Loxone jako pomocník v domě neslyšícího


7 února, 2022 in Reference
Jaroslav Sácký se již s rodinou nastěhoval do domu v Želeticích. V čem je novostavba speciální? Loxone zde řadou funkcí podporuje snadné bydlení pro neslyšícího, kterým je právě pan majitel. V inteligentním domě mu vyhovují především vizuální signalizace různých situací.

Inteligentní domácnost s Loxone dokáže vyřešit mnohé. Pro někoho jsou funkce hlavně hezké na oko, jinému bydlení hlavně usnadňují, další v nich vidí hlavně úspory. Ale přidaná hodnota může být i jinde – tam, kde chytrá automatizace pomáhá lidem se sníženou pohyblivostí nebo tělesným handicapem či poruchou. Loxone lze nasadit v bydlení pro seniory, kde funkce AAL (Ambient Assisted Living) podporují samostatnost starších lidí, nebo třeba v chráněném bydlení.

Dalším příkladem je využití v rodinném domě s neslyšícím členem domácnosti. Kromě „klasických“ funkcí jsou totiž některé přizpůsobeny na míru tak, aby měl domácnost co nejvíce pod kontrolou i neslyšící pan Sácký. Jak sám uvádí, od chytrého domu si sliboval především ulehčení života. A to se od června 2021 skutečně děje.

Pohled na dům z dálky

Fakta

Lokalita:
Želetice (Jihomoravský kraj)


Realizace:
2021


Loxone Partner :
MyOffice (Silver)


Majitel:
Jaroslav Sácký

Chytré osvětlení upozorňuje jako alarm i budík

V pokojích jsou umístěná barevná stmívatelná světla. Standardně jejich integrace do chytrého systému znamená především snadné ovládání různých světelných scén podle požadavků obyvatel. Tady však nabízí i možnost, jak zvukovou signalizaci nahradit světelným upozorněním na různé situace. Bylo zkrátka zásadní, aby se maximum možných nástrah pro neslyšící zachytilo do světelného alarmu a notifikací (mobil a hodinky vibrují).

Osvětlení tak slouží jako vizuální alarm v případě nebezpečí, ať už se jedná o zloděje, vznikající požár nebo únik vody. Svítidla se v tu chvíli rozblikají a podílejí se tak na zabezpečení domu. Takto je nastavený i zvonek, na návštěvu pana Sáckého upozorní světla.

Pláč rozvibruje postel

I budík potřebuje majitel světelný a opět dojde k rozblikání. Na to je navázané i stínění, které se automaticky vytáhne a budí přirozeným světlem. Další užitečnou funkcí je i napojení na vibraci postele. Ta se spustí jak při aktivovaném alarmu (aby doplnila světla), tak při pláči dítěte.

Tři světlené nálady v ložnici
Různá, variabilní světelná signalizace po domě je pro mě nepostradatelná.
Jaroslav Sácký

majitel domu

Komplexně řešená automatizace

Nutno říci, že funkce přizpůsobené neslyšícímu člověku nejsou něčím „navíc“, za co by majitel musel připlácet. Co do Loxone, má dům vybavený běžnými komponenty standardně využívanými v dalších projektech. Jde o přidanou hodnotu, kterou dům vybavený Miniserverem nabývá.

S přizpůsobenými funkcemi tak Jaroslav Sácký dostal i inteligentní ovládání žaluzií včetně automatického stínění podle osvitu oken, chytrou regulaci vytápění, ale i vzdálené ovládání, řízení osvětlení akvária nebo síly protiproudu v bazénu. Všechny vyjmenované funkce umožnil jeden řídicí systém. Rodinu tak nezaměstnává nespočet odlišných ovladačů a tlačítek.

Světelná nálada v obýváku
Světelná nálada v obýváku
Světelná nálada v obýváku
Světlená nálada v koupelně

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikář
Jste elektrikář?
Chcete svým zákazníkům také nabízet jedinečnou automatizaci budov založenou na Loxone Miniserveru, který se hodí do projektů všeho druhu? Kontaktujte nás a využijte silnou spolupráci s Loxone, lídrem na trhu v oblasti automatizace budov a domů.
Ikona lopata
Máte vlastní projekt?
Chcete také využít Loxone ve vašem specifickém projektu? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci domů, komerčních nemovitostí nebo speciálních projektů.

Chci být informován o novinkách