Lichtsturing V2

Toepassing

Deze component maakt de afstemming van verscheidene afzonderlijke belichtingen mogelijk in combinatie met lichtafstemmingen (schakelen, dimmen, RGB).

 

 

lichtsturing

 

Of een uitvoer gedimd, licht aan / uit of RGB-gestuurd moet worden, wordt gedefinieerd in het bewerkingsvenster van de lichtregeling (dubbelklik op het blok).

 

Nieuwe functies:

• Dynamische fadingtijd voor ondersteunde actuators
• Stemming mengen
• Sequencingbedrijf (kleurenwisselaar)
• Vrij aantal stemmingen
• Stemmingen bij het doorschakelen met +/- uitsluiten
• Stemming “Alles aan” configureerbaar
• Master-lichtsterkte
• Master-kleur
• Ondersteuning van de verlichtingsgroepen
• Ondersteuning van de bedrijfsmodi
• Favorieten gelden globaal, niet per component
• Wekkerafstemming met wekkerfadingtijd
• Acht T5 ingangen met instelbare instapstemming
• Er kunnen maximaal 18 individuele uitgangen worden gebruikt

 

Een bestaande lichtregeling kan eenvoudig worden omgevormd naar een lichtsturing V2 met de knop “bouwsteen converteren”. Instellingen en aangesloten knoppen, bewegingsdetectoren en uitgangen worden overgenomen.

bouwsteen converteren

 

Lichtkringen

Dubbelklikken op de bouwsteen brengt u naar de instellingsopties van de lichtkringen.

Instellingen Actor Typen:

• Schakelaar
• Dimmer 0-100%
• Dimmer 0-10 V
• Dimmer 1-10 V
• RGB
• Lumitech
Smart actor

 

Onze tip: Geef onmiddellijk een geschikte beschrijving aan uw actor, deze beschrijving wordt automatisch overgenomen door de lichtregeling V2 voor de visualisatie.

Als alternatief kunnen de naam en het type worden aangepast op het tabblad “Lichtkringen”.

Lichtkringen

Stemmingen

 

sfeer definiëren

 

Om verschillende lichtstemmingen te definiëren, dubbelklik op de component. Als alternatief kunt u ook, door in het eigenschappenvenster op het veld “Klik hier” te klikken, ook lichtstemmingen invoegen.

U kunt een willekeurig aantal lichtscènes creëren dat kan worden bediend via de “Als” -ingang.

U kunt de eerste 8 stemmingen rechtstreeks verbinden met een Loxone Touch T5-ingang. Hier definieert u de aanvangsstemming en volgorde. Door een enkele klik op de Loxone Touch springt u direct naar de stemming die door u is toegewezen. Verdere klikken zorgen ervoor dat u de volgende stemmingen oproept. Het keuzevakje onder “+” definieert welke stemmingen deel uitmaken van de verandering van stemming. Na 30 seconden zonder verandering van stemming wordt het startpunt gereset, wat betekent dat wanneer u opnieuw klikt, de gedefinieerde aanvangstemming weer actief wordt.

De stemming “Veel licht” wordt automatisch gecreëerd en krijgt de ID “O” toegewezen. Met deze stemming worden alle uitgangen automatisch ingesteld op ‘Aan’ of ‘80%’. Deze stemming kan individueel worden gewijzigd. Als aan deze stemming geen waarde is toegewezen, wordt deze automatisch ingesteld op de alarmhelderheid (parameter Ba).

 • Stemming
  • Gebruikte naam
 • Ingang
  • Ingang waarmee de stemming kan worden geactiveerd. (O/R/T51-8)
 • ID
  • Stemming nummer voor gebruik met AI’s Alle nummers > 8 hebben geen ingang en kunnen alleen via app/ais/MS worden gebruikt.
 •  +
  • Bij het doorschakelen met T5 / + / – gebruikt
  • Als een stemming niet wordt gekozen dan wordt deze bij het doorschakelen overgeslagen maar kan toch nog via ais/logica, app, … worden gebruikt.

Button +: er wordt een nieuwe stemmingen aan de favorieten resp. de verdere lijst toegevoegd
Button wissen: Gemarkeerde stemmingen wissen Gemarkeerde stemming wissen
Button op/af: Positie van de stemmingen veranderen; dit is gebaseerd op de volgorde in de app
Button alles uit/aan: Alle zichtbare uitgangen van de stemmingen worden met maximum (aan) resp. 0(uit) ingesteld.

Het is mogelijk om de “Alles aan”-stemming (default: alle kanalen op maximum) aan te passen om bijv. “onbelangrijke” lampen zoals een leeslamp hier niet te activeren. Alles uit is niet configureerbaar

 

Mengen van stemmingen

 

Met een druk van een seconde mengt u de sfeer die toegewezen is op de betreffende T5-ingang met de huidige actieve stemming. Druk opnieuw om de menging stop te zetten en naar de volgende stemming te springen.
Elke extra klik verandert naar de volgende stemming.

