Vinař vsadil na Loxone: Chytrý systém mu pomáhá s výrobou i penzionem


15 prosince, 2021 in Reference

Loxone Miniserver patří do každého projektu. Vinařství a penzion U Harmáčků v moravských Hustopečích – odkud pochází i Loxone víno – je toho jasným důkazem. Majitel zapojil do systému inteligentní automatizace prakticky celou výrobu vína. S dodavatelem chlazení například přišli na způsob, jak Loxone pomůže s chlazením při důležitém procesu kvašení vína. Chytré řízení zpříjemňuje i ubytování na pokojích. Majitel má o penzionu neustálý přehled na dálku, což mu ušetří spoustu času a práce.

Loxone Miniserver patří do každého projektu. Vinařství a penzion U Harmáčků v moravských Hustopečích – odkud pochází i Loxone víno – je toho jasným důkazem. Majitel zapojil do systému inteligentní automatizace prakticky celou výrobu vína. S dodavatelem chlazení například přišli na způsob, jak Loxone pomůže s chlazením při důležitém procesu kvašení vína. Chytré řízení zpříjemňuje i ubytování na pokojích. Majitel má o penzionu neustálý přehled na dálku, což mu ušetří spoustu času a práce.

Samoobslužný proces ubytování

Hned u hlavního vstupu do penzionu je umístěná kódová klávesnice. Jakmile host zadá přidělený kód, majiteli přijde notifikace, že se v pořádku ubytoval. Nemusí tak do ubytování kvůli jednotlivým hostům jezdit. Bezobslužný přístup takto zvyšuje komfort a šetří čas majiteli i hostům, kteří nejsou vázaní na přesný čas příjezdu.

Ale vchod je ve Vinařství a penzionu U Harmáčků skutečně jen začátkem inteligentních funkcí. Celá budova je protkaná systémem Loxone, ať už jde o ubytovací část, výrobu vína nebo vinný sklep.

Fakta

Lokalita:
Hustopeče (Jihomoravský kraj)


Zaměření:
Pohostinství a podnikání


Název:
Penzion a vinařství U Harmáčků


Loxone Partner:
Jiří Harmáček

Pokoje se vrátí do základního nastavení

V samotných několika pokojích se o maximální komfort návštěvníků stará chytré osvětlení, audio, regulace teploty či naklápěcí stínění. Nejenže jim poskytuje snadné ovládání. Každý pokoj sám hlídá, aby se neplýtvalo energií. V nepřítomnosti zhasne světla, v případě otevřeného okna po určité době vypne nahřívání podlahy, aby se netopilo zbytečně. V nepřítomnosti hostů se také samo zastaví oběhové čerpadlo, které připravuje teplou vodu k okamžitému použití. Funguje tak jen v případě, kdy je teplé vody třeba a s malým předstihem. To šetří elektřinu i energie za zbytečný ohřev teplé vody.

Stínění v pokojích funguje automaticky, ale hosté si ho mohou libovolně upravit tlačítkem. Když jejich pobyt skončí, pokoje přejdou do základního nastavení – světla nesvítí, klimatizace jsou vypnuté, teplota v pokoji je nastavena na základní požadovanou hodnotu, žaluzie přechází zpět do automatiky. Personál už se tak v pokojích nemusí o technologie starat.

Řízení kvašení chce nabízet dalším

Sám pan Harmáček je Loxone Partnerem a chytré elektroinstalace realizuje i v rodinných domech svých klientů. K Loxone se však dostal přes výrobu vína. Při ní je klíčovým procesem kvašení. Jeho správnost pak ovlivňuje výslednou kvalitu vína. Před necelými 10 lety vinař zvažoval, jak kvašení co nejlépe vyřešit. A od té doby se spoléhá na Loxone.

Na způsob řízení kvašení přišel pan Harmáček se svým dodavatelem chlazení, který ho tím k Loxone přivedl. „Už tehdy to bylo inovativní. Spočívá to v automatickém řízení chlazení tanků, v nichž ke kvašení dochází. Mošt při kvašení produkuje teplo a je potřeba ho regulovat, aby byl proces kontinuální a pomalý. Loxone neustále senzory monitoruje teplotu moštu a podle toho automaticky řídí chlazení v dvojitém plášti tanků. Automaticky funguje sada ventilů i řízení pohonu malých čerpadel, které rozhání vodu pro chlazení,“ vysvětluje Jiří Harmáček.

