Config 8: Největší Loxone aktualizace všech dob!


20 července, 2016 in Technologie

Loxone Config je unikátní software na trhu smart home. Hodí se na rezidenční projekty všech druhů a velikostí. A to především proto, že neusínáme na vavřínech a neustále se jej snažíme zlepšovat přidáváním nových funkcí a zjednodušováním procesu konfigurace. Cílem vývojářů v posledních měsících bylo stvořit novou generaci, která nechá vše dosavadní daleko za sebou. A nyní můžeme hrdě prohlásit, že se jim to podařilo: představujeme Loxone Config 8!

Stáhnout | Poznámky k aktualizaci »

8 novinek pro chytré bydlení

#1 – Automatické programování: Základní konfigurace jedním kliknutím

Loxone Config 8 - Automatické programování

Nová funkce Automatické programování je bez nadsázky revoluční. Jediné tlačítko vám ušetří spoustu času tím, že se postará o základní konfiguraci projektu. Jak na to:

  1. Vytvořte místnosti a kategorie a přidejte periférie (tlačítka, senzory, hlavice …)
  2. Přiřaďte místnosti a (v případě potřeby) kategorie každému zařízení
  3. Spusťte „Automatické programování“. Hotovo!

Nyní máte stránku pro každou místnost se všemi důležitými funkčními bloky. Ty jsou rovnou propojeny s příslušnými vstupy a výstupy (nebo umístěny u sebe).

Stačí již jen doladit podle individuálních požadavků parametry jako časovaní či scény a základní konfigurace je připravena.

#2 – Svěží nový design

Loxone Config dostal nový kabát. Výsledkem je přehlednější a pohodlnější ovládání všech funkcí. Upravili jsme také hlavní menu, aby vám nabízelo pouze ty funkce, které zrovna potřebujete.

Loxone Config 8 - nový design

Mezi další vylepšení patří například zobrazování vlastností objektů při najetí myší v pravém horním rohu stránky.

#3 – Dynamické bloky

Funkční bloky mohou mít mnoho vstupů, výstupů a parametrů pro individuální nastavení. Každý, kdo někdy pracoval s Configem, jistě potvrdí, že díky tomu lze stránku velmi rychle zaplnit nevyužívanými částmi bloků.

Loxone Config 8 - pohodlné programování

Proto jsme redukovali velikost funkčních bloků na minimum. Ve výchozím stavu tak uvidíte pouze nejpoužívanější vstupy a výstupy. Pokud budete potřebovat víc, stačí kliknout na symbol „+“.

Pokud připojíte více položek na stejný vstup či výstup, funkční blok přizpůsobí svou velikost tak, abyste neztráceli přehled.

#4 – Drag & Drop programování

Vylepšili jsme chování drag & drop programování. Spojování vstupů a výstupů probíhá nyní automaticky. Stačí pouze přetáhnout periférie nad funkční blok. Ještě než je pustíte, vhodné vstupy se zvýrazní, a vy tak hned vidíte, zda postupujete dobře. Pak už je stačí jen pustit a automaticky se propojí a zarovnají vedle funkčního bloku.

Loxone Config 8 - Drag & Drop

#5 – Rychlejší editace objektů

Nastavení objektů lze upravit rychleji, než kdy dřív. Kliknutím na název objektu snadno změníte jméno, místnost i kategorii.

Loxone Config 8 - rychlá editace

#6 – Pořádek v konfiguraci

Mít pořádek v konfiguraci se hodí nejen v době samotné instalace. Ještě víc ho oceníte, když po nějaké době budete chtít přidat nové funkce.

Loxone Config 8 - automatická pozice

Automatická pozice

Když přidáte nový objekt, Config jej automaticky zarovná do svislé pozice podle příslušného bloku.

Loxone Config 8 Bausteine ausrichten

Zarovnávání bloků

Chcete si uspořádat existující projekt? Pomůže vám s tím funkce „Zarovnat bloky“.

automatické zarovnání loxone config

#7 – Vylepšená simulace a live view

Živý náhled v Loxone Config 8

Velkou přidanou hodnotou je možnost otestovat projekt v režimech Simulace a live view.

Simulace umožňuje testování konfigurace ještě před nahráním do Miniserveru. Uvidíte, jak se co bude chovat v závislosti na nastavení. Live view zase umožní sledovat v reálném čase, jak  se chovají zařízení přímo v Configu.

Obě funkce jsem vylepšili, aby vše bylo ještě přehlednější. Například při použití analogových vstupů a výstupů uvidíte hodnoty příslušných objektů mnohem zřetelněji.

V živém náhledu můžete nyní přímo zasahovat do děje z počítače kliknutím na virtuální vstupy. Informace potom putuje přímo do Miniserveru a ten pak jedná, jako by došlo ke skutečnému vstupu.

#8 – Ještě výkonnější Miniserver

Loxone Config 8 přináší také optimalizaci pro Miniserver. Spotřeba paměti se snížila o 20 %, tudíž zbyde více prostoru pro vaši konfiguraci.

Mnoho dalších vylepšení

Důsledně jsme procházeli celý kód a hledali, kde by se dalo co vyladit. Reagovali jsme také na podněty od uživatelů. Verze 8 přináší také optimalizované hledání a diagnostiku, funkční bloky, stabilnější síťovou komunikaci a mnoho dalších drobných vylepšení. Podrobnější informace najdete v poznámkách k vydání (changelog).

Stáhněte si Loxone Config 8 nebo kontaktujte svého partnera, aby se postaral o aktualizaci.

Stáhnout

 

Loxone Config 8 - poznámky k vydání

Důležité poznámky pro Loxone Config 8

Kompatibilita s Loxone App

Pokud aktualizujete na Loxone Config 8, váš miniserver bude stále plně kompatibilní s Loxone Smart Home App. Vezměte ale prosím na vědomí, že Loxone Classic App není podporována Miniservery běžícími na verzi 8.

Kompatibilita se softwarem 3. strany

S verzí 8 nahrazuje staré proprietární WebSocket rozhraní (LoxApp2.xml) nové, které je kompatibilní se standardy (LoxApp3.json). Skripty 3. stran, které využívají LoxApp2.xml, nebudou po aktualizaci Miniserveru fungovat.

Využívejte prosím ke komunikaci s Miniserverem nové WebSocket rozhraní. Popis API je součástí dokumentace. Loxone API »

Kontextová horní lišta (Ribbon)

Ovládací horní lišta (tzv. Ribbon nebo také pás karet) je nyní více intuitivní. Některé funkce, které měly dříve fixní umístění pro celé prostředí, jsou nyní skryté a zobrazí až v závislosti na kontextu.

Děkujeme za vaši podporu!

Zpětné vazby od našich zákazníků a partnerů si velmi ceníme, neboť pouze díky ní můžeme dodávat nejlepší smart home řešení na trhu. Loxone Config 8, Loxone App 7 a aktualizace Loxone Music Serveru intenzivně testovala naše Beta komunita, jíž prošlo pod rukama mnoho dílčích verzí. Proto vám, zákazníkům i testerům, chceme vyjádřit velké poděkování.

Loxone Config 8 - Softwarový tým

Nepřehlédněte také Loxone Smart Home App 7 & Music Server aktualizace

Nikdy neděláme věci jen tak na půl. Současně s novým Configem jsme věnovali velké úsilí aktualizacím Loxone App a Loxone Music Serveru. Seznamte se se změnami v speciálním článku na blogu.

Více o Smart Home App 7 »

Chci být informován o novinkách