Controleer en beheer het opladen van jouw elektrische wagen met Loxone

Bertien Van Peer
februari 8, 2021 in Know How
Dankzij Loxone kan je het dynamisch opladen van de elektrische wagen in jouw woning of gebouw intelligent aansturen, beheren en visualiseren en tegelijkertijd het energieverbruik optimaliseren. Bovendien is het Loxone systeem compatibel met veel oplaadpunten voor elektrische voertuigen op de markt.

Wat is dynamisch laden?

Het dynamisch opladen maakt het automatiseren van de lading mogelijk zonder ooit het vermogen van de installatie te overschrijden. Hierdoor kan je grote besparingen realiseren op het energieverbruik van jouw woning en de noodzakelijke stroomverhoging, die vaak nodig is voor het effectief opladen van een voertuig, tot een minimum beperken of vermijden.

Op die manier zal jouw elektrisch voertuig worden opgeladen, ook al heb je andere apparaten in huis die stroom verbruiken, zoals een wasmachine of een oven. De Loxone oplossing houdt rekening met het beschikbare vermogen dat afhangt van elk type of model lader en je kan bovendien een maximum configureren afhankelijk van het model van het laadpunt.

Maar dat is nog niet alles, want de dynamische regeling van het laadvermogen helpt je om te besparen op elektriciteitskosten in huis en hierdoor hoeft het vermogen om elektrische voertuigen op de laden niet te verhogen.

Energiecontrole, beheer en optimalisatie

Je kan energie intelligent beheren om zo efficiënt mogelijk te zijn en zo minder te verspillen. Zo kan je het opladen van het voertuig plannen in de uren dat er een goedkoper uurtarief geldig is. Of, als je de wagen op een bepaald tijdstip nodig hebt, kan je het zo inplannen dat het opladen een paar uur eerder begint.

Laden met 100% groene stroom

Liggen er zonnepanelen op je dak? Laad je elektrische auto met deze zelfgeproduceerde stroom. Op momenten dat de PV-installatie een overschot produceert, gaat er extra stroom naar de laadpaal. Zo kan je jouw elektrische auto gratis en milieuvriendelijk opladen. Ook in combinatie met een thuisbatterij is deze oplossing mogelijk.

De programmering voor dit slim energiemanagement is zeer eenvoudig. Dit gebeurt namelijk via de Loxone Config met de functiebouwsteen “Wallbox”.

Visualisatie van het laadproces

De Loxone Miniserver, die met de lader communiceert via het netwerk of via Modbus TCP/IP of Modbus RTU, zendt voortdurend informatie over de laadactiviteit. Als je wil controleren hoeveel energie het oplaadstation verbruikt, open je gewoon de Loxone App (gratis) en de informatie wordt automatisch bijgewerkt.

Je kan niet alleen zien hoeveel energie de lader verbruikt, je kan hem ook zo beheren dat je bij het bereiken van een bepaalde limiet een waarschuwing krijgt op jouw gsm.

In de App kan je bovendien zien hoeveel energie wordt verbruikt van het net en hoeveel energie wordt verbruikt van de energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen

Welke laders zijn compatibel met Loxone?

Alle laders voor elektrische voertuigen met Modbus TCP/IP of Modbus RTU communicatie kunnen worden geïntegreerd.

Bovendien kan je, met de nieuwe Intesis gateway (HMS Networks) die OCPP (Open Charge Point Protocol) laders voor elektrische voertuigen verbindt met Modbus systemen, ook elke lader die het OCPP protocol gebruikt integreren met Loxone.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten