Vinár stavil na Loxone: Inteligentný systém mu pomáha s výrobou aj penziónom


22/12/2021 in Referencie
Loxone Miniserver patrí do každého projektu. Vinárstvo a penzión U Harmáčků v moravských Hustopečiach – odkiaľ pochádza aj Loxone víno – je toho jasným dôkazom. Majiteľ zapojil do systému inteligentnej automatizácie prakticky celú výrobu vína. S dodávateľom chladenia napríklad prišli na spôsob, ako Loxone pomôže s chladením pri dôležitom procese kvasenia vína. Inteligentné riadenie spríjemňuje aj ubytovanie na izbách. Majiteľ má o penzióne neustály prehľad na diaľku, čo mu ušetrí veľa času a práce.
Loxone Miniserver patrí do každého projektu. Vinárstvo a penzión U Harmáčků v moravských Hustopečiach – odkiaľ pochádza aj Loxone víno – je toho jasným dôkazom. Majiteľ zapojil do systému inteligentnej automatizácie prakticky celú výrobu vína. S dodávateľom chladenia napríklad prišli na spôsob, ako Loxone pomôže s chladením pri dôležitom procese kvasenia vína. Inteligentné riadenie spríjemňuje aj ubytovanie na izbách. Majiteľ má o penzióne neustály prehľad na diaľku, čo mu ušetrí veľa času a práce.

Samoobslužný proces ubytovania

Hneď pri hlavnom vstupe do penziónu je umiestnená kódová klávesnica. Akonáhle hosť zadá pridelený kód, majiteľovi príde notifikácia, že sa v poriadku ubytoval. Nemusia tak do ubytovania kvôli jednotlivým hosťom jazdiť. Bezobslužný prístup takto zvyšuje komfort a šetrí čas majiteľovi aj hosťom, ktorí nie sú viazaní na presný čas príchodu.

Ale vchod je vo Vinárstve a penzióne U Harmáčků skutočne len začiatkom inteligentných funkcií. Celá budova je pretkaná systémom Loxone, či už ide o ubytovaciu časť, výrobu vína alebo vínnu pivnicu.

Fakty

Lokalita:
Hustopeče (Jihomoravský kraj)


Zameranie:
Pohostinstvo a podnikanie


Názov:
Penzion a vinařství U Harmáčků


Loxone Partner:
Jiří Harmáček

Izby sa vrátia do základného nastavenia

V samotných niekoľkých izbách sa o maximálny komfort návštevníkov stará inteligentné osvetlenie, audio, regulácia teploty či naklápacie tienenie. Nielenže im poskytuje ľahké ovládanie. Každú izbu sám stráži, aby sa neplytvalo energiou. V neprítomnosti zhasne svetlá, v prípade otvoreného okna po určitej dobe vypne nahrievanie podlahy, aby sa nekúrilo zbytočne. V neprítomnosti hostí sa tiež samo zastaví obehové čerpadlo, ktoré pripravuje teplú vodu na okamžité použitie. Funguje tak len v prípade, keď je teplá voda potrebná a s malým predstihom. To šetrí elektrinu aj energiu za zbytočný ohrev teplej vody.

Tienenie v izbách funguje automaticky, ale hostia si ho môžu ľubovoľne upraviť tlačidlom. Keď ich pobyt skončí, izby prejdú do základného nastavenia – svetlá nesvietia, klimatizácie sú vypnuté, teplota v izbe je nastavená na základnú požadovanú hodnotu, žalúzie prechádzajú späť do automatiky. Personál sa už tak v izbách nemusí o technológie starať.

Riadenie kvasenia chce ponúkať ďalším

Sám pán Harmáček je Loxone Partnerom a inteligentné elektroinštalácie realizuje aj v rodinných domoch svojich klientov. K Loxone sa však dostal cez výrobu vína. Pri nej je kľúčovým procesom kvasenie. Jeho správnosť potom ovplyvňuje výslednú kvalitu vína. Pred necelými 10 rokmi vinár zvažoval, ako kvasenie čo najlepšie vyriešiť. A odvtedy sa spolieha na Loxone.

