Server monitoring voor bedrijven of vakantiewoningen

In het kort: nuttige server monitoring in bedrijven of vakantiewoningen

Deze use case is belangrijk voor bedrijven die regelmatig aan server monitoring moeten doen, maar ook voor vakantiewoningen waar de server controle nuttig kan zijn. 

Bedrijven bewaren cruciale gegevens op servers die ze altijd moeten benaderen. Mocht een van de servers een probleem hebben en het bedrijf dit niet opmerkt op pas na verloop van tijd, dan kan het problemen en kosten voor het bedrijf veroorzaken. Het kennen van de server status is hierbij een belangrijk gegeven.

Een ander voorbeeld is de controle van de koelruimte in een hotel of restaurant. Daar bevindt zich een grote voedselopslag die veel geld waard is. Als er een probleem is met de koelkast, moet de eigenaar van het hotel of restaurant zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht om te kunnen reageren en de voedselopslag te redden. Om er zeker van te zijn dat de server, het netwerk waarin de server zich bevindt, goed werkt, dient een server monitoring geïntegreerd te worden.

Huiseigenaren die een tweede huis hebben, zoals een appartement of een woning op een andere locatie, willen controleren of alles daar in orde is zonder er een keer per week naartoe te rijden. Als er op de tweede locatie bv. een blikseminslag zou zijn die de server beschadigt, dan moet de huiseigenaar daar zeker van op de hoogte worden gesteld.

Daarom is het belangrijk om een server controle uit te voeren en op de hoogte te zijn zodra er een probleem is. De verantwoordelijke persoon wordt op de hoogte gebracht en kan reageren en het alarm en de melding deactiveren zodra alles in orde is.

Oplossing & Configuratie: ken de server status dankzij server monitoring

Deze use case is gebaseerd op vier servers waar een server monitoring van belang is. Zodra een van de servers offline is voor een vooraf gedefinieerde tijd zoals 30 seconden, moet deze informatie in het logfile serverstatus.log worden geschreven. Daarnaast wordt er een waarschuwingsproces gestart dat meerdere oproepen veroorzaakt (max. 10 run-throughs): IT-verantwoordelijke, IT-substitutie, IT-begeleider, CEO.

De meldingen via de oproepen kunnen worden gedeactiveerd door op het nummer 1 te drukken. Daarna wordt de oproep beëindigd. Het is nu aan de technicus om de server status te controleren en een handmatig onderhoud te starten. 

De Miniserver pingt regelmatig de vier servers om te controleren of ze online zijn. Als een van de servers niet binnen 10 seconden gepingd kan worden, zal de Miniserver elke 30 seconden 5 pings doen. Als de Miniserver nog steeds geen ping terugkrijgt van de server, zal de server monitoring de alarmeringsketen activeren. Dit wordt gerealiseerd met de Ping bouwsteen voor elke server. Bij elke Ping bouwsteen vult u het pingadres van de server in. Elke 10 seconden zorgt de Ping bouwsteen ervoor dat de server wordt vastgepind. Via een status bouwsteen kunt u aangeven welke statusmelding moet worden getoond zodra de server status op offline staat. Met behulp van de bouwsteen ‘alarmeringsketen’ kunnen de oproepen naar de specifieke personen worden gedefinieerd.

Hardware:

Configuratie:


Server monitoring

Download de voorbeeld configuratie:

Waarom u en uw klant server monitoring moeten overwegen?

De uitval van een server kan uw klant veel geld en problemen kosten. Om uitval van een server te voorkomen en een betrouwbaar bewakings- en alarmsysteem op te zetten, kan de server monitoring worden geïmplementeerd en wordt uw klant in een noodgeval gewaarschuwd. Op deze manier kan uw klant ervoor zorgen dat hij of zijn medewerkers in geval van een storing direct kunnen reageren. Dit alles kan worden gerealiseerd met Loxone. 

Het realiseren van deze use case met Loxone betekent dat uw klant geen extra hardware nodig heeft in het geval hij Loxone al in het gebouw gebruikt. Door gebruik te maken van Loxone kunt u deze altijd aanpassen. Zo kunt u zonder extra kosten extra servers toevoegen die een server monitoring nodig hebben, telefoonnummers toevoegen of wijzigen die moeten worden verwittigd enzovoort. Er zullen dus geen extra kosten zijn door het verhogen van het aantal bewaakte servers onder de server monitoring.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks