Mijn verwarming doet niet wat ik wil: een ervaringsbericht

Bertien Van Peer
september 20, 2018 in Know How
Wisselvallig en onvoorspelbaar – twee adjectieven die het weer bij ons in Europa goed beschrijven. Dit vraagt het uiterste van heel wat verwarmingssystemen en drijft bewoners vaak tot wanhoop. Om nog maar te zwijgen van de resulterende energiekosten. Loxonaut Andre herinnert het zich nog toen hij eindelijk kon intrekken in zijn nieuwe woning en zijn verwarming zijn geduld op de proef stelde.

De “slimste warmtepomp op de markt”

Andre verhuisde eind 2015 naar zijn nieuw gebouwde gezinswoning. De beste Smart Home Technologie mocht natuurlijk niet ontbreken – van a tot z werd alles geautomatiseerd. Wel, bijna alles. Andre wou de ‘slimste warmtepomp op de markt’ een kans geven om zich te bewijzen – volledig zonder een Smart Home verbinding. De verwarming wordt op 19,8°C als comforttemperatuur ingesteld en moet zo enkel de woning met deze doorsneewaarde reguleren. Maar dat doet ze niet. Neem nu de volgende situatie: het was begin november, de zon scheen, het was buiten 15°C, in 3 van de 7 ruimtes was het 24,6°C – ver boven de comforttemperatuur en maximale comforttemperatuur. Om verdere oververhitting door de zonnewarmte te voorkomen, zocht Andre zijn heil in gesloten jaloezieën. In de badkamer vond precies het tegenovergestelde fenomeen plaats – het voelde er ver van comfortabel warm aan. De slachtoffers hiervan waren voornamelijk de kinderen van wie de kamers dag in dag uit zo oververhit waren dat slapen pas mogelijk was na goed verluchten. De rest van de woning dacht er op dat moment niet aan – met een enorm verlies aan energie als gevolg.

Op zoek naar de “juiste mix”

Als man des huizes wou Andre het vinden van de juiste mix van zijn verdeler niet loslaten. Met de traagheid van vloerverwarming lagen de aanpassing en het resultaat uren uit elkaar. In gewone taal betekende dit dat je een klep iets moest openen of sluiten en een halve dag moest wachten om te zien wat er gebeurde.

Tijd voor verandering

Andre gaf zich al snel over en contacteerde meteen zijn Loxone Partner. Deze was bereid om de resterende Smart Home configuratie en installatie op zich te nemen. De duidelijke aanbeveling van de professionals: integreer de warmtepomp in het Smart Home Systeem en vervang de stelventielen door die van Loxone. Zo gezegd, zo gedaan. De woning mocht het heft in handen nemen. Een goede beslissing, zo bleek. De verbazing was groot toen plotseling elke ruimte over de ideale temperatuur beschikte. Geen ijzige of tropische verrassingen meer. Aangezien de woning plots wist hoe lang elke ruimte nodig heeft om op te warmen, behoren ook wachttijden voor de gewenste temperatuur tot het verleden. Naast verwarmen ontfermt Andres Home zich ook over de koeling en zorgt ze automatisch voor de optimale luchtkwaliteit. De ramen blijven gesloten zodat kostbare warmte- en koelenergie niet verloren gaat… Het grootste genot van André is echter de intelligente interactie van alles. Omdat de individuele klimaatregeling met zonwering, ventilatie en Co “spreekt”, spaarde hij ook waardevolle energiekosten – zo gaat dus bijvoorbeeld de externe zonwering automatisch naar beneden om de ruimte bij hitte gratis te koelen. Vandaag moet Andre het toegeven – hij had zijn slimme huis vanaf het begin verantwoordelijk moeten maken voor verwarming. Maar je leert het nooit zeker…

Klimaatregeling in het Real Smart Home

Komt het verhaal van Andre jou bekend voor? Dat schreeuwt voor verandering! Ontdek alle voordelen van een intelligente klimaatregeling in het Loxone Smart Home – online of live in een van onze gratis infosessies!

Version 10: De nieuwe dimensie in de intelligente klimaatregeling

Met versie 10 betreed je een nieuwe dimensie in de intelligente klimaatregeling. Nog meer comfort – nog minder handelingen. Informeer je nu al over de officiële release eind september 2018.

Ik wil meer over LOXONE weten