Pokoj s postelí
Degustační místnost

3 největší výhody

Toto řešení chce nyní dostat mezi další vinaře v regionu, kterým dodá potřebné komponenty od Loxone a jakožto odborník provede ve spolupráci s dodavatelem chladicí techniky instalaci. V čem spatřuje největší výhody vlastního řešení?

1. Přehled nad systémem kvašení

Kdykoli a odkudkoli se může podívat na hodnoty nachlazení v akumulační nádobě. Do systému má vzdálený přístup a nemusí do vinařství několikrát denně přicházet kvůli kontrole stavu a změnám. Na otevřenost ventilů a průběh kvašení se podívá v mobilní aplikaci z domova či odjinud. Inovativní je možnost nastavit si teplotu vody chlazení dle teploty kvasícího moštu, tedy chladit velmi šetrně bez nárazové změny teploty a negativního vlivu na kvasinky.

2. Nižší cena

Dnešní řešení chlazení již také poskytují vzdálený přístup, ale v takovém případě cena výrazně roste. Menší vinaři si nemohou dovolit investovat na začátku desítky až stovky tisíc navíc. Cena se samozřejmě odvíjí od konkrétního řešení a dispozic výroby, každopádně řešení postavené na Loxone vyjde výrazně levněji a přináší funkce navíc.

3. Menší riziko ztrát

O veškerých problémech v technologii chlazení se vinař dozví bezprostředně díky upozornění v aplikaci. Může tak hned reagovat a předejde tak případným škodám na zařízeních či víně.

Loxone ovládá výtah i vzduchotechniku do sklepa

Ale u řízení kvašení nic nekončí. I s dalšími technologiemi ve výrobě pomáhá Loxone. Jiří Harmáček si například může vzdáleně zapínat a nastavovat teplotu v chladicí místnosti, kde jsou uložené kádě na víno. Do systému integroval i ovládání výtahu, který propojuje výrobu se sklepem, kam putují lahve vína.

Dále se automaticky řídí i kuchyňská digestoř, do vzduchotechniky je zapojené také nasávání venkovního vzduchu s ohřevem. To se při výměně vnitřního vzduchu sepne v případě, kdy venkovní teplota klesne pod určitou hodnotu. Vzduchotechnika sama vyměňuje i velmi vlhký vzduch ve vinném sklepě.

Do vinného sklepa hosté sami na degustaci nesmí. Proto se zámek v prosklených dveřích otevře jen za přítomnosti obsluhy. Přímo ve sklepě pak Loxone kromě vzduchotechniky ovládá i světelné okruhy.

Jiří Harmáček

Loxone Partner a majitel, Vinařství a penzion U Harmáčků

Harmáčkovi částečně zasypaný sklep v Hustopečích odkoupili v roce 2012 a postupně ho obnovili. Víno pochází z vlastní vinice na Starém vrchu nedaleko Hustopečí. Rodinné vinařství tak v Hustopečích navazuje na místní kulturu vinařství. Ve středověku bylo město jedním z moravských vinařských center.

Vinařství a penzion
Kuchyňka
Postel upravená
Terasa
Hrozny
Láhev vína
Láhev vína a sklenice
Láhev vína na nočním stolku

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikář

Jste elektrikář?

Chcete svým zákazníkům také nabízet jedinečnou automatizaci budov založenou na Loxone Miniserveru, který se hodí do projektů všeho druhu? Kontaktujte nás a využijte silné spolupráce s Loxone, lídrem na trhu v oblasti automatizace budov a domů.

Ikona lopata

Máte vlastní projekt?

Chcete rovněž využít Loxone pro výrobu vína, nebo máte v hlavě jiný projekt? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci inteligentních domů, komerčních nemovitostí nebo speciálních projektů.

Chci být informován o novinkách