Inteligentní řízení bazénu s efektivním energetickým managementem

David Nebor
15 června, 2023 in Know How

Mít vlastní bazén je splněný sen o zábavě a relaxu. Kromě radosti z koupání nebo „cachtání“ je zároveň potřeba bazén náročně udržovat a hlídat, aby neplýtval energií. Inteligentní řízení bazénu zvyšuje komfort, zajišťuje pravý odpočinek a šetří peníze.

V tomto článku se dozvíte, jaké funkce vám nabízí inteligentní ovládání bazénu s Loxone a jak můžete ušetřit bez ztráty komfortu!

1. Optimální doba filtrování

Pravidelná filtrace bazénové vody je pro její kvalitu zásadní. Ale proč? Protože kvalitní filtrační technologie zajišťuje, že se z vody odfiltrují suspendované částice a nežádoucí látky. Díky tomu lze snížit využití chemie. Veškerá voda v bazénu by filtrací měla protékat. Filtrace je nejúčinnější, když jsou sání (skimmer) a vratná tryska umístěny na vzájemně protějších stranách bazénu.

Filtrační čerpadla zároveň nemusí běžet nepřetržitě, ale pouze tehdy, když je energie obzvláště levná nebo dokonce zdarma (když svítí slunce a FVE vyrábí dostatek vlastní elektřiny). Díky inteligentnímu řízení můžete optimalizovat dobu chodu filtračních čerpadel a ušetřit tak mnoho energie. V závislosti na teplotě vody se doba provozu filtru automaticky přizpůsobí.

Například:

  • Při teplotě vody 20° filtrujeme denně.
  • Při teplotě vody 30° filtrujeme denně.

Jaký to má smysl?

  • Minimální spotřeba energie díky krátké době filtrování a levné energii.
  • Žádné ruční zásahy a staromódní časovače.
Bazén

2. Automatický zpětný proplach

Důležitou vlastností inteligentního řízení bazénu je, že jen zřídkakdy musíte zasahovat ručně. Automatický proces zpětného proplachování zajišťuje správné odplavování nečistot.

V případě potřeby lze vše spustit i manuálně – ale přiznejme si, u bazénu chceme klid na lehátku, ne?

3. Automatické dopouštění vody dle potřeby

Může se stát, že hladina bazénu trochu klesne. Například při zpětném proplachu, výplachu nebo zkrátka děti udělají „bombu“ mnohokrát za sebou a vodu vycákají.

Chytrý bazén bude mít vždy požadovanou hladinu i přes divoké koupací radovánky. Požadovaná hladina se jednou za noc zkontroluje a v případě potřeby se bazén automaticky doplní. Kromě toho systém zaznamenává, kdy se zapne kohoutek. Na konci roku máte díky statistikám přehled o tom, kolik vody se v bazénu skutečně spotřebovalo.

Bazén s inteligentním řízení

4. Vhodné a efektní osvětlení

Ukažte svůj bazén v tom nejlepší světle, které vynikne za soumraku. Klasické zapínání a vypínání ovladačem není potřeba! Inteligentní systém se o to stará automaticky.

Pokud večer zavřete terasu, osvětlení bazénu se samo vypne. Zkrátka se svítí, jen když je potřeba. Tím se šetří energie, aniž byste museli nosit v hlavě rozsvěcení a zhasínání.

5. Integrovaný alarm

Díky integrovanému poplašnému systému je koupání bezpečné pro celou rodinu.

Pokud je kryt otevřen bez předchozího odblokování, okamžitě se spustí alarm. Je signalizován voláním na mobilní telefon a blikáním světel v domě. Do chytrého bazénu se malé děti nedostanou bez dozoru.

Co se skrývá za inteligentním ovládáním bazénu?

Za inteligentními funkcemi chytrého bazénu stojí Loxone AquaStar Air. Ve spolupráci s rakouským specialistou na bazénovou techniku, společností Peraqua, vyvinul Loxone již v roce 2015 nejmodernější 6cestný zpětný ventil. S Loxone AquaStar Air můžete bazén ovládat zcela automaticky a inteligentně, abyste si užili co nejlepší a zároveň úspornou koupačku.

Loxone AquaStar Air

6cestný zpětný ventil pro inteligentní ovládání bazénu

Co přesně dělá 6cestný zpětný ventil a čím je Loxone AquaStar tak výjimečný? Nabízí různé funkce pro zlepšení kvality vody ve vašem bazénu:

  1. Filtrace: Ventil odebírá vodu z bazénu a propouští ji přes filtr. V něm zůstávají částice nečistot, jako je tráva nebo listí. Vyčištěná voda se vrací zpět do bazénu.
  1. Zpětný proplach: Proces, který zpětně propláchne filtr, aby se odstranily všechny zachycené nečistoty.
  1. Čistící výplach: Po zpětném propláchnutí by se nečistoty neměly dostat zpět do bazénu. Čistící výplach je proto odvádí do kanalizace.
  1. Cirkulace: Při této funkci systém obchází filtr. AquaStar Air čerpá vodu a pumpuje ji přímo do bazénu. Tím udržuje vodu v pohybu, což umožňuje například lepší distribuci přidaných chemikálií.
  1. Vypouštění: Tato funkce umožňuje vypustit vodu z bazénu po větších problémech, „nehodách“ nebo na konci koupací sezony.
  1. Zavřeno: Při tomto nastavení jsou všechny cesty ventilu uzavřeny. Tato možnost je zajímavá zejména v době hibernace bazénu, aby nedošlo k jeho poškození.
Bazén

Další funkce pro inteligentní ovládání bazénu

Na rozdíl od mnoha jiných zpětných ventilů se neomezujeme na základní polohy ventilu. Abychom umožnili plně automatické a inteligentní ovládání bazénu, přidali jsme k zpětnému proplachovacímu ventilu mnoho rozhraní:

  • 1-Wire rozhraní: AquaStar je vybaven 1-Wire rozhraním. Pomocí vhodného teplotního čidla můžete například vyčítat teplotu vody.
  • Integrované výstupy: Prostřednictvím tří volně použitelných reléových výstupů lze ovládat různá zařízení, například osvětlení nebo protiproud.
  • Integrované vstupy: Dva volně použitelné vstupy umožňují například sledování hladiny vody v bazénu pomocí tlakového senzoru.
  • Filtrační čerpadlo a vypouštěcí ventil: AquaStar má přípojky pro filtrační čerpadlo a bezpečnostní ventil k vypouštění. 
  • Plné připojení k aplikaci: Veškerá data kolem bazénu lze kdykoli a kdekoli zobrazit na chytrém telefonu, tabletu, počítači atd. v atraktivní vizualizaci.

Díky vestavěné technologii Air lze inteligentní ovládání bazénu bez problémů integrovat do jakéhokoli projektu, tedy i stávajícího. To přináší nespočet výhod:

  • Notifikace na chytrém telefonu, pokud kryt bazénu večer zůstane otevřený.
  • Protiproud lze ovládat jednoduše tlačítkem nebo aplikací.
  • Jediným kliknutím lze celý dům přepnout do režimu „bazénové párty“, včetně osvětlení, hudby atd.

Jak je u Loxone zvykem, tím možnosti v žádném případě nekončí. Ale teď už do plavek!

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách