Loxone Air – Verbouwproject Deel 1


augustus 10, 2016 in Case Studies

U moet geen nieuwe woning bouwen om van het comfort van een Loxone Smart Home te genieten. Loxone is ook beschikbaar voor bestaande woningen en renovaties. Voor onze draadloze Loxone Air technologie zijn immers geen grote breek- en bekabelingswerken nodig.

Het project van onze collega Florian toont hoe eenvoudig het is om de Loxone Air technologie te integreren. In dit eerste deel komen de verlichting, verwarming en badkamerventilatie aan bod.

De Miniserver Go

Zoals in elk Loxone Smart Home fungeert de Miniserver – in dit geval de Miniserver Go – als centraal zenuwcentrum. De Miniserver Go biedt dezelfde functionaliteiten als de Miniserver, maar zonder kabels. De communicatie met de componenten gebeurt namelijk draadloos. Dankzij de Mesh-technologie wordt het signaal van component naar component doorgegeven, wat voor een groter bereik zorgt.

slimme-verlichting

Slimme verlichting

Verlichting is een belangrijk onderdeel van een Smart Home. Men komt een kamer binnen en een voorafgekozen lichtscène gaat aan. Dat is een van de voordelen van een geautomatiseerde woning. Het beste nieuws? De reeds geïnstalleerde verlichting kan naadloos gïntegreerd worden in het Air-systeem.

Om niet langer de verlichting manueel te hoeven bedienen, plaatste Florian bewegingsmelders in het hele huis. Dit laat een automatisering van de verlichting toe.

Indien nodig kan Florian nog steeds de Loxone Touch drukknoppen gebruiken om manueel het licht in een ruimte aan of uit te schakelen. De Touch is echter tot veel meer in staat. Met zijn 5 drukpunten kan hij ook de zonwering, audio, en veel meer bedienen. Bij het verlaten van een ruimte is een dubbelklik voldoende om de hele kamer uit te schakelen. Het ongemakkelijke gevoel van iets te hebben vergeten, behoort tot het verleden.

Bij conventionele installaties is het moeilijk om een staanlamp met een bestaande lichtkring te verbinden. Voor Florian was dit echter geen probleem. Hij kon beide lichtpunten makkelijk combineren, en zo voor een gezellige sfeer in zijn woonkamer zorgen.

bed

Nog een hoogtepunt van de verlichting vinden we in de slaapkamer. De LED-strip onder het bed werd ook in het verlichtingssysteem geïntegreerd. Door de lichtscène te veranderen, is er meteen een andere sfeer. Bovendien is deze subtiele verlichting ideaal om ’s nachts naar het toilet te gaan en uw partner niet te wekken.

En zo werd het gedaan:

smarte-beleuchtung-how-to

Via de Nano IO Air werd de bestaande elektrische installatie in het Loxone Air systeem geimplementeerd. Florian verving simpelweg de oude schakelaar door deze inbouwmodule. Zo werden alle bedrade lampen regelbaar via de Miniserver (en dus automatiseerbaar).

Om automatische verlichting te realiseren, werd in elke kamer een Bewegingsmelder Air geplaatst. Dit toestel wordt gevoed met een batterij. U kan hem dus overal kwijt: aan het plafond, tegen een wand of op een kastje.

smarte-beleuchtung-how-to-2

Om zijn Smart Home ook manueel te bedienen, heeft Florian zowel de Touch for Nano als batterijgevoede Touch Air gebruikt. De Touch for Nano wordt gevoed via de Nano IO Air module. De Touch Air kan u om het even waar plaatsen.

Via de Smart Socket Air kon ook de staanlamp gestuurd worden. De Smart Socket in het stopcontact steken, de voedingskabel van de lamp in de Smart Socket klikken en alles is klaar!