Na spôsob riadenia kvasenia prišiel pán Harmáček so svojim dodávateľom chladenia, ktorý ho tým k Loxone priviedol. „Už vtedy to bolo inovatívne. Spočíva to v automatickom riadení chladenia tankov, v ktorých ku kvaseniu dochádza. Mušt pri kvasení produkuje teplo a je potrebné ho regulovať, aby bol proces kontinuálny a pomalý. Loxone neustále senzormi monitoruje teplotu muštu a podľa toho automaticky riadi chladenie v dvojitom plášti tankov. Automaticky funguje sada ventilov aj riadenie pohonu malých čerpadiel, ktoré rozháňa vodu na chladenie,“ vysvetľuje Jiří Harmáček.

Izba s posteľou
Degustačná miestnosť

3 najväčšie výhody

Toto riešenie chce teraz dostať medzi ďalších vinohradníkov v regióne, ktorým dodá potrebné komponenty od Loxone a ako odborník vykoná v spolupráci s dodávateľom chladiacej techniky inštaláciu. V čom vidí najväčšie výhody vlastného riešenia?

1. Prehľad nad systémom kvasenia

Kedykoľvek a odkiaľkoľvek sa môže pozrieť na hodnoty prechladnutia v akumulačnej nádobe. Do systému má vzdialený prístup a nemusí do vinárstva niekoľkokrát denne prichádzať kvôli kontrole stavu a zmenám. Na otvorenosť ventilov a priebeh kvasenia sa pozrie v mobilnej aplikácii z domu či odinakiaľ. Inovatívna je možnosť nastaviť si teplotu vody chladenia podľa teploty kvasiaceho muštu, teda chladiť veľmi šetrne bez nárazovej zmeny teploty a negatívneho vplyvu na kvasinky.

2. Nižšia cena

Dnešné riešenia chladenia už taktiež poskytujú vzdialený prístup, ale v takom prípade cena výrazne rastie. Menší vinári si nemôžu dovoliť investovať na začiatku desiatky až stovky tisíc navyše. Cena sa samozrejme odvíja od konkrétneho riešenia a dispozícií výroby, každopádne riešenie postavené na Loxone vyjde výrazne lacnejšie a prináša funkcie navyše.

3. Menšie riziko strát

O všetkých problémoch v technológii chladenia sa vinár dozvie bezprostredne vďaka upozorneniu v aplikácii. Môže tak hneď reagovať a predíde tak prípadným škodám na zariadeniach či víne.

Loxone ovláda výťah aj vzduchotechniku do pivnice

Ale pri riadení kvasenia nič nekončí. Aj s ďalšími technológiami vo výrobe pomáha Loxone. Jiří Harmáček si napríklad môže vzdialene zapínať a nastavovať teplotu v chladiacej miestnosti, kde sú uložené kade na víno. Do systému integroval aj ovládanie výťahu, ktorý prepája výrobu s pivnicou, kam putujú fľaše vína.

Ďalej sa automaticky riadi aj kuchynský digestor, do vzduchotechniky je zapojené aj nasávanie vonkajšieho vzduchu s ohrevom. To sa pri výmene vnútorného vzduchu zopne v prípade, keď vonkajšia teplota klesne pod určitú hodnotu. Vzduchotechnika sama vymieňa aj veľmi vlhký vzduch vo vínnej pivnici.

Do vínnej pivnice hostia sami na degustáciu nesmú. Preto sa zámok v presklených dverách otvorí len za prítomnosti obsluhy. Priamo v pivnici potom Loxone okrem vzduchotechniky ovláda aj svetelné okruhy.
Jiří Harmáček

Loxone Partner a majiteľ, Vinárstvo a penzion U Harmáčků

Harmáčkovi čiastočne zasypanú pivnicu v Hustopečiach odkúpili v roku 2012 a postupne ho obnovili. Víno pochádza z vlastnej vinice na Starom vrchu neďaleko Hustopečia. Rodinné vinárstvo tak v Hustopečiach nadväzuje na miestnu kultúru vinárstva. V stredoveku bolo mesto jedným z moravských vinárskych centier.
Vinárstvo a penzion
Kuchynka
Posteľ upravená
Terasa
Hrozno
Fľaša vína
Fľaša vína a pohár
Fľaša vína na nočnom stolíku

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikár
Ste elektrikár?

Chcete svojim zákazníkom tiež ponúkať jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri, ktorý sa hodí do projektov všetkého druhu? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu s Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.

Ikona lopata
Máte vlastný projekt?

Chcete tiež využiť Loxone na výrobu vína, alebo máte v hlave iný projekt? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu inteligentných domov, komerčných nehnuteľností alebo špeciálnych projektov.

Chcem byť informovaný o novinkách