Is bij de betreffende stemming een vinkje in het vakje “Mix” gezet:  Mix de stemming die bij de betreffende T5-invoer toegewezen is met één klik en met een volgende klik kunt u de combinatie van twee stemmingen opnieuw stopzetten. Het verdergaan in de lichtstemmingen in bij een aangevinkte ‘Mix’ mogelijk door één seconde te drukken.

Als een uitgang van twee lichtstemmingen wordt gebruikt, heeft de hoogste helderheid van de uitgang voorrang.

 

Mengen van stemmingen in de App

 

Ook in de app kunnen twee lichtstemmingen worden gemengd door op de + te klikken.

 

Stemmingen bewerken

 

De eenvoudigste manier om indrukwekkende lichtstemmingen te maken, is door de visualisatie te gebruiken, ze te hernoemen en op volgorde te wijzigen.

 

Automatisatie

 

Onder het tabblad “Automatisatie”, dat u kunt bereiken door te dubbelklikken op de lichtsturingsbouwsteen, heeft u de mogelijkheid om verschillende automatische modi te definiëren.

Bepaal welke stemming bij beweging wordt gebruikt wanneer een bepaalde modus actief is.

Er is altijd maar één actieve stemming bij beweging die in prioriteit kan gewisseld worden. Zo zorgen we ervoor dat er slechts één stemming wordt geactiveerd. De prioriteit wordt ingesteld met behulp van de twee pijltoetsen.

Bij actie kunt u kiezen tussen het volgende gedrag:

Onze tip: gebruik de nieuwe automatisatie functie om met een paar klikken een “goede nachtfunctie” te creëren, zodat u altijd een zacht gedimd licht kunt verwachten bij nachtelijke excursies. Let op! Zorg dat beweging in het bed niet wordt gedetecteerd door de bewegingsmelder. Dit kan u doen bv de bewegingsmelder dicht bij e vloer te monteren.

Opgelet: als een waarde die niet gelijk is aan 0 wordt toegepast op de parameter MS (Stemming voor bewegingsdetector), heeft dit voorrang boven alle automatische afstemmingen.

Vermengen

Op het moment dat een stemming handmatig of door logica geselecteerd is, wordt zodra de bedrijfsmodus actief is de stemming bij actieve beweging gemengd. Wanneer de bedrijfsmodus wordt beëindigd en de volgende geprioriteerde actieve modus actief wordt, zijn er twee verschillende gedragingen:

Als de volgende bedieningsmodus ook is geconfigureerd met “vermengen”, wordt de stemming van de bewegingsdetector gewijzigd in deze stemming. (Scenario 2) Als de volgende bedieningsmodus is geconfigureerd met een andere actie, wordt de sfeer niet veranderd, maar blijft de gemengde sfeer actief tot TH vervalt. (Scenario 3)

De volgende scenario’s illustreren het gedrag van bepaalde mogelijkheden.

Scenario 1

Scenario 2

Scenario 3

Wissel naar

Bij actieve beweging schakelt deze zodra de bedrijfssmodus actief is altijd over naar de ingestelde stemming .

De volgende scenario’s illustreren het gedrag van bepaalde mogelijkheden.

Scenario 1

Scenario 2


Wisselen bij “alles uit”

Als er op het moment geen stemming is geselecteerd (alles uit) en bij actieve beweging de bedrijfsmodus geactiveerd wordt, wordt er gewisseld naar de ingestelde stemming.

De volgende scenario’s illustreren het gedrag van bepaalde mogelijkheden.

Scenario 1

Sceario 2

 

Kleuren

 

Definieer eenvoudig uw favoriete kleur in uw Loxone app versie 9 en sla de juiste lichtstemming op. Door op de ster te klikken, slaat u de door u gekozen kleur op als favoriet. De favorieten zijn bouwsteen overschreidend. U kunt dus in meerdere kamers exact dezelfde kleur kiezen.
Met nog een klik op uw nieuwe favoriet wordt deze uit de favorieten lijst verwijderd.

 

Warm wit

 

Met slechts één klik in de Loxone app versie 9 verandert u, net zoals hierboven beschreven, het warm wit aandeel van uw verlichting. Hier kunt u kiezen tussen warm en koud licht.

 

Kleur Sequentie

In het tabblad “Kleur sequentie” kunt u tot 6 kleuren definiëren die automatisch kunnen worden gewijzigd binnen een instelbaar interval van 1 seconde tot 30 minuten. Uw sequentie kan ook als favoriet worden opgeslagen en in andere blokken worden gebruikt.