Onder het bed gebruikt Florian een RGBW LED-strip. De sturing gebeurt in combinatie met de RGBW 24V Dimmer Air.

sparen-mit-autopilot

Besparen dankzij automatische piloot

De Loxone Smart Home van Florian helpt hem om energie te besparen. Naast de verlichting speelt de verwarming een belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Via de Loxone Air technologie is een intelligente individuele kamerregeling mogelijk.

De gewenste temperatuur is instelbaar per kamer. Wanneer men in de keuken kookt, is de gewenste temperatuur helemaal anders dan, bijvoorbeeld, in de slaapkamer. De Miniserver zorgt ervoor dat de keuken op temperatuur is wanneer Florian ’s ochtends opstaat en gaat ontbijten. De temperatuur wordt automatisch verlaagd wanneer hij niet thuis is.

De Miniserver leert op korte tijd de gewoonten van de bewoners, en past zich continu aan hun behoeften aan. Zelfs wanneer Florian langer op kantoor blijft, kan hij de automatische piloot makkelijk bijsturen en de verwarmingstijden aanpassen.

Ook indien Florian langer weg is van huis, wordt dit erkend door de Miniserver. In dat geval wordt de spaarstand geactiveerd. De verwarming gaat naar een minimumtemperatuur om vorstschade te voorkomen.

Vaak wordt in een verwarmde kamer een raam opengezet. Zo gaat de warmte (en geld) verloren. Aangezien alle componenten in een Smart Home met elkaar communiceren, reageert de Miniserver onmiddelijk door de bewoners op de hoogte te brengen.

Er zijn talrijke huishoudelijke apparaten die in stand-by modus nog energie verbruiken. Niet in een Smart Home: daar worden onnodige stroomvreters automatisch gedetecteerd en uitgeschakeld.

En zo werd het gedaan:

Voor een intelligente individuele kamerregeling moet de Miniserver de actuele temperatuur van een ruimte kennen en de mogelijkheid hebben om de temperatuur aan te passen.

Bij de Loxone Air componenten zijn er meerdere mogelijkheden om de temperatuur te meten. De Touch Air drukknoppen hebben bijvoorbeeld een ingebouwde temperatuur- en vochtigheidssensor. Ook de Smart Sockets Air kunnen de temperatuur meten.

Om de temperatuur te regelen, gebruikt Florian een Stelventiel Air. Deze ventielen kan u makkelijk op een radiator bevestigen.

Daarnaast zijn er nog raam- en deurcontacten nodig. Wanneer een deur of venster gedurende lange tijd geopend is, geven deze contacten een melding aan de Miniserver om onnodige verwarming te vermijden.

intelligente-lueftung-v1

Intelligente ventilatie

Een badkamer is een vochtige ruimte waar zonder de juiste verluchting al snel schimmelvorming kan optreden. Florian’s badkamer heeft geen raam. Ventilatie is dus extra belangrijk.

Dilemma: u heeft ’s ochtends gedouchet en de ventilatie draait nog op volle toeren, terwijl u dringend naar het werk moet vertrekken. Laat u de ventiltie de hele dag draaien, of zet u ze uit?

Met Loxone Air is dit niet langer een probleem. De ventilatie wordt volledig automatisch gestuurd.

En zo werd het gedaan:

In de badkamer staat een Temperatuur -& Vochtigheidssensor Air. Via deze sensor weet de Miniserver wanneer er ventilatie nodig is. De ventilatie wordt via de Nano IO Air gestuurd. Met behulp van een Bewegingsmelder Air wordt de ventilatie automatisch geactiveerd wanneer er iemand de badkamer binnenkomt.

abschluss

Dit zijn allemaal slechts kleine handelingen – maar wel handelingen die we in ons dagelijkse leven vaak doen. Een Loxone Smart Home van vier personen automatiseert jaarlijks ongeveer 51.000 van deze taken. Beeld u eens in wat u met deze extra tijd kan doen…

Dit project werd met volgende componenten gerealiseerd:

De woning van Florian werd opgewaardeerd voor minder dan €2500. Leven met automatische piloot is dus niet langer onbereikbare luxe.

Ik wil meer over LOXONE weten