Jelenlét érzékelő Tree

A Loxone Presence Sensor Tree jelenlét, mozgás és fényerő érzékelésére használható. A passzív infravörös érzékelő mellett, egy további akusztikus jelenlétérzékelővel is rendelkezik.

A Presence Sensor továbbá elérhető mennyezetbe süllyeszthető verzióban is, amely illeszkedik a LED spot-okhoz. A két Presence Sensor funkcóját tekintve azonos.

A jelenlét érzékelő állatokat is érzékelhet. Habár az érzékenységet lehet csökkenteni, de nincs dedikált technológia az állatok érzékelésének elkerülésére.

Adatlap Presence Sensor Tree

Adatlap Flush-mounted Presence Sensor Tree

Tartalom


Szerelés

Telepítés előtt kapcsold le az áramellátást.

Presence Sensor Tree:

Csatlakoztasd az áramellátást (narancs/fehér sorkapocs) és a Tree kommunikációt (zöld/fehér sorkapocs).
Ezután rögzítsd a Presence Sensor-t a szerelőgyűrűre.

Flush-mounted Presence Sensor Tree:

Csatlakoztasd az áramellátást (narancs/fehér sorkapocs) és a Tree kommunikációt (zöld/fehér sorkapocs).

Hajtsd hátra a rögzítő füleket és csúsztad az eszközt a szerelőlyukba. Győződj meg róla hogy nem csípődött oda kábel.

A mozgás pontos érzékeléséhez, elengedhetetlen a Motion Sensor megfelelő elhelyezése a mennyezeten. Az alábbi ábrák ebben lehetnek segítségedre:


Üzembehelyezés

Röviddel az áramalá helyezés után, amennyiben helyesen kötöttük be és kapcsolatot tud létesíteni a Miniserverrel (Tree extension online) a státusz led narancssárgán kezd villogni.

Kövesd a társítási eljárást


Használat és funkcionalitás

Az érzékelő jelenlét bemenete a jelenlét (P) bemenettel rendelkező blokkokon használható. Továbbá azokon a blokkokon amik mozgásérzékelő (Mo) bemenettel rendelkeznek, például Világítás. Bár az utánfutási időt így már nem a blokk hanem a Jelenlétérzékelő határozza meg. A blokk utánfutási idője 0.1s-ra állítódik amikor jelenlét bemenetet használsz. Eredményül például a világítás addig lesz aktív míg az érzékelő jelenlétet jelez.

Néhány esetben megtörténhet, hogy nem érzékel jelenlétet pedig valaki ott tartózkodik. Például, ha mozdulatlanul ülünk és csendben olvasunk. Ennek eredményként a lámpa lekapcsolódik. A lekapcsolás után 10 másodpercen belül lehetőségünk van, hogy csak hanggal újraindítsuk. Akár egy "Hello" kiáltással a lámpa visszakapcsolódik. Ezen időn belül nincs szükség a megmozdulásra.


Hangerő határérték beállítása

A Presence Sensor beállításai között meg tudod nyitni a diagramot ahol be tudod állítani a hangerő határértékeket:

A grafikon a kiválasztott jelenlétérzékelő által mért aktuális hangerő értéket rajzolja ki. Ezt a jelenlét és a riasztási hangerő meghatározására és beállítására tudod használni a különbőzö pozíciókban. Amikor ezt állítod, vedd figyelembe az esetleges időszakos zajokat amik jelenlétet vagy akár riasztást is indíthatnak tényleges jelenlét nélkül. Ilyen lehet például a mosogatógép (bekapcsolva tartja a jelenlétet) vagy kintről beszűrődő hangos zajok mint a közeli építkezés vagy a forgalom hangjai.


