5 Manieren om energie te besparen

Steffi De Graaf
juni 15, 2017 in Know How

Valt u ook soms achterover van uw energiefactuur? Loxone to the rescue! Een Smart Home biedt niet alleen ongeëvenaard comfort en veiligheid, maar het zorgt er ook voor dat uw woning energie-efficiënt is. Wij leggen even uit hoe Loxone hierbij kan helpen.

Het zal u vast niet verbazen wanneer we zeggen dat de afgelopen jaren het meeste energie verbruikt werd aan verwarming en koeling. Enkele jaren geleden is deze trend echter veranderd. Onderzoek toont aan dat meer dan een derde van de energiekosten naar een combinatie van de verlichting, huishoudtoestellen en elektronica gaat.

Op een jaar tijd betaalt u veel aan energiekosten en maar liefst 25% van deze kosten wordt letterlijk gewoon uit de ramen gegooid. Dit komt vooral door inefficiënte verwarming, koeling, slecht sluitende ramen, apparaten en lekken.

Maar u hoeft zich geen zorgen te maken, er bestaat een oplossing om energie te besparen. Die oplossing is een Loxone Smart Home. In deze blog leggen we u uit hoe uw woning een energiespaarder kan worden en hoe u daardoor een goedkopere energiefactuur krijgt.

5 manieren om thuis energie te besparen

Een Loxone Smart Home maakt uw woning energie-efficiënt en dit op verschillende manieren. Het beste aan deze efficiëntie is dat dit allemaal automatisch gebeurt, u hoeft er zelfs niet over na te denken. Hier vindt u de belangrijkste manieren waarop u energiekosten kunt besparen in uw Smart Home:

 

Verwarmen en koelen – bespaar tot 60%

In een conventionele woning heeft u één systeem voor heel uw woning waarbij u geen controle heeft over de temperatuur in verschillende ruimtes. Met andere woorden: u verwarmt of koelt ook ruimtes waar u niet aanwezig bent. Daarbovenop wordt er geen rekening gehouden met onze comforttemperatuur die in elke ruimte verschillend is. Dat is toch allemaal niet slim? Dankzij onze Loxone Smart Home worden deze problemen opgelost. Met onze Smart Home oplossing hebben we een intelligent verwarming- en koelingssysteem gerealiseerd, wat ons tot 60% aan energieverbruik bespaart en aan iedereen overal de juiste comforttemperatuur biedt. Elke ruimte heeft de ideale comforttemperatuur: 20°C in de keuken, 21,5°C in de leefruimte en 18°C in de slaapkamers. Maar dat is lang niet alles! Onze verwarming denkt zoals wij, weet wanneer we thuis zijn en leert zichzelf te optimaliseren. Het biedt warmte in de koude wintermaanden en houdt onze woning koel op hete zomerdagen (dankzij een intelligente sturing van uw zonwering).

Zoals we allemaal al wel weten, hebben verwarmen en koelen één van de grootste impacten op onze energiefactuur. Een slim verwarming- en koelingssysteem helpt u geld te besparen. Het maakt niet uit welk systeem u heeft, u kunt geld besparen en uw comfort verhogen door uw systeem een upgrade te geven naar een slimme versie.

Verlichting – 30% besparingspotentieel

Wanneer we het hebben over verlichting in een woning, dan moeten we starten met de basis: het lichtconcept en het lamptype. De nieuwste en meest energie-efficiënte lamp-types zijn LED-lampen. Net zoals onze LED Spots hebben zij de grootste energie-efficiëntie en gaan ze ongeveer 25.000 uren mee, omgezet betekent dit +/- 25 jaar (op basis van het gemiddelde verbruik van 2,7 uur per dag). Dit soort verlichting op laagspanning laat u tot 30% aan energie besparen in tegenstelling tot het traditionele lichtconcept.

Om energie te besparen is dus het soort lamp belangrijk, maar ook de verlichting uitschakelen wanneer u de ruimte verlaat. Uw Loxone Smart Home zet de lichten aan vanaf u de ruimte betreedt en schakelt ze uit vanaf u de ruimte verlaat. Dit allemaal automatisch.

Een andere manier waarop u verlichtingskosten kunt drukken is door het aanpassen van de helderheid. Deze wordt bepaald door het tijdstip van de dag en de hoeveelheid licht dat al aanwezig is in de ruimte. Hoe donkerder het is, hoe groter de helderheid van uw lichten zal zijn. Als er veel natuurlijk licht in de ruimte valt, dan moet de verlichting natuurlijk niet ingeschakeld worden.

Gedimde lichten zijn niet alleen goed voor uw ogen, ze zijn ook energie-efficiënt. Indien u de Loxone Led spotjes dimt naar 20%, dan is het energieverbruik van die spotjes ook maar beperkt tot 20%. Dit is niet mogelijk met lichten op hoogspanning.

En het beste moet nog komen: u hoeft zelfs niet na te denken over het aanpassen van uw verlichting. Uw Loxone Smart Home doet dit automatisch voor u!

