Nieuw: Loxone Config en App 11.1

Steffi De Graaf
september 3, 2020 in Technology
Een Loxone installatie wordt dankzij kosteloze updates alsmaar krachtiger en groeit mee met de toenemende eisen voor moderne gebouwautomatisering. Voor jou als Loxone Partner betekent dit continue verbeteringen op het gebied van functionaliteit, installatie en ingebruikname. Wij zijn zeer trots jullie vandaag de nieuwe Loxone Config en App 11.1 te mogen voorstellen.

Update:
Loxone Config 11.1.9.14

Met de huidige versie 11.1.9.14 van de Loxone Config zijn kleinere bugs verholpen. Een update van uw klantprojecten is alleen nodig als het gaat om uw klantinstallaties. Alle informatie over de gerepareerde bugs is te vinden in de Known Issues en in de Changelog.

Icon 01

Nieuwe functiebouwsteen: Audio Player en Audio Player vaste groep

Met de nieuwe Audioserver wordt de volledige configuratie van het audiosysteem nu rechtstreeks in Loxone Config uitgevoerd.

De nieuwe componenten “Audio Player” en “Audio Player vaste groep” zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik met de nieuwe Audioserver. Door een eenvoudige Drag-and-Drop kan je een willekeurig aantal versterkeruitgangen op een absoluut flexibele manier aan een Audio Player toewijzen.

De Audioserver heeft 4 geïntegreerde versterkeruitgangen en kan worden uitgebreid met extra Audioservers of Stereo Extensions. Voor de realisatie in Loxone Config groepeer je twee of meer Audio Players met de nieuwe functiebouwsteen “Audio Player vaste groep”. Dit zorgt ervoor dat hetzelfde audiosignaal altijd wordt afgespeeld in de relevante audiospelerzones. Een onbedoelde vrijgave van de groepering per app is onmogelijk. Je kan nog steeds elke Player individueel activeren en het volume individueel aanpassen. Deze functie is vooral belangrijk in open ruimtes of buitenruimtes waar verschillende muziek of asynchrone audiosignalen het muziekplezier verstoren.

Met de nieuwe componenten die speciaal voor de Audioserver zijn ontwikkeld, kan je de muziek- en audiofuncties in het gebouw met volledige flexibiliteit plannen, eenvoudig implementeren en aanpassen.

Icon 02

Nieuwe functiebouwsteen: Aanwezigheid

De nieuwe functiebouwsteen “Aanwezigheid” combineert apparaten en logica die de aanwezigheid in de ruimte detecteren. Naast Air & Tree apparaten kunnen ook extra sensoren worden geselecteerd die via objectingang zijn geïntegreerd. Zo kan een aanwezigheidsmelder, een touch, het tv-toestel of nog veel meer aangeven dat er iemand in de ruimte aanwezig is.

Veel functiebouwstenen zoals “Lichtsturing” hebben de “MV”-ingang voor aanwezigheidsafhankelijke activering. Bovendien heeft elk van deze functiebouwstenen de parameter “TH”, die de respectievelijke nalooptijd regelt. Afwijkende nalooptijden kunnen er bijvoorbeeld toe leiden dat de verlichting in dezelfde ruimte eerder wordt gedeactiveerd dan de muziek.

De nieuwe functiebouwsteen “Aanwezigheid” bepaalt de aanwezigheid per ruimte eenmalig, verzameld over alle apparaten en logica, en maakt het mogelijk om de nalooptijd “TH” centraal te definiëren.

Voor functies als alarminstallatie, ventilatie, verwarming, enz. kan de bouwsteen ook worden gebruikt voor centrale aanwezigheidsdetectie in het gebouw. Plaats hiervoor een centrale aanwezigheidsbouwsteen en koppel deze per ruimte aan de betreffende aanwezigheidsbouwsteen. In de visualisatie kan je op elk moment zien wanneer en door welk apparaat de aanwezigheid werd geregistreerd.

Loxone Config Präsenz Baustein
Icon 08

Aanleren & vervangen van Tree apparaten via de app

Het aanleren en vervangen van Air apparaten via de app is een van de meest populaire functies van Loxone Config 11, vooral op de bouwplaats. De functie bespaart immers tijd en je vermijdt fouten. In plaats van gebonden te zijn aan de PC, kan je vrij door het klantproject bewegen en onderweg de apparaten aanleren.

Met versie 11.1 kan je zowel Air als Tree apparaten aanleren via de app. We hebben de aanleerinterface nog duidelijker gemaakt om het snel en efficiënte aanleren of vervangen van Air of Tree apparaten via de app mogelijk te maken.

Loxone App Favoriten
Loxone App Favoriten
Icon 04

BACnet IP

Met versie 11.1 ondersteunt de Miniserver nu ook BACnet IP. Het dient als BACnet-server. De communicatie is gebaseerd op het client-server principe. De Miniserver levert gegevens, de client fungeert als een “gebruiker” die toegang heeft tot de gegevens. 

Onze slogan “Create Automation” staat voor het feit dat Loxone in elk project automatiseringstaken kan oplossen. Met de steun van BACnet IP zetten we opnieuw een stap in deze richting.

Icon 05

Versleuteling van gegevens via Tree Intercommunicatie

Met de Tree Intercommunicatie kunnen verschillende Miniservers verbinding maken en gegevens uitwisselen via de Tree Interface. Deze gegevensuitwisseling wordt indien nodig versleuteld met de update naar versie 11.1.

Een voorbeeld: Een woongebouw met drie appartementen heeft één Miniserver per flat en één Miniserver voor het hele gebouw. De elektriciteitsmeter is aangesloten op de Miniserver van het gebouw, maar stuurt de gegevens ook naar de Miniserver in het betreffende appartement. Zo heeft de huurder ook een overzicht van zijn verbruik. Met Tree Intercommunicatie worden de gegevens nu versleuteld verzonden. 

Loxone Tree Intercommunication
Icon 06

Known Issues en Changelog rechtstreeks in Loxone Config

De Loxone Config heeft nu vele miljoenen regels code. Onze software wordt voortdurend en naarstig getest door onze medewerkers en testers. Maar zelfs in de meest zorgvuldige ontwikkelings- en testomgeving is er ruimte voor verbetering.

Als iets niet werkt zoals gepland in een configuratie, is het tijd voor het oplossen van problemen. Om onze Loxone Partners tijd te besparen en hen de best mogelijke oplossingen te bieden, kan je de Known Issues en de Changelog direct in de Loxone Config met V11.1 bekijken. Als er een bekend probleem is met een bouwsteen of apparaat (Tree, Air of Link) dat je gebruikt, word je geïnformeerd door een vlaggetje.

Changelog in Loxone Config
Icon ...

… en nog veel meer

Naast deze highlights zijn er nog talrijke andere vernieuwingen en verbeteringen zoals bijvoorbeeld:

  • Veiligheidsupdate voor de Loxone DNS Service
  • Snellere datacommunicatie met het Weerstation
  • Vereenvoudigde Debugsettings
  • Minder gebruik van Tree Intercommunicatie door vermindering van hoeveelheid gegevens
Alle vernieuwingen van versie 11 vind je in onze Changelog.

Nu downloaden:
Loxone Config en Loxone App 11.1

Ontdek Loxone Config & App 11.1 en profiteer van vele nieuwe functies.

– Loxone Partner worden –

Nu Loxone Partner werden


Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider op het gebied van Home & Building automation.

Ik wil meer over LOXONE weten