Szenzorok

Rövid leírás Leírás Mértékegység Értékhatár
Minimum hangerő Rendszeres időközönként megadja a legalacsonyabb hangerő értékét a beállított "Hangerő ciklikus küldése" alapján. - 20...2000
Maximum hangerő Rendszeres időközönként megadja a legmagasabb hangerő értékét a beállított "Hangerő ciklikus küldése" alapján. - 20...2000
Fényerő Aktulis mért fényerő érték Lx 0...32000
Mozgás Bemenet aktív amikor mozgást érzékel - 0/1
Jelenlét A bemenet aktív amíg jelenlétet érzékel. A mozgás aktiválja a bemenetet, míg a hangerő és a mozgás aktívan tartja. - 0/1
Riasztási hangerő A bemenet egy impulzust ad amikor az aktuális hangerő meghaladja a beállított riasztási határértéket. 1 impulzus 10 másodpercenként. - 0/1
Diagnosztikai bemenetek

Rövid leírás Mértékegység Értékhatár
Online Jelenlét érzékelő Tree Digitális 0/1
Tulajdonságok

Rövid leírás Leírás Mértékegység Értékhatár Alapértelmezett érték
Online állapot megfigyelése Ha bejelölöd, a rendszer automatikus értesítést küld e-mailben vagy a mobil alkalmazáson keresztül, ha az eszköz nem elérhető vagy offline állapotban van. - - -
Sorozatszám Az eszköz sorozatszámát adja meg.
Extension-ök esetén: 'Auto' beírása esetén automatikusan párosít egy nem ismert sorozatszámú Extension-t.
Ezt csak akkor lehet használni, ha csak egy darab ugyan olyan típusú extension-t használunk.
Menteni kell a Miniserver-be, hogy az Extension párosításra kerüljön.
Ezt követően ki kell olvasni a programot a Miniserverből, hogy az Extension aktuális sorozatszáma bekerüljön a programba.
- - -
Eszköz típusa Tree eszköz típusa - - -
Hangerő küszöb jelenléte Minimális hangerő a jelenlét észleléséhez - 20...2000 150
Hangerő határérték riasztás Minimális hangerő a riasztás indításához - 20...2000 500
Hangerő határértékek Állítsd be a hangerő határértékeit az aktuális hangerő segítségével - - -
Késleltetési idő jelenlétnél A jelenléti jelhez tartozó késleltetési idő. Ha a jelenlétérzékelőt egy riasztóhoz használod, akkor a legrövidebb késleltetést állítja be a rendszer. s 2...60000 300
Túllépési idő a mozgás után A 'Mozgás (Mo)' bemenet az utolsó mozgást követően a paramétereknek megfelelően bekapcsolt állapotban marad. Amennyiben ez az idő hosszú, úgy annál kevesebb csomagot kell küldeni a Tree / Air eszközöknek a kommunikációs csatornán.
Ha a mozgásérzékelőt riasztásra használod, akkor a késleltetési idők automatikusan 3 másodpercre módosulnak élesítéskor.
s 2...900 60
Ciklus mennyiségek küldése Minimum és maximum hangerő érték küldésének gyakorisága (1-3600 sec, 0=ki) s 0...3600 300
Fényerő érték küldési ciklus A fényerőt a készülék ismétlődően a beállított ciklusidő (0=Ki) alapján küldi. Ezen felül a fényerőt a készülék a mozgás érzékelésekor valamint az mért érték 30%-os megváltozásánál is automatikusan küldi. Ha az értéket állandó fényre szabályzáshoz használod, akkor a küldés 5%-os változás esetén történik automatikusan. s 0...7200 900
Maximum idő két mozgásérzékelés között A megadott időn belül, ha nincs további mozgás észlelve, a jelenlét automatikusan leáll.
0 = Funkció kikapcsolása.
s 0...60000 0
Érzékenység Befolyásolja az érzékenységet, és így a mozgásérzékelés tartományát - - -
Biztonsági utasítások

A telepítést csak egy szakképzett villanyszerelő végezheti, betartva az összes szabályt.

Győződj meg róla, hogy az eszköz védve van a víztől.

Az eszköz nem lehet része egy biztonságkritikus rendszernek.


Dokumentumok

Adatlap Presence Sensor Tree

Adatlap Flush-mounted Presence Sensor Tree