Een groenere tuin dankzij slimme beregening

Kevin Vertommen
september 7, 2016 in Technology

Ik geef het toe: ik heb geen groene vingers. Jaar na jaar gaan mijn vers gepotte planten en bloemen dood. Daarom ben ik zo geïntrigeerd door het project van deze Loxone-gebruiker. Hij maakt van de Miniserver een slim beregeningssysteem om zijn planten in topvorm te houden.

Automatische vs intelligente beregening

Er is een verschil tussen automatische en intelligente irrigatiesystemen. Automatische beregening heeft namelijk twee belangrijke nadelen:

  • Eenvoudige beregeningssystemen werken op basis van tijd. Ze volgen een vast schema. Omdat ze soms onnodig geactiveerd worden, verspillen ze heel wat water.
  • Meer complexe systemen kunnen de vochtigheid van de bodem meten. Helaas zijn deze erg duur. Bovendien wordt er nog steeds onnodig beregend, wanneer het bijvoorbeeld 30 minuten later begint te regenen.

In een Smart Home neemt de Miniserver de tuinirrigatie voor zijn rekening – zonder extra kosten. Hij is betrouwbaar, zuinig en intelligent!

Alles groen? Grasgroen!

image01

Elke ochtend om 5:00 controleert de Miniserver de bodemvochtigheid van de potplanten in de tuin. Hiervoor werd een vochtigheidssensor gebruikt. Daarna checkt de Miniserver het weerbericht.

Ligt de bodemvochtigheid onder de minimumwaarde en wordt er de volgende uren geen regen voorspeld, dan gaat de irrigatieklep automatisch open. De planten worden gedurende 15 minuten besproeid.

Ligt deze waarde boven het minimum of is er regen in aankomst, dan blijft de klep gesloten.

image00

De bewatering van bloemen en planten gebeurt in een Loxone Smart Home – zoals zoveel zaken – op automatische piloot. U kan uzelf dus met andere zaken bezighouden. Wilt u toch weten hoe het met de planten gesteld is, dan hoeft u zelfs niet thuis te zijn.

Vanuit de sofa of op vakantie: bekijk op eender welk moment de status van uw tuin via de gratis Loxone app.

Hier kan u de bodemvochtigheid controleren of de beregening manueel starten.

Gebruikte componenten:

  • Miniserver (reeds aanwezig)
  • Weather Service (reeds actief)
  • VH400 Vegetronix vochtigheidssensor
  • Gardena bewateringsventiel 24 V (AC)
  • Gardena Ventilbox V1

Tijd: 4u
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ik wil meer over LOXONE weten