Huishoudtoestellen en elektronica – 30% tot 40% energie besparen

Wanneer u toestellen koopt, dan dient u naast de aankoopprijs ook de verbruikskost in acht te nemen. Deze verbruikskosten kunnen oplopen, u betaalt deze immers gedurende de hele levensloop van het toestel. Wij raden aan het energielabel te controleren wanneer u een vaatwasser, koelkast, televisie of andere toestellen aankoopt.

We raden ook aan om uw toestellen, zoals de televisie of de computer, uit te schakelen vanaf u uw woning verlaat. De stand-by modus van uw televisie zal u helpen om energie te besparen, maar zal nog steeds energie vragen. Waarom schakelt u deze dan niet eenvoudigweg uit om geld te besparen? Dit wordt uiteraard allemaal automatisch uitgevoerd door uw Loxone Smart Home, u hoeft er zelfs niet over na te denken!

Zonwering – 30% energiebesparingspotentieel

Misschien denkt u nu; hoe kan zonwering mij helpen energie te besparen? Een intelligente sturing van de zonwering zorgt daar voor! De zonwering in een Loxone Smart Home werkt samen met de verwarming, verlichting, alarmsysteem en zoveel meer!

Zonwering + klimaat = passief klimaat

Stel u voor dat het een koude winterdag is, maar dat het zonnetje toch schijnt. In een Loxone Smart Home wordt de zonwering op dat moment automatisch geopend om uw woning op te warmen met de gratis zonne-energie. Op die manier gebruikt u de warmte van de zon om passief op te warmen en dat helemaal gratis!

In tegenstelling tot deze koude winterdag, zal uw Loxone Smart Home uw woning koel houden tijdens warme dagen. Op een hete en zonovergoten zomerdag zal uw woning de zonwering automatisch sluiten om de hitte uit uw woning te houden.

Zonwering, in combinatie met het binnenklimaat, helpt u tot 30% aan verwarming- of koelingskosten te besparen.

Zonwering + verlichting = intelligente verlichting

Zoals hierboven al vermeld, helpt uw Loxone Smart Home u met de controle over de helderheid van uw verlichting en dit afhankelijk van het niveau van natuurlijk licht dat binnenvalt in uw woning. Op een stralende dag zullen uw lichten dus uit blijven, ook al wordt er beweging gedetecteerd in de ruimte. Dit komt omdat uw slimme woning weet dat er al voldoende natuurlijk licht is om uw ruimte te verlichten.

Op donkere dagen zal uw Loxone Smart Home uw lichten helder zetten zodat u genoeg ziet tijdens het koken, lezen, relaxen …

Efficiënt energiegebruik – bespaar tot 100%

Uw eigen energie opwekken wordt steeds populairder en maakt het mogelijk om tot 100% aan energiekosten te besparen. Er zijn verscheidene manieren om thuis hernieuwbare energie te gebruiken: zonnepanelen, fotovoltaïsche panelen of kleine windturbines. Zonnepanelen zijn het populairst om energie en warmte op te wekken.

Een Loxone Smart Home helpt u deze geproduceerde energie te managen. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te integreren in uw Smart Home zal uw woning automatisch deze energie gebruiken om uw was te doen, de droogkast op te zetten of de vaatwasser te gebruiken. Dit volledig gratis!

Als u één van de eersten bent met een elektrische wagen, dan hebben wij goed nieuws voor u! U kan uw oplaadsysteem ook integreren in uw Loxone Smart Home. Waarom dus betalen om uw wagen op te laden terwijl u uw gratis zonne-energie kan gebruiken? Met Loxone doet uw woning dit allemaal automatisch!

Alles gemanaged in één App

Om een goed overzicht te hebben over hoeveel energie uw woning opslaat of gebruikt, hoeft u slechts een blik te werpen op uw Loxone App. Dankzij deze App kunt u heel uw woning beheren. De Loxone App biedt u energiestatistieken die u helpen nog meer potentiële energiebesparingen te ontdekken. U kunt ook steeds uw huidige elektriciteitsconsumptie en uw elektriciteitsproductie controleren, op elk moment van de dag, waar u ook bent.

Gratis infosessie over energie besparen

Deze 5 manieren om thuis energie te besparen, zijn maar enkelen van onze favoriete energie toepassingen. Er zijn er veel meer! Afhankelijk van wat u belangrijk vindt, zal uw Loxone Smart Home zich aanpassen aan uw behoeften.

Interesse om uw energiekosten te drukken? Maak dan nu een afspraak voor een gratis infosessie in onze Loxone demowoning. We laten u graag de werking van onze functionaliteiten in realiteit zien zodat u zelf kan zien hoe eenvoudig u energie kan besparen. Dit volledig vrijblijvend. Verspil dus niet teveel tijd en energie om uw project te starten en boek nu uw gratis infosessie!

Ik wil meer over LOXONE weten