Jelenlét érzékelő Air

A Loxone Jelenlét Érzékelő Air egy helyiségben a jelenlét, a mozgás és a fényerő érzékelésére szolgál. Az eszköz üzemelhet elemről vagy külső tápegységről.

A passzív infravörös érzékelőn kívül, egy akusztikus jelenlét érzékelőt is tartalmaz, ami azonban csak fix betáplálás esetén elérhető.

A Presence Sensor néhány állatot is érzékelhet. Habár az érzékelő érzékenységét lehet csökkenteni, nincs dedikált technológia amely kizárná az állatok érzékelését.

Adatlap Presence Sensor Air

Tartalom


Szerelés

A mozgás megfelelő érzékelésére, rendkívül fontos az érzékelő megfelelő elhelyezése a mennyezeten. Ebben a következő ábrá lehetnek segítségedre:

Telepítsd a szerelő gyűrűt a megfelelő helyre. Helyezd be az elememket vagy csatlakoztast a 24VDC áramellátást. A telepítés befejezéséhez, rögzítsd a Motion Sensor-t a szerelő gyűrűre.


Üzembehelyezés

Gyári állapotban, a tanuló mód automatikusan elindul az elem behelyezés vagy az áram alá helyezés után. Ezt a led állapota is jelzi, piros/zöld/narancs villogás.

Ezután kövesd a tanítási eljárást az Air interfészen.

A tanuló módba való manuális belépéshez, az áram alá helyezés után nyomd legalább 5 másodpercig a tanuló gombot. A tanuló gomb az eszköz hátulján található.

Az elérhető funkciók eltérhetnek attól függően, hogy az eszköz elemről vagy külső tápegységről üzemel. Ez a tanulás alatt megállapításra kerül. Tehát az eszközt olyan tápellátással kell tanítani ahogy később üzemeltetni fogjuk.
Ha a tápellátás típusa később megváltozik, úgy ki kell törölni a programból és újra felvenni.


Hangerő küszöb beállítása

A Presence Sensor beállításaiban meg tudsz nyitni egy diagramot ahol be tudod állítani a hangerő küszöböket. Itt állítsd be a környezeti hangerőt mind jelenlétre mind a riasztásra:

A grafikon a kiválasztott jelenlétérzékelő által mért aktuális hangerő értéket rajzolja ki. Ezt a jelenlét és a riasztási hangerő meghatározására és beállítására tudod használni a különbőzö pozíciókban. Amikor ezt állítod, vedd figyelembe az esetleges időszakos zajokat amik jelenlétet vagy akár riasztást is indíthatnak tényleges jelenlét nélkül. Ilyen lehet például a mosogatógép (bekapcsolva tartja a jelenlétet) vagy kintről beszűrődő hangos zajok mint a közeli építkezés vagy a forgalom hangjai.


Használat és Funkcionalitás

Az érzékelő jelenlét bemenete is használható a mozgásérzhékelő (Mo) bemenettel rendelekező blokkokon (pl Világítás).Bár, a utánfutási időt így már nem a blokk hanem a Jelenlét érzékelő határozza meg. A blokkban az utánfutási idő (Moet) 0.1 s állítódik amikor a jelenlét bemenetet használod. Eredményül, például a világítás addig lesz aktív míg az érzékelő jelenlétet jelez.

Néhány esetben megtörténhet, hogy nem érzékel jelenlétet pedig valaki ott tartózkodik. Például, ha mozdulatlanul ülünk és csendben olvasunk. Ennek eredményként a lámpa lekapcsolódik. A lekapcsolás után 10 másodpercen belül lehetőségünk van, hogy csak hanggal újraindítsuk. Akár egy "Hello" kiáltással a lámpa visszakapcsolódik. Ezen időn belül nincs szükség a megmozdulásra.


Elemcsere

Az elemek cseréjéhez, fodítsd el óramutató járásával ellentétes irányba, hogy leszedd az eszközt a talpazatról. Távolítsd el az elemeket az egység hátuljából és rakj be új AA-s elemeket.

Röviddel ezután, az eszköz háromszor röviden villog miután a Miniserverrel való kapcsolat sikeresen létrejött.

A 504F94FFFE-B/C..... sorozatszámú eszközök nem villogtatják meg a LED-et az elemcsere után.
Ezeknél az eszközöknél elemcsere esetén nyomd meg az eszközön lévő gombot, vagy várj egy percet az eszköz állapotának lekérdezéséhez.


Szenzorok

Rövid leírás Leírás Mértékegység Értékhatár
Minimum hangerő Rendszeres időközönként megadja a legalacsonyabb hangerő értékét a beállított "Hangerő ciklikus küldése" alapján. Elemes működés esetén nem elérhető. - 20...2000
Maximum hangerő Rendszeres időközönként megadja a legmagasabb hangerő értékét a beállított "Hangerő ciklikus küldése" alapján. Elemes működés esetén nem elérhető. - 20...2000
Fényerő Aktuális fényerő mért értéke Lx 0...83000
Mozgás Bemenet aktív amikor mozgást érzékel - 0/1
Jelenlét A bemenet a jelenlét érzékelés ideje alatt aktív. A mozgás aktiválja a bemenetet, a hangerő és a mozgás tartja aktívan. Elemes működés esetén nem elérhető. - 0/1
Riasztási hangerő A bemenet egy impulzus ad amikor az aktuális hangerő meghaladja a beállított riasztási hangerő értéket. 1 impulzus 10 másodpercenként. Elemes működés esetén nem elérhető. - 0/1




Diagnosztikai bemenetek

Rövid leírás Leírás Mértékegység Értékhatár
Online Jelenlét érzékelő Air Jelzi, ha egy eszközt elér a Miniserver.
Diagnosztika Air eszközökhoz
Diagnosztika Tree eszközökhoz
Diagnosztika Extension-höz
Digitális 0/1
Battery level Megadja az aktuális elemállapotot. % 0...100
Battery low Alacsony elemfeszültség, az elemek cserére szorulnak. - 0/1




Tulajdonságok

Rövid leírás Leírás Mértékegység Értékhatár Alapértelmezett érték
Online állapot megfigyelése Ha bejelölöd, a rendszer automatikus értesítést küld e-mailben vagy a mobil alkalmazáson keresztül, ha az eszköz nem elérhető vagy offline állapotban van. - - -
Sorozatszám Az Air eszköz sorozatszáma - - -
Eszköz típusa Air eszköz típusa - - -
Késleltetési idő jelenlétnél A jelenlét és a mozgásérzékelő bemenetének túllépési ideje s 2...60000 -
Fényerő érték küldési ciklus Fényérzékelő küldési ciklusa (0=ki). min 0...120 -
Jelenlét időtartama mozgás nélkül A megadott időn belül, ha nincs további mozgás észlelve, a jelenlét automatikusan leáll.
Ez megakadályozza, hogy a környezeti zajok folyamatosan aktívan tartsák a jelenlétet.
Használat előttt kérlek győződj meg róla, hogy a jelenléti hangerő határérték megfelelően van beállítva.
0 = Funkció kikapcsolása.
s 0...60000 0
Érzékenység Befolyásolja az érzékenységet, és így a mozgásérzékelés tartományát - - -




Biztonsági utasítások

Ha külső tápegységet használsz, a telepítést csak egy szakképzett villanyszerelő végezheti, betartva az összes szabályt.

Győződj meg róla, hogy az eszköz védve van a víztől.

Az eszköz nem lehet része egy biztonságkritikus rendszernek.


Dokumentumok

Adatlap Presence Sensor Air