Dubbelklikfunctie

Als bij één van de ingangen I1-I4 of T5/1-T5/8 een dubbelklik wordt herkend, worden alle uitgangen van de lichtregeling gereset. Verder wordt op uitgang RQ een puls gegeven.
Deze puls op uitgang RQ kan ook optimaal worden gebruikt voor centrale functies.
Toepassingsvoorbeeld: Bij het verlaten van een ruimte worden door een dubbelklik alle lichten, alle geschakelde contactdozen en het geluidssysteem uitgeschakeld.

Driemaalklikkenfunctie

Als bij één van de ingangen I1-I4 of T5/1-T5/8 een drievoudige klik wordt herkend, dan worden alle uitgangen van de lichtregeling gereset. Verder wordt op uitgang RaQ een puls gegeven.

Deze puls op uitgang RaQ kan optimaal worden gebruikt voor centrale functies.

Toepassingsvoorbeeld: Bij het verlaten van het huis kunt u door driedubbel te klikken alle lichten in het huis uitschakelen. Een bijbehorend programmeervoorbeeld vindt u hier.

Ingangen

NaamBeschrijvingBeschrijvingWaardebereikEenheid
I1-I4Trigger ingangenheeft direct betrekking op de uitgang (bijv. I1 op AQ1)0/1
+Volgende lichtsfeerKeuze ingang volgende lichtsfeer0/1
Vorige lichtsfeerKeuze ingang vorige lichtsfeer0/1
AlsKeuze ingang lichtafstemming (0-99)0-9
RResetzet alle uitgangen op 00/1
T5/1-T5/8Lichtsfeer-ingangdoor een puls wordt de respectievelijke sfeer gestart0/1
DisMvBlokkering bewegingsmelderBewegingsmeldersfeer wordt bij beweging niet gestart0/1
MvBewegingsmelderstart de bewegingsmeldersfeer0/1
OAlles aan (alle uitgangen op maximum)Sfeer 9 (alles aan) wordt gestart0/1
AAlarmBij 1 knipperen alle uitgangen (aan-uit-duur instelbaar met parameter Ta)0/1
BuWekkeringangToegewezen wekkerafstemming met fadingtijd Tb activeren0/1
AIbLichtsterkteHuidige waarde van de actuele lichtsterkteLux
DisDisableKinderbeveiliging – vergrendelt alle ingangen, maar niet de visualisering0/1

 

Parameters

 

NaamBeschrijvingBeschrijvingWaardebereikEenheid
RRemanentie-ingangstelt de component remanent in0/1
MMax. TijdafstandMax. Max. tijdafstand tussen twee pulsen, zodat een dubbelklik wordt herkends
SIStapgrootte dimmergeeft aan hoe groot de procentstappen zijn0-100%
STStaptijd dimmergeeft aan met welke tijd de stapgrootte wordt overwonnens
MinMinimumwaarde van de dimmeronderste grenswaarde0 – 50%
MaxMaximumwaarde van de dimmerbovenste grenswaarde50 – 100 %
WModus omhoog/omlaag dimmer (1=omhoog/omlaag)0/1
LModus laatste waarde niet instellen0/1
THInschakelduur bewegingsmelders
TiTijdelijke afsluiting voor de bewegingsmelderDeactiveert de bewegingsmelder na het uitschakelen gedurende de ingestelde seconden

Als deze waarde 0 is, geldt de status van DisMv

s
MSBewegingsmeldersfeerSelectie welke sfeer met de bewegingsmelder wordt verbonden
MTBewegingsmelder time-outSfeer wordt na “MT”-seconden zonder beweging uitgeschakelds
RaRGB-modusBij 1 worden met een korte druk op de knop de basiskleuren doorlopen, door lang op de knop te drukken wordt gedimd.0/1
TaKnipperperiode alarmbij ingang A = 1 knipperen alle uitgangen De tijd Ta = AAN duur + UIT duurs
TbFading-wekkerafstemmingFadingtijd bij activeren van de wekkerafstemmingmin
TMaximale lichtsterkteAls de actuele lichtsterkte deze waarde overschrijdt, wordt de bewegingsmeldersfeer bij beweging niet geactiveerdLux
TmTijd afstemming bijmengenDe duur van het indrukken van de knop voor het mengen van een aanvullende afstemmings
TfFadingtijdafstemmingenBij het wisselen van afstemmingens
BaMaximumhelderheid alarmBij actief alarm, schakelt de uitgang tussen 0 en (Maximaalwaarde alarm)0-100%

 

Uitgangen

 

NaamBeschrijvingBeschrijvingWaardebereikEenheid
AQ1-AQ18Uitgang voor lichtsturing
AQsActieve lichtsfeer (-1-9)-1 = niet gedefinieerd, 0 = alles uit, 9 = alles aan-1 – 9
RQResetuitgangGeeft een puls bij reset of 2-voudige puls0/1
RAQReset door driedubbel te klikkenGeeft een puls bij 3-voudige puls0/1