“We willen de wereld veranderen” – een interview met de Loxone oprichters

Bertien Van Peer
februari 11, 2020 in Backstage
Het begon allemaal binnen onze eigen vier muren, met de wens om het leven comfortabeler te maken – en de wereld een beetje beter … Vandaag de dag gebruiken Loxone oprichters Thomas Moser en Martin Öller Loxone om aan vele duizenden mensen het enige onvervangbare terug te geven: tijd voor het leven.

Al iets meer dan tien jaar schrijven jullie geschiedenis met Loxone. Hoe is het zover gekomen?
Tom: Officieel is het allemaal 10 jaar geleden begonnen, toen we samen professioneel wilden beginnen. Onofficieel, werkten we al lang daarvoor in de kelder aan de oplossing die vandaag de dag vele duizenden mensen wereldwijd gelukkig maakt.

Martin:
Precies, ik bouwde toen een huis. Als oude technicus had ik absoluut een bussysteem nodig. Dat was de stand van zaken in die tijd. Maar ik merkte al snel dat het niet echt iets bijdroeg aan de kwaliteit van het leven. Ondanks de meest moderne technologie had ik een woning die nog steeds “dom” was. Hierdoor werd Loxone geboren.

En jullie doel?
Tom: We wilden de wereld veranderen. Klinkt stom, maar geld was nooit het probleem. Economisch succes is slechts een bevestiging dat we het juiste doen. Mensen vergelijken ons vaak met starters – ten onrechte. Vanaf het begin wilden we meer dan alleen maar snel een grote deal maken met een idee. Ons doel is om de kwaliteit van het leven beetje bij beetje te verbeteren – en dit op een duurzame manier.

Jullie lijken zo ontspannen wanneer jullie over zaken praten. Is dit altijd zo geweest?
Martin: We hechten beiden belang aan dezelfde basiswaarden, vooral als het gaat om de omgang met klanten en medewerkers. Maar het begin was moeilijk. Ik herinner me nog te goed het krakkemikkige gebouw waar we ons eerste bedrijfshoofdkwartier hadden. Afgebrokkelde gevels, lekkende ramen en krakende vloeren. Ik ben er vrij zeker van dat veel van onze klanten en partners direct rechtsomkeer hadden gemaakt toen ze het gebouw voor het eerst zagen.

Tom: Zelfs de oprichtingsfase stelde ons op de proef. Eigenlijk was het begin een continue onweersbui met gevaar voor overstromingen. De bank weigerde ons de financiering in het begin. Maar dat hebben we ook snel opgelost. En het is voor mij nog altijd een mijlpaal dat we nog steeds vrij zijn van investeerders en andere medebeslissers. We vinden het leuk om vrij te zijn om te beslissen wat we willen doen. En ik geloof dat juist deze vrijheid deel uitmaakt van ons recept voor succes.

Aan welke momenten denken jullie graag terug?
Tom: Kerstmis 2009, toen het licht voor het eerst in mijn ruwbouw scheen – dankzij het “brein” in ons systeem, de Miniserver.

Martin: En toen het eerste product in juni 2010 op de markt verscheen.

Tom:
Wow, het begin was echt spannend.

Martin:
En altijd vergezeld van een glimlach: familie, vrienden, financierders …

Tom:
 Ja, we zijn vaak bekeken alsof we huis en haard spelen. Het was niet zo dat we iets probeerden te doen naast onze studie waarbij het niet zou uitmaken als het niet zou werken. We bevonden ons al in een andere fase van het leven. Toen we met Loxone begonnen, was het voor ons: to be or not to be.

Portretfoto Loxone oprichter Martin Öller

Martin Öller

Portretfoto Loxone oprichter Thomas Moser

Thomas Moser

Om te “zijn”, zoals we zijn geworden, moet men de moed hebben om beslissingen te nemen, vooral in moeilijke tijden …
Martin: Als we gemiddelde beslissingen hadden genomen, zouden we vandaag de dag gemiddelde producten hebben. De grootste vijand is en blijft middelmatigheid. Er is een gezegde dat mij heeft beïnvloed: dat men dankbaar zou moeten zijn voor wat er is bereikt, maar die tevredenheid is een gevaar. Alleen zolang je onconventionele beslissingen neemt, wordt het echt veelbelovend.

Zijn jullie medewerkers even gepassioneerd als jullie?
Tom: Enthousiasme maakt zeker deel uit van onze filosofie. Ook in onze sollicitatiegesprekken besteden we daar aandacht aan. Anders zou het zijn alsof je als slager een vegetariër achter de toonbank zet.

Er is enige tijd verstreken sinds het bussysteem in jouw woning, Martin. Hoe ziet u de divisie Home & Building Automation
Martin: Het onderwerp is nog steeds te veel bezig met technologie. Naar onze mening gaat het niet om tierelantijntjes maar om comfort. Hebben we echt een camera in de koelkast nodig? Dit is precies waar onze producten verschillen.

Tom:
 Het gaat om het goede gevoel wanneer technologie je elke dag ontelbare handelingen ontneemt. Wij bieden oplossingen die het leven thuis, op kantoor, in hotels en overal anders simpelweg verbeteren – niet meer en niet minder.

Hoe heeft Loxone jullie leven thuis verbeterd? Van welke voordelen genieten jullie het meest?
Martin: Een groot voordeel: je hebt gewoonweg niet meer met veel dingen te maken, want alles wat belangrijk is, werkt automatisch.

Tom:
En het mooie is dat het opvallend onopvallend gebeurt. Geen technische franjes op de voorgrond, geen ontelbare drukknoppen – alleen het essentiële.

Wat wensen jullie voor de toekomst?
Martin: Dat ons idee van een gebouw dat zelf weet wat het moet doen, de hele wereld verovert. Uiteindelijk zal het wereldwijd miljoenen mensen gelukkig maken, omdat het veel van de last van hun schouders zal nemen in het dagelijks leven.

Tom:
 Er wordt ons steeds weer gevraagd waar de reis van Loxone nog heen zou kunnen gaan. Het enige wat ik kan zeggen is: we zijn op een lange reis en als de wereld denkt dat we niet verder kunnen, dan gaan we pas echt aan de slag!

– Special Tip –

De Loxone
Experience Tour


Ga op ontdekkingsreis en beleef het Loxone Smart Home met jouw eigen zintuigen. Boek nu snel een gratis Experience Tour in de demowoning van Loxone Benelux.

Ik wil meer over LOXONE weten