verwarming staat vaak synoniem met slimme thermostaten. Er zijn verschillende toestellen op de markt, waaronder:

Nest

nest_uk_heating-300x212Nest is een van de bekendste slimme thermostaten. Het toestel kan op afstand bediend worden via de bijhorende Nest app. Verder heeft deze thermostaat een ‘auto-schedule’ functie om zichzelf te programmeren en een aanwezigheidsdetectie om automatisch de temperatuur te verlagen wanneer er niemand thuis is. De Nest thermostaat kost zo’n €250, terwijl de app gratis is. De installatie gebeurt best door een verwarmingsspecialist.

Honeywell Evohome

honeywellNog een populaire slimme thermostaat is de Evohome van Honeywell. Ook dit model is instelbaar met uw smartphone of tablet. Zoals alle andere slimme thermostaten heeft de Honeywell Evohome een zelflerende programmatie om energie te besparen. Dit toestel is verkrijgbaar voor ongeveer €250, terwijl een versie voor meerdere zones bijna het dubbele kost.

Loxone

Loxone_Miniserver_GO_Front-300x199Ook wij hebben een slimme verwarmingsoplossing, wat had u anders gedacht? De Miniserver en Miniserver Go kunnen namelijk als intelligente thermostaat fungeren. De Miniserver Go is verkrijgbaar voor slechts €358,80 – een koopje wanneer u weet dat dit toestel voor veel meer gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan individuele temperatuurregeling per kamer of de combinatie met uw zonwering. Lees snel verder om alle troeven te ontdekken.

Waarom Loxone nog slimmer is

Loxone heeft meer te bieden dan de doorsnee slimme thermostaat. Omdat de Miniserver als centrale zenuwcentrum van uw woning verschillende technieken beheert (ketelsturing, zonwering, aanwezigheidsmelders, weergegevens…), is het beter uitgerust om uw verwarming te bedienen. Enkele voorbeelden:

Multi zone verwarming

De meeste woningen hebben één thermostaat. Dit is niet erg slim. De ideale temperatuur verschilt namelijk van kamer tot kamer en is afhankelijk van uw leefpatroon. Daarom wordt uw woning best opgedeeld in verschillende verwarmingszones.

verwarming van meerder zones in huis

Via multi zone verwarming krijgt elke kamer haar eigen temperatuur. De badkamer 24°C, de woonkamer 22°C en de slaapkamers 17°C, bijvoorbeeld.

Uw Smart Home zorgt ervoor dat de verwarming wordt aangepast aan uw leefritme. Zo wordt de badkamer enkel ’s morgens en ’s avonds verwarmd tot 24°C. Wanneer er niemand thuis is, daalt de temperatuur automatisch tot 19°C.

Gratis zonnewarmte

Loxone verbindt uw zonwering met de verwarming. Zo wordt elke ruimte op een budgetvriendelijke manier verwarmd door zonnewarmte. Want waarom zou u deze gratis energie niet gebruiken? Is de gewenste temperatuur bereikt? Dan wordt de zonwering ingeschakeld om oververhitting te voorkomen.

Geen verspilling

Staat de verwarming aan en bent u vergeten de ramen te sluiten? Dan smijt u (letterlijk) geld door de ramen naar buiten. Daar hebben we iets op gevonden. Uw Smart Home weet wanneer er ramen of deuren geopend zijn. De Miniserver kan automatisch reageren en de temperatuur in die ruimtes laten dalen (of u simpelweg op de hoogte brengen via een melding). Zo wordt er geen energie verspild.

Conclusie

Een slim verwarmingssysteem is zeker de moeite waard. Maar kijk verder dan de klassieke slimme thermostaten. Het blijven stand-alone oplossingen die zich slechts op één ding richten. Dankzij de integratie van verschillende sensoren en technieken is de Loxone Miniserver (of Miniserver Go) veel beter uitgerust om uw woning op een intelligente manier verwarmen.

Alle highlights van onze verwarmingsoplossing op een rijtje:

  • eenvoudige besparing op uw energiefactuur
  • minder CO2-uitstoot
  • meer comfort omdat u niet steeds aan de verwarming hoeft te denken
  • optimaal gebruik van gratis zonnewarmte
  • sneller thuis van het werk? Bedien de verwarming van op afstand
  • automatische melding/reactie wanneer ramen in verwarmde ruimtes openstaan

 

Slimme verwarming met Loxone

Ik wil meer over LOXONE weten